Annonce
Ikast-Brande

Kræftens Bekæmpelse sætter søgelyset på unges tobaksmisbrug

Hver dag begynder 40 unge at ryge. Det tal er alt for højt, mener Kræftens Bekæmpelse, der nu lancerer en indsats rettet mod unge i Ikast-Brande Kommune. Arkivfoto
Nye sundhedsformidlere kommer ud på skolerne for at tale om risikoen ved at ryge cigaretter og bruge snus.

Ikast/Brande: Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Ikast-Brande Kommune lancerer nu en ny kampagne, der sigter på at holde unge væk fra cigaretter og andre nikotinholdige produkter så som snus.

- Vi har gang i et projekt, der hedder Røgfri Fremtid. Vi ser det egentlig som Tobaksfri Fremtid, da vi også tager fat på andre produkter som snus og e-cigaretter, fortæller Inger-Lise Katballe, der er formand for lokalafdelingen af Kræftens Bekæmpelse.

Med i projektgruppen er også folk fra skolerne, sundhedsplejen, SSP og kommunen.

Annonce

Snus er skadeligt

Det er faktisk ulovligt at sælge snus i Danmark, og butikker må ikke sælge det, men paradoksalt nok må man godt importere en vis mængde snus til privat forbrug.

Sikkerhedsstyrelsen (der blandt andet fører tilsyn med forbrugerprodukter) oplyser, at man må importere til tre måneders privatforbrug, og den tilladte mængde til privatimport til eget forbrug er cirka 750 gram eller 2250 gram inklusive emballage.

Dette "smuthul" i loven betyder, at der kommer en hel del snus til landet.

Snus anbringes under læben, hvor det bliver siddende på tandkødet, indtil man har opnået den ønskede virkning. Og selv om snus på den måde er "røgfrit", så er det bestemt ikke ufarligt. Snus indeholder høje doser af nikotin – helt op til 40 gange mere end en cigaret. Den store mængde nikotin gør snus meget afhængighedsskabende. Det er især risikabelt for unge, fordi deres hjerner stadig udvikler sig, og så længe hjernen er under udvikling, er den mere følsom over for nikotinen.

Samtidig indeholder snus mange kemiske stoffer såsom nitrosaminer, nitrosamin syre, aldehyder og metaller, der er skadelige for helbredet.

Ifølge Netdoktor.dk øger snus risikoen for at dø af blodprop i hjertet og hjernen, og det forårsager mundhulekræft, spiserørskræft og bugspytkirtelkræft.

Unge sundhedsformidlere

Kræftens Bekæmpelses indsats overfor børn og unge begynder om kort tid, og der tages utraditionelle metoder i brug.

- Vi uddanner nogle unge sundhedsformidlere, fordi vi har erfaring med, at unge taler med andre unge på en anden måde end voksne - og det kan have en god effekt. Vi har fremstillet undervisningsmateriale, som de unge sundhedsformidlere præsenteres for den 28. oktober. Vi har i øjeblikket otte unge, der har meldt sig - de fleste kommer fra Ikast-Brande Gymnasium. Vi har også kontakt til pædagogseminariet, så nogle af deres studerende kan måske også være med som sundhedsformidlere, siger Inger-Lise Katballe.

Kræftens Bekæmpelse har fået respons fra de fleste folkeskoler, der gerne vil have unge sundhedsformidlere ud for at tale om tobak sammen med elever i 7., 8., og 9. klasserne.

Og der bliver som nævnt ikke kun fokuseret på cigaretter, men også snus og e-cigaretter.

Snus - diskret, men farligt

Især er det vigtigt at få kastet søgelyset på snus. Selv om snus er blevet temmelig populært blandt unge i skolerne og på efterskolerne og gymnasier, så har dette nikotinholdige produkt ofte sneget sig "under radaren".

Snus ryges ikke, men anbringes under læben og der dermed mere "diskret" end rygning. Men det er sundhedsskadeligt og meget afhængighedsskabende, da der er stærke doser nikotin i snus. Og det kan så få flere unge til at ryge cigaretter, hvor røgen som bekendt fremkalder risiko for lungekræft, hjertekar-sygdomme og KOL.

- Tallene er i forvejen ikke for gode. På landsplan begynder 40 unge at ryge hver dag - på årsbasis er det 14.000 unge. Og man kan ikke udelukke, at snus er medskyldig i de tal, siger Inger-Lise Katballe.

Men der bliver gjort noget ved det.

- Skolerne er opmærksomme på rygning, og fra næste sommerferie er der røgfri skoletid, har jeg forstået. Samtidig har byrådet vedtaget, at man skal have røgfri arbejdspladser med virkning fra næste år, oplyser lokalformanden for Kræftens Bekæmpelse.

Der er en række forskellige virkemidler. Hvis eleverne er begyndt at ryge, kan de for eksempel få tilbud om hjælp til rygestop.

Forældrene orienteres, og man kan indgå aftaler med de enkelte elever, forklarer Inger-Lise Katballe.

Kræftens Bekæmpelse er i stigende grad blev opmærksom på risikoen ved snus, der er blevet udbredt blandt unge. Arkivfoto
- Vi uddanner nogle unge sundhedsformidlere, fordi vi har erfaring med, at unge taler med andre unge på en anden måde end voksne - og det kan have en god effekt, siger Inger-Lise Katballe, lokalformand for Kræftens Bekæmpelse. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

21-årig til politiet: "Fucking spassere"

Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce