Annonce
Debat

Kræft-screening: Et paradoks er under opsejling

Læserbrev: Anders Kühnau og Ole Thomsen (henholdsvis regionsrådsformand og koncerndirektør i Region Midtjylland, red.) er aktører i en bizar udvikling, hvor raske danskere kan blive undersøgt med en lavdosis CT-scanning, mens syge danskere pga. disse to embedsmænd må nøjes med røntgen.

Mens de to partout holder fast i røntgen af lungerne fremfor lavdosis CT-scanning, hvis lungekræftmistanken kun er beskeden og andre diagnoser mere sandsynlige, har kræftspecialister fra Dansk Lunge Cancer Group (DLCG) ansøgt Sundhedsstyrelsen om tilladelse til at indføre et landsdækkende screeningsprogram med lavdosis CT-scanning for raske rygere over 55 år, der skal testes jævnligt med lavdosis CT-scanning.

Lungekræft er den største kræftdræber i Danmark. Hvert år dør ca. 4000 danskere af sygdommen, fordi den ofte opdages for sent. Alt taler for, at tidlig diagnostik, f.eks. ved lavdosis CT-scanning som dokumenteret i Silkeborg, vil kunne føre til mere effektive behandlinger og markant større overlevelse.

DLCG henviser i sin ansøgning til data fra det meget omtalte hollandske Nelson-studie, der som andre screeningsprogrammer viser, at lavdosis CT-scanninger hos personer i høj risiko for at udvikle lungekræft reducerer lungekræftdødeligheden markant.

Det fremgår imidlertid af tidligere oplysninger i pressen, at Silkeborg langt billigere kunne skabe stort set de samme resultater som Nelson-studiet ved at tilbyde de praktiserende læger, at de kan henvise direkte til lavdosis CT-scanning af lungerne i stedet for røntgen, hvis patienter viser symptomer, der giver blot en lille mistanke om lungekræft.

Kühnau og Thomsen stoppede lavdosis CT-scanningerne i Silkeborg for syge patienter med meget lille mistanke om lungekræft. Det kan ikke undgå at koste menneskeliv.

Nu skal raske patienter uden symptomer have lavdosis CT-skanning. Det redder dokumenteret menneskeliv.


Kan Kühnau og Thomsen leve med, at de syge patienter må nøjes med en røntgenundersøgelse, mens raske får lavdosis CT?

Alf Bansmann


Kan Kühnau og Thomsen leve med, at de syge patienter må nøjes med en røntgenundersøgelse, mens raske får lavdosis CT?

De syge patienter, der kun får røntgenundersøgelse, kan ikke!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Annonce