Annonce
Østjylland

Kontingentet i fritidsklubber steg til normalt niveau - så startede medlemsflugten

Klubben Rosenhøj er en af de fritidsklubber for børn og unge, som i en årrække har kørt med nedsat kontingent som et ekstra incitament til at få nærområdets unge til at komme i klubben. Arkivfoto
Seks udvalgte ungdomsklubber har siden 2010 kunnet tilbyde medlemsskab til spotpris. Ordningen bortfaldt i august, og så blev de unge væk.
Annonce

Aarhus: Betyder prisen noget for, om dit barn kan gå i den lokale fritidsklub?

For nogle forældre er svaret ja.

Det blev klart 1. august i år. Her bortfaldt et tilskud, som siden 2010 har tilladt seks udvalgte ungdomsklubber i Aarhus at køre med væsentligt nedsat kontingent.

De seks klubber ligger alle i udsatte boligområder, og da prisen fra august steg til normalt niveau, faldt antallet af unge medlemmer brat.

Eksempelvis har Klub2teket i Hasle oplevet et medlemsfald på 38 procent, og i Bispehaven hedder tallet 16 procent.

Den grønne graf viser medlemsudviklingen hos de seks klubber i 2019. Faldet er markant frem mod 1. august, hvor prisen for at være medlem steg til samme niveau som i resten af kommunen. Grafik: Aarhus Kommune
Annonce

Må sluge sin stolthed

Det er slet ikke godt, var de fleste partier i byrådet enige om på onsdagens byrådsmøde, hvor sagen var på dagsordenen.

Ja, faktisk var det nærmest en ommer, erkendte rådmand i Børn og Unge, Thomas Medom (SF).

Det var nemlig byrødderne selv, der i forbindelse med budgetforliget 2019 valgte at skrotte det nedsatte kontingent.

- Jeg ville virkelig ønske, at det ikke havde været nødvendigt at indstille til, at det nedsatte kontingent skal genindføres. Men når frafaldet er så stort som her, så må man sluge sin stolthed, for klubberne er netop noget af det, de unge oplever som noget stabilt, sagde Thomas Medom.

Så meget billigere er det

Normalprisen for at gå i fritidsklub (4.-6. klasse) er 766 kroner om måneden.

For de lidt ældre børn (7. klasse - 18 år) koster det 270 kroner om måneden at gå i ungdomsklub.

Til sammenligning har det kun kostet henholdsvis 230 og 114 kroner, hvis man har gået i en af de udvalgte klubber med reduceret kontingent.

Følgende klubber har haft nedsat kontingent frem til 1. august 2019:

  1. Klub2teket (Hasle)
  2. Klubben Rosenhøj (Søndervang)
  3. Klubberne i Gellerup
  4. Klub 3 (Sødal)
  5. Klubberne i Toveshøj
  6. Fritidshuset (Ellekær)
Annonce

Det er jo allerede gratis?

Når kontingentet blev forhøjet til normalt niveau i første omgang, så var det blandt andet med henvisning til, at alle familier med lav indkomst i forvejen har mulighed for at søge friplads til deres børn i fritidsklubber.

Af samme årsag opfordrer Dansk Folkepartis Knud Mathiesen (DF) til at have is i maven i stedet for straks at genindføre det nedsatte kontingent.

- Mon ikke det her i høj grad handler om, at de pågældende klubber lige skal vænne sig til at konkurrere på lige vilkår med andre foreninger? Jeg vil gerne opfordre til, at man øger opmærksomheden på muligheden for at søge friplads i stedet for at give bestemte klubber i ghettoområderne særbehandling, sagde han.

Han fandt opbakning hos byrådsmedlem Almaz Mengesha (løsgænger), der efterlyste mere viden om de unge, som forsvandt ud af klubberne. For hvem kan sige, at de ikke blot valgte at gå til svømning eller håndbold i stedet?

- Vi ved jo reelt ikke, om de bare går rundt derhjemme eller er ude at lave ballade. Måske har de bare valgt at starte i et andet tilbud, når nu prisen steg. Det kunne da være interessant at vide, mente Almaz Mengesha.

Annonce

850.000 om året

Det vil koste 850.000 kroner om året, hvis kontingenterne i de seks fritidsklubber igen skal sænkes.

Det er en pris, der er værd at betale, mener blandt andre SF's Mette Bjerre:

- Genindførelsen af det højere kontingent har i stort omfang medført, at unge har meldt sig ud, og det er rigtig ærgerligt, for de her klubber støtter jo netop de unge i at indgå i et positivt fællesskab.

Lone Norlander Smith fra Enhedslisten var enig, men tilføjede, at det nok samtidig ville være godt at se på, om det stadig er de samme seks klubber, der bør være mål for det reducerede kontingent, eller om de lokale forhold har ændret sig siden 2010.

Den politiske stemning i byrådssalen hældte mest i retning af at genindføre det lave kontingent, men nogen afgørelse på sagen kom der ikke, idet den blev sendt til videre diskussion i børn- og ungeudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce