Annonce
Horsens

Kontanthjælpsmodtager efter sejlkursus: Nu kan jeg fortælle, at jeg sejler

23-årige Silas Søgaard er blevet bidt af at sejle. Og selvom projektet Sejl og Vind sluttede mandag, bliver han ved med at sejle i Horsens Sjlklub, som han er tilmeldt reten af året. Foto: Morten Pape
Efter fem uger på projektet Sejl og Vind har Silas Søgaard fået mod på at søge job, nye venner og ikke mindst noget at at stå op til.

Horsens: 23-årige Silas Søgaard behøver ikke længere sige til folk, at han ikke rigtig laver noget til daglig. Nu kan han nemlig sige, at han sejler. Han er en af 30 unge, som har været med i teambuilding-projektet Sejl og Vind i Horsens Sejlklub, og det har givet både selvtillid, nye venner og noget at stå op til.

- Folk spørger jo, hvad man laver, inden de spørger, hvad man hedder. Jeg siger aldrig, at jeg er på kontanthjælp. Jeg finder på undskyldninger og siger, jeg er med i en gruppe, eller at jeg går til noget. Selvtilliden er i bund, og det er nedværdigende, lyder det fra den 23-årige mand, som nu kan kalde sig sejler.

- Det er godt med sådanne projekter. At kunne fortælle mine forældre og alle andre, at jeg sejler. Det har jeg brug for, i stedet for at sige, jeg ikke har lavet en skid.

Det er godt med sådanne projekter. At kunne fortælle mine forældre og alle andre, at jeg sejler. Det har jeg brug for, i stedet for at sige, jeg ikke har lavet en skid.

Silas Søgaard, sejler

Annonce

Altid været i systemet

Projektet Sejl og Vind er et samarbejde mellem jobcentret, Horsens Sejlklub og teambuildingvirksomheden GoSail. Her får en flok unge, som af forskellige grunde har svært ved at finde job eller uddannelse, muligheden for at komme på gyngende grund og få en masse successer under redningsvesten.

En af dem er Silas Søgaard, som lider af adhd og angst. Han har ikke gået i skole siden 9. klasse og har haft svært ved at søge job. Efter han har været med i projekt Sejl og Vind har han fået udvidet sin omgangskreds, og selvtilliden har fået et boost.

- Det er svært at finde og svært at ansøge om arbejde med angst for at møde nye mennesker. Men her har jeg fået et netværk, og det hjælper at møde nogle ligesom en selv. Alle her har noget at slås med. Vi kommer med noget forskelligt, men det behøver ikke være det samme, for vi har alle sammen oplevet systemet og oplevet, hvordan det er at være i systemet, forklarer han.

Silas Søgaard er vant til at være en del af systemet, som han kalder det og uden for arbejdsmarkedet. Og for ham har det været særdeles svært at turde springe ud i noget nyt. Men det har projektet hjulpet med.

- Systemet er til for at hjælpe og passe på én, men hvis man ikke siger noget, er det svært for folk at vide, hvad man vil. Jeg er kommet ud og har prøvet noget nyt, som jeg aldrig havde tænkt på. Og jeg har lært at samarbejde. Jeg er normalt stille og siger ikke noget. Men på båden kommunikerer vi, for hvis ikke der var nogen, som sagde noget, ville den ligge stille, forklarer han.

Annonce

Skal fortsætte med at sejle

Der er stadig lang vej til et job eller en uddannelse, men Silas Søgaard har fået nyt mod og opdaget, at han kan meget mere, end han troede.

- Der er jo ikke kommet flere job af, at jeg har været ude at sejle, men jeg har fået noget mod til at søge og bare springe ud i det. Skolen keder mig, men hvis jeg kommer ud og får noget erfaring i et slags job, er det med til at skubbe i den retning. Jeg ved ikke, hvad der sker i fremtiden, men jeg ville gerne rode med nogle maskiner og motorer, fortæller han.

Det ligger altså stadig hen i det uvisse, hvilket job eller uddannelse Silas Søgaard skal i gang med. Til gengæld behøver han ikke længere være bange for at møde fremmede og skulle fortælle, hvad han laver. For med projektet har han nu noget at stå op til, og en hel flok nye venner.

- Det har været så dejligt. Vi har fået et fantastisk sammenhold, og jeg snakker med nogle, som jeg ikke kendte på forhånd. Tiden er gået så hurtigt, og jeg har glædet mig hver mandag til at komme ud at sejle. Det er dejligt at have noget at stå op til.

Ud over de fem uger, projektet varer, har deltagerne i Sejl og Vind har fået et års abonnement til sejlklubben, og Silas Søgaard har allerede taget hul på sejlads uden for projektet.

- Jeg var ude at sejle i torsdags. Der blev jeg smidt på en ny båd, og det var skræmmende. Men de tog sig af mig, fordi jeg var ny. Det gode er, at man ikke kan komme væk fra båden. Man er nødt til at være der og nødt til at samarbejde.

- Jeg har egentlig altid haft svært ved nye ting, og jeg anede ikke, at jeg ville blive bidt af at sejle. Jeg havde jo aldrig prøvet det før, men jeg skal helt sikkert blive ved med at sejle, siger Silas Søgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Stigende smittetryk bekymrer: Nu bliver Bytorv Horsens coronatest-sted

Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce