Annonce
Skanderborg

Konservative i Skanderborg: Vi hylder familiernes frihed

"Selvfølgelig kan man altid diskutere, om det er en kommunal opgave at yde tilskud til forældre, der passer egne børn derhjemme. Det ville uden tvivl være dejligt, hvis vi kunne mønstre flere dagplejemødre eller institutionspladser med et snuptag. Men det har, som alle ved, vist sig svært, og det er her, at hjemmepasningsordningen kan være en udmærket løsning", skriver Thomas Cordtz. Arkivfoto: Morten Stricker

DEBAT: Der tripper flere og flere småbørn rundt i Skanderborg, det ved vi alle! Vi ved også, det er så mange, at vi har svært ved at følge med med hensyn til dagtilbudspladser. Bl.a. derfor har vi konservative været fortalere for at indføre en kommunal hjemmepasningsordning.

Vi hylder familiernes frihed til at vælge selv og indrette deres familieliv, som de selv ønsker - fuldstændig, som vi også er fortalere for valgfrihed på alle andre områder.

Ordningen blev evalueret på seneste byrådsmøde. Nogle partier er glade for den, mens andre er mere forbeholdne. Vi konservative har valgt den pragmatiske tilgang. Selvfølgelig kan man altid diskutere, om det er en kommunal opgave at yde tilskud til forældre, der passer egne børn derhjemme. Det ville uden tvivl være dejligt, hvis vi kunne mønstre flere dagplejemødre eller institutionspladser med et snuptag. Men det har, som alle ved, vist sig svært, og det er her, at hjemmepasningsordningen kan være en udmærket løsning.

Annonce

En umiddelbar fordel ved ordningen er, at familierne opnår valgfrihed, og kommunen sparer institutionspladser og potentielt opførelsen af et par ekstra daginstitutioner.


Det vil være til gavn for børnene, som vil få mere tid sammen med mor og far, mens andre så kan få lidt bedre plads og voksenopmærksomhed i deres børnehave eller vuggestue.


Daginstitutionsbyggerier render ofte op i 25-30 millioner kroner plus afledt drift. Så mon ikke også, der samlet set kunne være penge at hente for kommunen, når vi får høvlet hjørner og kanter af. I runde tal er tilskuddet, der gives til forældrene for at passe dem derhjemme, jo 14.000 til 20.000 kroner mindre pr. barn end den nettodriftsudgift pr. barn, som kommunen har, når de er i daginstitution.

Og selvom ordningen i sig selv grundet den store popularitet er underfinansieret, er området rent økonomisk fortsat i balance. Det er værd at holde sig for øje.

Det er også værd at holde sig for øje, at den alle udfordringerne til trods har vist sig at være en kæmpe succes. Forventningen var, at 10-15 børn og deres forældre ville benytte sig af ordningen – i stedet blev det 151 børn! Det vidner om, at der er mange familier, der ønsker ordningen og den frihed, den giver.

Så jeg er glad for, at Skanderborg Byråd kunne enes om at lade ordningen fortsætte yderligere et år. Det er ingen hemmelighed, at jeg gerne så, at ordningen blev forlænget yderligere, så vi også fremover kan give børnefamilierne den valgfrihed, ordningen lægger op til. Det vil være til gavn for børnene, som vil få mere tid sammen med mor og far, mens andre så kan få lidt bedre plads og voksenopmærksomhed i deres børnehave eller vuggestue.

Annonce
Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Tårnby og København har en bedre natur end Hedensted: Kommunen er i bund på biodiversitet

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Kvikt vidne slog alarm - få minutter senere var formodede dieseltyve fanget

Sport

Anne-Marie Rindom vandt 8. sejlads: Hendes værste konkurrent er uden medaljechance

Sport

Efter meget tæt kamp: Anders fra Odder er færdig ved OL

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Seneste plus

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Sport

Mens du sov: Ro-duo vinder OL-bronze og fordobler dansk medaljehøst

Debat

Fusion mellem Det Gule Pakhus og Kulisselageret kan få fatale konsekvenser for brugerne

Odder For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Erhverv

Natklubber gør klar til drinks og dans i september: Øllene flyder dog tidligere på Zwei Grosse Bier Bar

Annonce