Annonce
Horsens

Konservativ Christiansborg-politiker kritiserer Horsens' lange skoledag i indskolingen

Den konservative undervisningsordfører Mai Mercado kritiserer Horsens for den lange skoledag i indskolingen. Foto: Michael Bager
Den konservative undervisningsordfører Mai Mercado kritiserer børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune for at foreslå at fastholde den lange skoledag i indskolingen.

Horsens: Den konservative undervisningsordfører, Mai Mercado, er nu gået ind i debatten om lange skoledage i indskolingen i Horsens Kommune. Et flertal i børne- og uddannelsesudvalget besluttede for et par uger siden at indstille til Horsens Byråd at fastholde skoletiden på 1200 årlige timer på trods af en lov fra januar, som giver mulighed for at sætte timetallet ned.

- Det er lang tid at gå i skole, når man er så lille. Og jeg kan forstå, man har haft den tradition i Horsens og vil videreføre det, og jeg har egentlig respekt for at vælge en bestemt form lokalt, men jeg sidder stadig tilbage med følelsen af, at det er lang tid, siger Mai Mercado.

Formand for børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune, Lone Ørsted (S), mener derimod ikke, at diskussionen kun skal handle om længde. Hun argumenter for, at en lang dag netop giver tid til leg og bevægelse.

- Børnene får mere tid til det sociale, til leg og varieret undervisning. Det er en forudsætning for den lange skoledag. Og det har der altid været fokus på her i Horsens. Vi har gode erfaringer med vores model og har set gode resultater med folkeskolen i Horsens, som har rykket sig rigtig meget. Så der må være noget, vi gør rigtigt, lyder det.

Men at den lange skoledag frigiver tid til mere leg og bevægelse køber Mai Mercado ikke.

- Man kan se, at det ikke sker, og så synes jeg bare, at skoleeleverne sidder med endnu en omgang Sorteper, lyder det.

Annonce

Vi kan jo bare henstille til, at man følger den intention, der bliver lavet i de politiske aftaler. Det er ærgerligt, hvis det bliver sådan, at man bare tager en lovændring og ikke følger den.

Mai Mercado (K), undervisningsordfører

Skolelederne bakker op

I forvaltningens analyse, som ligger til grund for børne- og uddannelsesudvalgets beslutning, er der blandt andet udsagn fra skolelederne, som også bakker op om den lange skoledag, men deres argumenter preller af på Mai Mercado.

- De preller helt af. Jeg kan godt forstå, det er nemmere for skolelederne at fastholde den lange dag, men det er eleverne og børnene, vi skal sikre, bliver løftet. Og jeg tror ikke på, at man får større faglighed ved bare at gøre skoledagen længere, siger hun og uddyber:

- Når vi kan se, at bevægelsen ikke fungerer, så kommer frirummet til at anvende forskellige læringsstile ikke ordentligt i spil, og så får man ikke den øgede læring. Børnene skal have en kortere skoledag med fokus på det faglige, og så skal vi give fritiden tilbage til eleverne mulighed for at dyrke aktiviteter efter skole, slår hun fast.

Lone Ørsted derimod er glad for skoleledernes opbakning, som ifølge hende viser, at Horsens gør det rigtige.

Ikke ulovligt

I loven fra januar 2019 er det muligt at sætte skoletiden ned, men det er ikke et krav, og det hæfter Lone Ørsted sig ved.

- Skal det være one size fits all? Det vi gør, er helt efter bogen. Vi har siden 1999 arbejdet med en model, som skolelederne synes, fungerer godt. Her er der en lov, som giver mulighed for at sætte timetallet ned, men det er lige så legalt at bevare det. Det er det kommunale selvstyre, slår hun fast.

Mai Mercado erkender da også, at Horsens Kommune ikke bryder nogen regler, og på trods af, at hun tidligere har opfordret ministeren på området til at gå ind i sagen, indrømmer hun, at det kunne være endnu værre end i Horsens.

- Vi kan jo bare henstille til, at man følger den intention, der bliver lavet i de politiske aftaler. Det er ærgerligt, hvis det bliver sådan, at man bare tager en lovændring og ikke følger den, siger hun, og fortsætter:

- Men jeg har haft en dialog med borgmester Peter Sørensen fra Horsens. Han har bragt nogle nuancer til mit billede af Horsens, som henleder min opmærksomhed på, at sammenlignet med højeste lovlige timetal i indskolingen, som er 1400 timer, så ligger Horsens ikke alarmerende højt. Men min pointe er stadig, at selv på 1200 timer er skoledagen for lang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Buketten erstatter festen og blomsterne bringes ud i bilen: Alternative løsninger hitter i havecentrene

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Danmark

Liveblog: Politiet opfordrer til at sprede påskehandlen ud over flere dage

Annonce