Annonce
Indland

Konkursryttere snyder Skat for millioner

Bryan Göddert (i midten) har 600 konkurser bag sig. Han lever af at lukke virksomheder. Vi bringer et større interview med konkurskongen på tirsdag.Foto:Yilmaz Polat

Konkursboer har udviklet sig til en all-you-can-eat buffet, hvor det er tæt på risikofrit at snyde på vægten.

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Start en virksomhed. Kør på uden at afregne skat og moms. Og lad det hele brænde ned, når Skat langt om længe begynder at interessere sig for, hvor pengene bliver af.

Kan man bare det?

Ja da. Hvis man ikke lider af moralske kvaler, så er det lige til, lyder det fra flere kuratorer og skatteeksperter, avisen Danmark har talt med.

- Jeg har set mange eksempler, hvor selskaber har brugt Skat som kassekredit. Og der går alt for lang tid, før Skat opdager det. Grunden er velkendt. Skat har længe haft problemer med at kræve ind, og jeg har set eksempler, hvor virksomheder har kørt på i årevis, før Skat har opdaget det, siger insolvensadvokat Karsten Cronwald, der er fast kurator ved Skifteretten i Viborg, til Danmark.

Det Store tag-selv-bord

Kan det virkelig passe, at smarte bagmænd, tilfældige stråmænd og insolvente virksomhedsejere hvert år slipper af sted med at snyde fælleskassen for millioner af kroner uden, at myndighederne gør noget ved det? Jo, det passer, og i dag og i de følgende uger vil avisen Danmark fortælle dig, hvordan det foregår.Mød de centrale personer: - Bagmanden, der har fundet et hul i systemet. - Stråmanden, der pludselig bliver direktør. - Firmaejeren, der slipper for en belastende konkurssag. - Og få myndighedernes forklaring på, hvorfor de ikke kan stoppe snyderiet.

Følg med i artikelserien Det Store Tag-selv-bord i avisen Danmark. Vi begynder på lørdag.

Stikprøve: 12,5 mio forsvundet

Avisen Danmark har fået aktindsigt i 14 konkurskarantænesager fra Skifteretten i Viborg fra 2017.

Konkurskarantæner indledes kun i de sager, hvor kurator har en stærk mistanke om, at der er sket noget uldent i forbindelse med virksomhedens konkurs. Konsekvensen kan være, at man ikke må sidde som direktør i tre år.

Alene i de 14 sager er der samlet opbygget gæld til det offentlige på 12,5 millioner kroner. Med flere end 1.500 konkurskarantænesager landet over siden 2014, kan Skat være gået glip af over en milliard kroner. Alene i de konkurser, hvor der ender med at blive kørt en karantænesag.

Det reelle beløb kender ingen, men det er formentlig langt større, vurderer Karsten Cronwald over for Avisen Danmark:

- Det her er jo kun, hvad virksomhederne selv har opgivet, at de skylder Skat.

I mange af konkursboerne er bogføringen forsvundet. Ædt af hunden, stjålet, ødelagt af vandskade. Uden bogføring er det tæt på umuligt for en kurator at finde hoved og hale i, hvad der er foregået, og om der har været aktiver, som burde kradses ind til kreditorerne.

Truslen om at blive brændemærket af en konkurskarantæne skulle ellers forestille at afskrække virksomhedsejere fra at spekulere i konkurs. Men det virker ikke efter hensigten, mener Pernille Bigaard, der er formand for Danske Insolvensadvokater.

- De, der er ligeglade og vil snyde og spekulere, dem rammer man ikke med truslen om konkurskarantæne. De indsætter bare en stråmand som direktør, siger hun til avisen Danmark.

Annonce

Konkurskongen over dem alle

Netop formlen med stråmænd er der én mand, der har perfektioneret. Han hedder Bryan Göddert, og han har været med til at lægge flere end 600 virksomheder i graven gennem sit firma Dansk Rekonstruktion, hvor han rådgiver nødlidende virksomhedsejere i, hvordan de kommer ud af kniben.

- Giv mig 25.000 kroner, så overtager jeg både hovedpinen og din ruin af et firma, lyder tilbuddet.

Bryan Göddert selv siger, at han er en samfundshjælper. Almindelige insolvensadvokater har nemlig ikke blik for mennesket i en konkurs, de søvnløse nætter, stressen og angsten. Det har Bryan Göddert. Hos ham bliver ingen efterladt som et ringvrag efter en konkurs.

Der bliver heller ikke efterladt nogen penge til kreditorerne. Og der mangler så godt som altid bogføring i de sager, Dansk Rekonstruktion er inde over.

Det mener i hvert fald Kammeradvokaten og Sø- og Handelsretten, der har haft flere af Bryan Gödderts sager til konkurskarantænebehandling og i årevis har forsøgt at få ham ned med nakken.

Indtil videre uden held, og Bryan Göddert selv frygter da heller ikke truslen om konkurskarantæne. Han har ellers flere hængende over hovedet, som ventes afgjort senere i år.

- Det får ingen betydning for mig. Jeg kører videre, og jeg sover godt om natten, for jeg hjælper folk, siger han til avisen Danmark.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Erhverv

Martin har været mekaniker i 10 år: De svære fejl løser han derhjemme om aftenen

AC Horsens

19-årige David Kruse dominerede på midtbanen, da AC Horsens slog de nærmeste konkurrenter: Nu jagter han flere chancer i Jens Berthel Askous startopstilling

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

AC Horsens

AC Horsens-træner jubler: Profilerne leverede varen - vores mest helstøbte indsats i efteråret

Seneste plus

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

AC Horsens For abonnenter

Drømmen om oprykning lever: Nu spiller AC Horsens som et tophold på to afgørende punkter

Annonce