Annonce
Indland

Konkurskongen for retten - kan man slippe afsted med at være direktør light?

Bryan Göddert, tiltalt i Københavns Byret for 26 tilfælde af overtrædelser af bogføringsloven. Efter eget udsagn kunne han lige så godt være blevet tiltalt for 600 tilfælde, hvis han kan dømmes. Han har nemlig håndteret de mere end 600 gange, hvor han har ført et selskab til konkurs eller opløsning. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Konkurskongen Bryan Göddert har mere end 600 forliste selskaber bag sig. Nu forsøger anklagemyndigheden i København at få ham dømt for systematiske lovovertrædelser. Sagens kerne er, om man kan få lov at være direktør light uden ansvar.

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Danmarks ubestridte konkurskonge Bryan Göddert arbejder på at udvide ordforrådet i konkurslovgivningen. I de mere end 600 selskaber, som Göddert har ladet gå til grunde, kalder han sig nemlig ikke "direktør". Han kalder sig for eksempel "afviklingsdirektør". Eller "mødedirektør".

Og en afviklingsdirektør eller en mødedirektør skal ikke have noget med bogføring at gøre. Han skal ikke sørge for, at den er opdateret, og han skal ikke sørge for, at den er tilgængelig, når selskabet ender i skifteretten.

Det er Bryan Gödderts standpunkt, som han fremfører i disse dage i byretten i København. Her er han tiltalt for i 26 tilfælde at overtræde bogføringsloven.

Sagen er den første af sin art i Danmark, hvor anklagemyndigheden forsøger at påvise, at her er der tale om en mand, der ikke "bare" har forbrudt sig mod loven i et par tilfælde - han overtræder systematisk loven som en del af sin forretningsmodel.

Sagen er nemlig, at når selskab på vej til konkurs ikke kan fremvise bogføring, er muligheden for at lave en reel vurdering af selskabet forsvundet samme sted hen som bogføringen. Og chancen for at finde penge til at betale kreditorerne - typisk Skat - er røget i samme retning - ud i intetheden.

De 26 tilfælde, som anklagemyndigheden præsenterer i byretten, er mere eller mindre valgt tilfældigt ud blandt de mere end 600 selskaber, Bryan Göddert har ført til konkurs eller opløsning. Mønstret er nemlig det samme i alle selskaberne.

Selv hvis det skulle vise sig, at en mand som Bryan Göddert har bevæget sig på den rigtige side af loven, er der altså noget, der hedder ordentlighed. Jeg synes, hans måde at drive forretning på er udtryk for et moralsk forfald. Hvis alle opførte sig på den måde, ville samfundet bryde sammen.

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister. I avisen Danmark 21. september

Nøglepersonerne

1. Den tiltalteBryan Göddert har i syv år drevet virksomhed på at lukke nødlidende selskaber. Først gennem firmaet Dansk Rekonstruktion, nu sker det gennem hans moderselskab 4GN Holdings i Dragør. Stammer fra Assens på Fyn. Er blevet ikendt 12 gange konkurskarantæner.

2. Anklageren

Lisette Rostgaard Jørgensen er senioranklager ved Advokatur for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi.

3. Forsvareren

Betina Hald Engmark fra Blinkenberg & Engmark Strafferetsadvokater. Har blot været forsvarer i et år - før det var hun senioranklager ved Nordsjællands Politi, hvor hun var fagansvarlig for økonomisk kriminalitet. Er i øjeblikket også forsvarer for Peter Madsen, bedre kendt som Raket-Madsen.

Göddert er sikker på gevinst

Retssagen har været i gang i fire dage - der er stadig fire dage tilbage - og startede 2. oktober. To uger efter avisen Danmark startede serien Det store tag-selv-bord, der har afdækket, hvordan bagmænd og tilfældige stråmænd i årevis er sluppet afsted med at snyde statskassen for millioner af kroner, uden at det er lykkes for myndighederne at sætte en prop i.

Talrige konkurseksperter, advokater og kuratorer pegede på én mand som den ukronede konkurskonge: Bryan Göddert. Han har gennem syv år har drevet forretning på at lade dårlige selskaber gå konkurs for statens regning, uden at nogen kan komme til at se regnskaber og bilag undervejs. I den proces har blot to parter været sikre på en gevinst:

Kuratorerne, der i stort set alle tilfælde bliver betalt af statskassen for at gennemføre en proces, hvor de reelle omstændigheder henligger i tåger.

Og Bryan Göddert, der har scoret et honorar hver gang på mellem 20.000 og 50.000 kroner.

Retssagen kan koges ned til dette:

Kan Bryan Göddert slippe af sted med ikke at leve op til direktøransvaret ved som et selskabs sidste direktør umiddelbart inden opløsningen at kalde sig afviklingsdirektør eller mødedirektør? Eller har anklagemyndigheden fra afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Københans Politi ret, når den mener, at en direktør er en direktør, og den direktør slipper ikke uden om ansvaret, blot fordi han siger, at hans eneste opgave er at lukke selskabet.

Annonce

Er nået til selskab nummer 618

På retssagens dag to forklarede Bryan Göddert, hvordan han opdagede, at han kunne lave forretning på at lukke selskaber:

- Jeg havde en lang række ejendomsselskaber, og da finanskrisen kom i 2007-2008, fik jeg konkursbegæringer i selskaberne. Jeg måtte i årene efter lide den tort at gå i skifteretten med mine 40 selskaber. Og så så jeg et hul i markedet. Hvordan kan man få hjælp, når man går konkurs? Jeg besluttede at lave et rådgivningsfirma, hvor jeg kunne hjælpe andre virksomheder.

- Mit formål var at hjælpe ejerne med psykisk krisehjælp, at aflaste i en stresset situation. For mig var det blevet rutine. Når jeg indsatte mig som direktør i selskaberne, fik jeg møderet i skifteretten, og så kunne jeg tage mig af det kedelige, mens den oprindelige ejer kunne koncentrere sig om at køre videre i et nyt selskab. Jeg standsede blødningen, ændrede navnet på virksomheden og stoppede aktiviteterne.

Navnet blev ændret til Afsluttet Projektselskab, eller bare AP, og et nummer. Bryan Göddert er nu nået til AP 618, der indtil for få dage siden var vikarbureauet Vikar-Online i Kerteminde på Østfyn.

Annonce

Statistisk kan det ikke lade sig gøre

Men i Skat begyndte man at opleve, at når Bryan Göddert havde overstået sin psykiske krisehjælp og stoppet blødningen i en lang række AP-selskaber, fortsatte blødningen hos dem selv, og der kom ingen penge ind til statskassen som plaster på såret i konkurserne. Så mange selskaber som muligt blev overdraget til Kammeradvokaten, der er et privat advokatfirma med en særlig aftale med staten. Partner Boris Frederiksen blev indsat som kurator for at få et overblik over, hvad der foregik.

På første del af retssagens dag tre forklarede Boris Frederiksen fra vidneskranken:

- Jeg har været kurator i omkring 100 af disse selskaber. Sagerne blev samlet hos os på baggrund af en henvendelse fra Skat. Man observerede, at Bryan Göddert indtrådte som direktør i en række selskaber, der alle havde gæld til Skat og formentlig også andre. I alle tilfældene var der en mangel på bogføring. Vi startede med at skrive breve til Bryan Göddert og den tidligere ledelse for at få en redegørelse for aktiver og en viden om, hvor bogføringen var. Vi fik næsten aldrig svar fra den tidligere ledelse, aldrig fra Bryan Göddert. Så indkaldte vi den tidligere ledelse til afhøring i skifteretten. Vi fik at vide, at de ikke vidste, hvor bogføringen var, og nogle gang fik vi forklaringer a la "at den var forsvundet i et skybrud".

- Vores udgangspunkt var, at der kunne være en plausibel forklaring i enkelte tilfælde, men det generelle billede var, at bogføringen ikke kunne tilvejebringes i 100 tilfælde. Det burde statistisk ikke kunne lade sig gøre, hvis det ikke er systematisk.

- Hvis man har et selskab, der ingen aktiver har, men har kreditorer, overvejer vi, om ledelsen har et ansvar. Vi skal også se på, om der er er sket omstødelige dispositioner, f.eks. om aktiver er overdraget til underpris eller ulovlige lån. Ingen af delene kan vi undersøge, hvis der ikke er bogføring. Hvis man vil undgå sager om omstødelige dispositioner, er det meget velegnet at tømme selskabet fuldstændigt.

Annonce

Göddert svarede faktisk

På anden del af retssagens dag 3 og på dag fire blev en række af Boris Frederiksens medarbejdere i Kammeradvokaten og en række af de tidligere direktører i selskaberne afhørt.

Her viste det sig, at kammeradvokat Boris Frederiksen tog fejl i en ting: At Bryan Göddert aldrig svarede på de breve, som hans medarbejdere havde sendt ud. I mange tilfælde fik de svar. For eksempel en email med teksten "det haves ikke/ikke udarbejdet for 2010" eller "spørg den tidligere direktion".

Det viste sig også, at Bryan Göddert havde ret, da han forklarerede, at han aldrig bad de tidligere direktør om at få udleveret bogføringsmaterialet. I hvert fald i langt de fleste af sagerne. Det er her, han mener, at han ikke skal leve op til det sædvanlige direktøransvar, fordi han blot kalder sig møde- eller afviklingsdirektør. Oftest forklarede de tidligere direktører, at de slet ikke have haft samtaler om det. Og at deres aftale med Bryan Göddert var, at de slet ikke skulle bekymre sig om noget i forbindelse med deres gamle selskab.

I et enkelt tilfælde havde en af de tidligere direktører dog en modstridende forklaring. Niels Dahl, tidligere direktør i Pant Invest Hals, der ændrede navn til AP 167, forklarede fra vidneskranken:

- Jeg aftalte med Bryan Göddert, at jeg skulle sørge for at bringe bogføringen ud til hans kontor. Men jeg gjorde det ikke. Bryan Göddert rykkede mig både skriftligt og på telefonen, men jeg afleverede det ikke.

I retten sagde Niels Dahl, at det var, fordi han var i sit livs krise, og at det var blevet ligegyldigt for ham.

Efter endt vidneafhøring fortalte han noget andet, mens han stod nede på gaden:

- Jeg havde et andet selskab, hvor jeg var kommet i problemer. Her havde politiet gjort et udlæg på 800.000 kroner i min helikopter. Det havde jeg klaget over, og hvis jeg fik de penge tilbage, kunne jeg risikere, at de gik til Bryan Göddert. Det var derfor, han ville have bogføringen i mit tilfælde.

Ud over at være tiltalt i 26 tilfælde for overtrædelse af bogføringsloven er Bryan Göddert også tiltalt for et tilfælde af grov momssvig. Det er dog en gammel sag, der handler om de ejendomsselskaber, han drev, inden han begyndte at lukke virksomheder som en forretningsmodel.

Sagen fortsætter fire dage endnu spredt ind over november og december. Hvis han bliver dømt for momssvindlen, er det normalt i omegnen af seks måneders fængsel, man får. Hvilken straf, senioranklager Lisette Jørgensen vil gå efter i de 26 tilfælde af overtrædelser af bogføringsloven, hvis Bryan Göddert bliver dømt, ønsker hun ikke at løfte sløret for.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Entreprenør leverer rekordhøj omsætning og indtjening: Med glade medarbejdere følger tilfredse kunder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Borgerne på Sverigesvej reagerer: Folk har for meget fart på ned ad bakken

Navne For abonnenter

Jimmy droppede frisk-fyr-facaden og mærkede efter: Jeg står bedre her på jorden nu

Odder

Voldsom brand i rækkehus: Tydelige flammer og sort røg

Kultur

Nu skal EM-festen i gang i Horsens: Streetfoodmarked viser Danmark-Wales på storskærm

Hedensted

Million-renovering af svømmehal udskydes: Ingen håndværkere har tid

Leder For abonnenter

Folkefest i Parken: Danmark lever. Vi skal videre

Horsens

Oversigt: Her kan du være med til at sende heksen til Bloksbjerg

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Seneste plus

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Syv buttede babyer og syv røde pølser på vej til Campus

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Sport

Gammel topbokser omtalt som død ved en fejl: - Det var en flot nekrolog. Den må I gerne bringe igen, når jeg er død

Horsens For abonnenter

Borgmester slår fast: Byggeri af spejderhus ved Nørrestrand er ikke udtryk for en glidebane

Horsens

Før lå her en losseplads: Nu er Horsens nye grønne åndehul klar til indvielse

Annonce