Annonce
Navne

Konfirmander: Vi glæder os til at være sammen med familie og venner

Det betyder egentlig ikke så meget, hvor blå mandag skal holdes. Det vigtigste er, at vi er sammen som klasse, siger Emma Lunding og Valdemar Broen. Foto: Marianne Husted
Det er ikke tøjet eller gaverne, som de to unge konfirmander fra Sct. Ibs Skole har fokus på. Det er selve dagen og fællesskabet med kammeraterne på blå mandag.

Horsens: Der er ingen tvivl om, hvad konfirmanderne Valdemar Broen, 15 år, og Emma Lunding, 14 år, glæder sig mest til.

Det er hverken konfirmationstøjet eller gaverne. Nej, de glæder sig til for første gang i lang tid at kunne samle familien og de nære venner til deres unikke dag. Det gælder både selve konfirmationen  og festen bagefter.

- Ja, bare det at kunne vende tilbage til det normale, som Emma bemærker.

Annonce

De to unge går i  8.C på Sct. Ibs Skole.  Hele klassen skal konfirmeres 20. juni i Vor Frelsers kirke.

Anderledes konfirmandtid

De har fået en anderledes begyndelse på deres konfirmandtid. De har ikke kunnet samles til konfirmandundervisning. Konfirmandturen til Aarhus med besøg i forskellige kirker måtte også aflyses.

- Men vi ved jo ikke rigtigt, hvad vi er gået glip af. Jeg har ikke tænkt så meget over det, siger  Valdemar Broen, der sammen med sine klassekammerater har første skoledag siden 11. december, da Horsens Posten møder dem 24. marts.

Som de er enige om, har de hidtil taget meget for givet.

- Tænk, at jeg skulle komme til at sige, at jeg har glædet mig til at komme i skole, funderer Emma.

Annonce

I kirke otte gange

De har fornylig mødt sognepræsten, der skal konfirmere dem. De er blevet inddelt i grupper på fire, men det bliver der måske lavet om på efter påske. De ved, at de skal otte gange i kirke blandt andet for at stifte bekendtskab med trosbekendelse og salmerne.

- Det er blevet til to gange for mit vedkommende, siger Valdemar Broen, og det samme gælder Emma.

- Men der er nok en del, vi skal have opsummeret, fortsætter de, der blandt andet har lyttet til podcast som hjemmekonfirmand-forberedelse.

Onsdag i sidste uge havde Emma Lunding og Valdemar Broen "første skoledag" efter den lange nedlukning siden 11. marts. Meget er anderledes for dem. Også den konfirmation, der er blevet skubbet til 20. juni. Foto: Marianne Husted
Annonce

Tøjet

Konfirmationstøjet går de ikke så meget op i. Valdemar regner med, at han skal konfirmeres i en mørk habit.

- Det skal ikke være den dyreste, for jeg skal jo kun bruge den denne ene gang, siger han, der regner med at tilføre sit jakkesæt et sjovt slips fra en genbrugsforretning.

Han har ikke tænkt sig, at der skal investeres i nyt tøj til blå mandag.

- Vi bruger bare det tøj, vi har. De fleste har jo i forvejen godt og dyrt tøj.

Emma har bestilt flere kjoler hjem, men endnu ikke fundet en, hun synes, passer godt.

- Det er faktisk lidt svært. En del er udsolgt. Og butikkerne har været lukket. Jeg er egentlig ikke nogen kjolepige, men jeg tror, jeg vælger en en kjole for traditionens skyld, siger hun, der også regner med at bruge det tøj, hun har i forvejen, når klassen fejrer blå mandag med fælles morgenmad og aftensmad på skolen.

Dagens aktivitet har de ikke lagt sig fast på.

- Det afhænger af, hvad der er åbent, og hvad vi må. Lige nu er det vigtigste, at vi kan være sammen som klasse.

Annonce

Brun sovs og bananasplit

Valdemars fest skal holdes hjemme i farens udestue for 25 inviterede gæster. En kok i nabolaget er hyret til at lave maden. Valdemar kan huske, at der vil blive serveret bananasplit og en masse andre retter, så der er noget for alle.

Emma er ligeglad med bordpynt og den slags, mens hun vil bestemme, hvad der skal på bordet på Hotel Opus, hvor festen skal holdes. Det bliver i hvert fald brun sovs, noget med kartofler og et godt stykke kød.

- Der var 35 gæster på listen, men da min storesøster og en del af min mors familie bor i England, er det nok tvivlsomt, om de kan komme på grund af coronaen. Jeg tror, vi lander på 20. Vi skal jo passe på. Det er et stort ansvar at samle så mange folk.

Annonce

Ur og musikudstyr

På Valdemars ønskeseddel står blandt andet et ur, som kan minde ham om dagen. Penge siger ham ikke så meget. Emma vil bruge sine konfirmationspenge på monitors, da hun er optaget af at lave musik.


Egentlig er jeg ligeglad med, om jeg får 100 eller 10.000 kroner. Det er ikke det, jeg har fokus på.

Emma Lunding


- Egentlig er jeg ligeglad med, om jeg får 100 eller 10.000 kroner. Det er ikke det, jeg har fokus på. Jeg vil hellere have fokus på at få en god og sjov dag, siger Emma Lunding, mens klassekammeraten siden 1. klasse nikker bekræftende.

Gaverne betyder egentlig ikke så meget. Heller ikke konfirmationstøjet. Lige nu glæder de sig helt vildt til en fest med familie og venner, som de ikke har været sammen med i lang tid. Men et sejt ur eller en halskæde som minde - det kunne Valdemar Broen nu godt tænke sig, mens Emma Lunding, som laver musik, gerne vil købe sig monitorer for sine konfirmationspenge. Foto: Marianne Husted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce