Annonce
Kultur

Konfettiregn afløst af endnu en haglbyge: Kritikken af Platform K-processen breder sig

Platform K, der er udset til at blive et horsensiansk mekka for ungekultur, kreativitet og koncerter, åbnede i fredags. Samme dag aktionerede brugere fra Det Gule Pakhus ved at hænge bannere med slogans op forskellige steder i byen. "Boykot Platform K!", lød en af de paroler, der afspejler en utilfredshed med projektet, som nogle bærer rundt på. Arkivfoto: Morten Pape
Vrede brugere fra Det Gule Pakhus får opbakning af to kendte ansigter i Horsens' musikmiljø. Dét, det her i virkeligheden handler om, er, at der er nogle mennesker, der er blevet kørt fuldstændig over, siger Machai Gordon.

Horsens: Horsens ny ungekulturhus Platform K åbnede officielt sidste weekend med kæmpe koncertfest og konfettiregn. Nu er der imidlertid ny kritik, der regner ned over stedet på Madevej 2.

Senest har folk fra Det Gule Pakhus, der hidtil har haft base på matriklen, været bannerførere for en vrede, der handler om, at Horsens Kommunes embedsfolk har kørt ungekulturhus-projektet igennem uden at lytte seriøst til ønsker og drømme fra blandt de frivillige kræfter i byen.

Brugerne i Det Gule Pakhus, der nu formelt er fusioneret med spillestedet KulisseLageret, har kort sagt følt sig sat uden for døren.

Annonce

Samme oplevelse står to kendte skikkelser i Horsens' musik- og kulturmiljø nu frem med.

Machai Gordon, formand for musikforeningen Horsens All Stars og medlem i bestyrelsen for KulisseLageret, er frustreret.

Han fortæller om et forløb, hvor han som bestyrelsesmedlem ikke er blevet taget med på råd eller er blevet informeret om, hvad Platform K skulle udvikle sig til.

- Jeg har siddet i bestyrelsen for KulisseLageret (der er kommunal drevet, red.) siden 2017. Men der har faktisk ikke været nogen form for bestyrelsesarbejde i det: Vi er mødtes indimellem for at skrive under på nogle regnskaber og den slags, men KulisseLageret er altså ikke styret af bestyrelsen, og det samme gælder for den her proces.

Det er ret beset også ligegyldigt, om jeg taler som bestyrelsesmedlem eller som almindelig bruger af KulisseLageret, for dét, det her i virkeligheden handler om, er, at der er nogle mennesker, der er blevet kørt fuldstændig over...

Machai Gordon

- Vi har hele tiden fået historier (fra kommunens arbejdsgruppe bag Platform K, red.) a la ”vi er ikke så langt i processen endnu, men I skal nok blive inddraget hen ad vejen”. Det har vi så - naivt - troet på, for nu kan vi jo se, at vi ikke er blevet inddraget i noget som helst.

- Jeg synes, det er underligt, siger Machai Gordon om skabelsen af Platform K, der begyndte for to år siden, da et flertal i Horsens Byråd besluttede at fusionere Det Gule Pakhus og KulisseLageret på Madevej.

Kørt fuldstændig over

Machai Gordon ser sin undren og ærgrelse afspejlet blandt andre repræsentanter for det lokale kulturliv, men han pointerer, at han udtaler sig på egne vegne.

Machai Gordon har en lang fortid på KulisseLageret, hvor han også selv nåede at være leder i en periode. I dag er han formand for Horsens All Stars og medlem af KulisseLagerets bestyrelse. Han undrer sig over, at hans og andres viden om kulturlivet i Horsens ikke er blevet brugt i arbejdet med Platform K. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Det er ret beset også ligegyldigt, om jeg taler som bestyrelsesmedlem eller som almindelig bruger af KulisseLageret, for dét, det her i virkeligheden handler om, er, at der er nogle mennesker, der er blevet kørt fuldstændig over, og der er tilsyneladende ingen, der har haft indflydelse på Platform K ud over kommunens kultur- og eventafdeling, siger Machai Gordon.

Samme oplevelse står Thomas Kjærsgaard, næstformand i KulisseLagerets bestyrelse og formand for musikforeningen Hard Rock Horsens, tilbage med.

- En stor del af forløbet er kørt hen over hovedet på os, og for mig ligner det et prestigeprojekt, der har ligget på borgmesterens bord, fordi han har tænkt, at det er fedt at kunne sige ”ung” og ”kultur” i samme sætning.

- Det hele har været orkestreret på rådhuset. Vi har været til møder med Lasse Schuleit (Horsens Kommunes kultur- og eventchef, red.) undervejs, og vi har fået lov til at sige, hvad vi ville, men det har været høringsret uden indflydelse.

Annonce

Ren proforma

- De møder, vi har haft, har alene handlet om, hvad vi kunne bibringe for at føre projektet ud i livet, men vi er ikke blevet spurgt, om vi syntes, at Platform K var en god idé. Som jeg ser det, var planen lagt på forhånd, så det var ren proforma, siger han og pointerer, at det ikke er samarbejdet med KulisseLagerets daglige ledelse, der er betændt. Det er den manglende indflydelse på spillestedets fremtid, der giver panderynker.

Thomas Kjærsgaard har været fast del af Horsens musikliv i en menneskealder, og som formand for Hardrock Horsens har han været med til at trække mange koncerter til byen. Han er klar til at give Platform K en chance, men det ændrer ikke på, at "vi er blevet kørt over". Arkivfoto: Michael Svenningsen

Thomas Kjærsgaard tilføjer, at selv om både Hardrock Horsens og andre musikforeninger længe har efterlyst bedre logistiske forhold, end KulisseLageret kan tilbyde, har det skabt ærgrelse, at alternativet blev Madevej 2.

Annonce

Kiggede på Håndværkerforeningen

På et tidspunkt besluttede en gruppe derfor at undersøge, om man kunne finde et andet og mere centralt beliggende sted til musikforeningerne. Den gamle håndværkerforening i Allégade kom i kikkerten.

Stedet kunne formentlig være bygget om for en tiendedel af de udgifter, man nu ender med at poste i Platform K, vurderer Thomas Kjærsgaard.

Han måtte imidlertid se ideen om et nyt kulturhus i Håndværkerforeningen dø ud. Der var ikke politisk opbakning, forklarer han, og dermed skal de musikforeninger, der hidtil har fyldt  koncerter i KulisseLageret, på sigt enten flytte med til Platform K. Eller finde et andet sted at arrangere deres koncerter.

- Men jeg er også ret pragmatisk anlagt, så jeg synes, at vi må prøve få det bedste ud af det på Madevej. Det ændrer bare ikke på, at vi er blevet kørt over, siger han om den proces, som ungekulturhuset er barn af.

Annonce

Træt af navnet

Machai Gordon uddyber, at han i det hele taget er træt af ordet ”ungekulturhus”, der dukkede op, da politikerne vedtog planerne om Platform K.

Ordet rummer et signal, der kan afføde en usund afstand mellem kultur-skaberne i Horsens, frygter han.

- De brugere, jeg repræsenterer i Horsens All Stars, er de unge, men det er i høj grad også de ældre, der har været med til at skabe kultur i den her by i mange år. Hvorfor skal de pludselig føle sig uden for fællesskabet? Hvorfor skulle det have en indbygget værdi at være ung?

Machai Gordon har skabt kultur i Horsens det meste af sit liv, og også var med, da KulisseLageret kom til live for over 25 år siden.

- Dengang kunne man godt inddrage brugerne. Der blev indkaldt til stormøder med alle mulige aktører i kulturlivet, og folk blev taget med på råd. De fik måske ikke tingene, som de ville, men de blev taget med på råd og fik et ejerskab over projektet. Det kan jeg ikke sige, at jeg gør med det ny kulturhus.

Horsens Folkeblad har været i kontakt med Horsens Kommunes kultur- og eventchef Lasse Schuleit, som har stået i spidsen for den arbejdsgruppe, der har trukket stregerne til Platform K. Han vil gerne udtale sig om forløbet, men har endnu ikke haft mulighed for at deltage i et interview.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce