Annonce
Hedensted

Kommunens ny flygtningekoordinator efter første halve år: - Jeg er ikke blevet overrendt

Frivillige arrangerer taldanskcafeer, fællesspisninger og lektiehjælp rundt om i kommunen. Billedet er fra taldanskcafeen i Hedensted. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Flygtningekoordinator Bodil Ibi Aaby Karlsen kan efter et halvt år på posten konstatere, at hun indtil videre ikke er blevet mødt med så mange henvendelser fra kommunens frivillige som forventet. Alligevel er der en lang række brugbare ting i den nyoprettede stilling, siger hun.
Annonce

Hedensted: Hjælp til at købe ind, køre affald på lossepladsen og tyde diverse breve fra myndighederne, fællesspisning og andre ryste sammen-arrangementer.

Frivilligheden i Hedensted Kommune er stor, når det kommer til at hjælpe de flygtninge, der pt. er bosat inden for kommunegrænsen.

Men en ting er frivillig hjælp rundt i kommunens byer. En anden ting er at samle initiativerne i en vidensbank for at kunne drage nytte af dem fra øst til vest.

For at skabe den tråd på tværs af kommunen tildelte Hedensted Kommune efter sommerferien 2019 ressourcer til en frivilligkoordinator, en person, de frivillige vil kunne kontakte for spørgsmål og svar. Den kasket har Bodil Ibi Aaby Karlsen fået. Hun er i forvejen ansat på ottende år i kompetencegruppen for integration i Hedensted Kommune.

Bodil Ibi Aaby Karlsen kan nu efter det første halve år med sin ekstra og nye arbejdstitel konstatere, at behovet for en koordinator-rolle ikke er så ligetil, men et "både og".

- Jeg er ikke blevet overrendt. Der er snarere tale om en mere jævn tilgang til mig fra de forskellige frivillige i kommunen, som er meget selvkørende og godt forankret, fortæller hun.

Jeg er ikke blevet overrendt. Der er snarere tale om en mere jævn tilgang til mig fra de forskellige frivillige i kommunen, som er meget selvkørende og godt forankret

Bodil Ibi Aaby Karlsen

Annonce

Klarere arbejdsgange

Men der kan være andre områder, hvor der er brug for hjælp, siger Bodil Ibi Aaby Karlsen med henvisning til, at hendes rolle desuden er at formidle kontakten mellem det kommunale system og de frivillige organisationer, som venligboere, kirker og andre, der hjælper flygtninge.

- Jeg har holdt informationsmøde for at gøre opmærksom på, at jeg er ny koordinator. Og så har vi haft en workshop i september, hvor 25 frivillige og repræsentanter fra jobcentret deltog. Mødet var primært for at tage pulsen på, hvad de frivillige forventer af mig, og for at vi kan nærme os hinanden.

- Jeg kan være deres håndsrækning og hjælpe med at undersøge og afdække spørgsmål, når de gerne vil planlægge eksempelvis udflugter, men har brug for at vide mere om, hvor man kan søge økonomiske midler.

Senest har kommunens frivillige fået hjemmesiden moedestedet.nu med kontaktdata på Bodil Ibi Aaby Karlsen og med en digital opslagstavle over alle arrangementer rettet mod frivillige samt en markedsplads, hvor man kan tilbyde eller takke ja til diverse inventar, når flygtningefamilier skal indrette sig.

Og så er det aftalt, at der Bodil Ibi Aaby Karlsen og de frivillige kræfter mødes til netværksmøde hver tredje måned. Hvor mange der kommer, ved hun ikke endnu, ligesom hun endnu ikke har tælling på det samlede antal af frivillige i kommunen.

Den største efterspørgsel fra flygtningene lige nu er, ifølge den ny flygtningekoordinator, kontaktfamilier og lektiehjælp. Her er Røde Kors på banen, forklarer Bodil Ibi Aaby Karlsen. Hendes nye funktion har desuden skabt en arbejdsgang i integrationsafdelingen, fortæller hun, hvor kollegerne nu ved, at det er hende, der altid kigger ind på, hvordan det bedste match mellem flygtningene og de frivillige kan se ud. En effektiv og stor fordel, betegner hun det.

I dag tæller antallet af flygtninge i den treårige integrations-periode i Hedensted Kommune i alt 238 personer. Dertil kan komme tilflyttere fra andre kommuner, som ikke er flygtninge, men indvandrere og som også finder interesse i at deltage i de arrangementer og tilbud, som kommunens frivillige ruller ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Annonce