Annonce
Horsens

Kommunens mindste plejecenter skal være fem gange så stort

Egebakkens 10 plejeboliger har udsigt til vokseværk. Arkivfoto
Partierne bag budgetforliget udpeger Egebakken i Egebjerg som stedet, hvor der skal bygges flere plejeboliger for at dække fremtidens behov.

Egebjerg: Egebakken skal udvides, så stedet for fremtiden tæller 45-50 fleksible plejeboliger. I dag tæller Egebakken i Egebjerg kun 10 plejeboliger, og dertil kommer 10 ældreboliger.

Beslutningen om udvidelsen er en del af det politiske forlig om kommunens budget for næste år.

Med bare 10 plejeboliger er Egebakken på Egebjergvej den mindste samling plejeboliger i kommunen, og de 10 pladser er derfor også nogle af de dyreste pladser at drive.

- Udvidelsen er helt i tråd med den løbende vurdering af det fremtidige behov for plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt (S), som er formand for udvalget for velfærd og sundhed.

En tidligere fremskrivning har vist, at behovet for flere plejeboliger bliver aktuel i 2024, når man som i Horsens Kommune arbejder ud fra, at der skal være en plejebolig til 14 procent af den del af den lokale befolkning, som er 80 år og derover.

Ifølge budgetforliget skal der sættes gang i udbygningen i 2020.

Annonce

Mulighed for effektivisering

- Det er en hensigtserklæring, og vi regner med, at udvidelsen skal ske i Egebjerg. Hvis vi skal effektivisere, er det ikke en god idé at drive 10 plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt.

Til sammenligning er der 78 plejeboliger tilknyttet Præsthøjgården, som er det største plejecenter i kommunen, og også det, der er billigst i drift.

Administrationen har tidligere peget på, at den mest effektive drift findes, hvis der er omkring 40 plejeboliger samlet ét sted - eller det dobbelte.

Tidligere har en vurdering af plejeboligerne i Horsens Kommune også udpeget Egebakken som oplagt for en udvidelse netop for at sikre en rentabel drift.

Og sådan er der peget på to opgaver: En god økonomi og en politisk beslutning om, hvorvidt boligerne skal placeres, så de dækker lokale behov for plejeboliger inden for kommunegrænsen.

En fremskrivning viser, at der bliver størst efterspørgsel på plejeboliger i Horsens Øst, Torsted/Hatting, mens der kommer et stort overskud af pleje- og demensboliger i Brædstrup.

I dag er der 424 plejeboliger, 105 demensboliger samt 17 specialpladser i hele kommunen.

Egebakken er i budgetforliget også udpeget som ét af to steder, hvor de eksisterende aktivitetscentre skal udvides. Den anden udvidelse skal ske i Brædstrup - men begge steder skal pengene findes inden for udvalgets anlægsbudget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce