Annonce
Horsens

Kommunens mindste plejecenter skal være fem gange så stort

Egebakkens 10 plejeboliger har udsigt til vokseværk. Arkivfoto
Partierne bag budgetforliget udpeger Egebakken i Egebjerg som stedet, hvor der skal bygges flere plejeboliger for at dække fremtidens behov.

Egebjerg: Egebakken skal udvides, så stedet for fremtiden tæller 45-50 fleksible plejeboliger. I dag tæller Egebakken i Egebjerg kun 10 plejeboliger, og dertil kommer 10 ældreboliger.

Beslutningen om udvidelsen er en del af det politiske forlig om kommunens budget for næste år.

Med bare 10 plejeboliger er Egebakken på Egebjergvej den mindste samling plejeboliger i kommunen, og de 10 pladser er derfor også nogle af de dyreste pladser at drive.

- Udvidelsen er helt i tråd med den løbende vurdering af det fremtidige behov for plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt (S), som er formand for udvalget for velfærd og sundhed.

En tidligere fremskrivning har vist, at behovet for flere plejeboliger bliver aktuel i 2024, når man som i Horsens Kommune arbejder ud fra, at der skal være en plejebolig til 14 procent af den del af den lokale befolkning, som er 80 år og derover.

Ifølge budgetforliget skal der sættes gang i udbygningen i 2020.

Annonce

Mulighed for effektivisering

- Det er en hensigtserklæring, og vi regner med, at udvidelsen skal ske i Egebjerg. Hvis vi skal effektivisere, er det ikke en god idé at drive 10 plejeboliger, siger Ellen T. Schmidt.

Til sammenligning er der 78 plejeboliger tilknyttet Præsthøjgården, som er det største plejecenter i kommunen, og også det, der er billigst i drift.

Administrationen har tidligere peget på, at den mest effektive drift findes, hvis der er omkring 40 plejeboliger samlet ét sted - eller det dobbelte.

Tidligere har en vurdering af plejeboligerne i Horsens Kommune også udpeget Egebakken som oplagt for en udvidelse netop for at sikre en rentabel drift.

Og sådan er der peget på to opgaver: En god økonomi og en politisk beslutning om, hvorvidt boligerne skal placeres, så de dækker lokale behov for plejeboliger inden for kommunegrænsen.

En fremskrivning viser, at der bliver størst efterspørgsel på plejeboliger i Horsens Øst, Torsted/Hatting, mens der kommer et stort overskud af pleje- og demensboliger i Brædstrup.

I dag er der 424 plejeboliger, 105 demensboliger samt 17 specialpladser i hele kommunen.

Egebakken er i budgetforliget også udpeget som ét af to steder, hvor de eksisterende aktivitetscentre skal udvides. Den anden udvidelse skal ske i Brædstrup - men begge steder skal pengene findes inden for udvalgets anlægsbudget.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce