Annonce
Horsens

Kommunens kamp mod måger rammer også andre fugle: - Det er decideret tåbeligt

Mågerne er også i fremtiden jaget vildt i Horsens Kommune. Arkivfoto: Morten Nape
Indsatsen med at skyde mågerne på Horsens Havn går ud over krager og skader, der nu også er mål for jægernes kugler. Decideret tåbeligt, lyder det fra ornitolog.
Annonce

Horsens: Mågerne på Horsens Havn vil også fremadrettet være jaget vildt.

Det besluttede politikerne i plan- og miljøudvalget på et møde for nylig, og dermed blev der givet grønt lys til, at jægerne fortsat skal skyde måger på havnen som led i den kommunale mågeregulering.

Men måger er ikke det eneste fjerkræ, der i øjeblikket falder for jægernes kugler. Også skader og krager på havnen risikerer at blive skudt. Sådan vil det være, indtil jagtsæsonen på fuglene udløber 31. januar.

Det er jægerne selv, der - mens de har gået rundt på havnen og skudt måger - har bemærket, at der sine steder er rigtig mange krager og skader, fortæller Erling Nielsen, medlem af Jægerrådet i Horsens Kommune og formand for Horsens-egnens Strand- og landjægere.

- Derfor foreslog vi kommunen, at vi også kunne skyde krager og skader, når vi alligevel var dernede. Vi tilbød vores hjælp, og det sagde kommunen ja til, fortæller Erling Nielsen.

Mågeevaluering fortsætter

I 2018 blev der afsat 250.000 kr. i det kommunale budget til regulering af måger.

Samme beløb er i 2019 og 2020 øremærket kampen mod midtbymågerne, der især forår og sommer gør livet surt for borgerne.

Aftalen med Jægerrådet i Horsens om nedskydning af sølvmåger på havnen er et af tiltagene.

Et andet initiativ er vejledning og kommunikation med borgere og virksomheder, der har kontaktet kommunen om mågegener, f.eks. via Giv Et Praj-appen.

Borgerne rådes for eksempel til at undgå at smide madaffald og selv deltage i regulering.

Derudover har kommunen forsøgt sig med at opsætte fuglepigge og mågenet på flade tage på kommunale bygninger. Dette er blandt andet sket i forbindelse med renoveringen af Stensballeskolen, der har været voldsomt plaget af mågeaktivitet og mågeskrig.

Der er opsat nye mågesikrede affaldsspande i gågaden.

Der er sket regulering ved at fjerne æg og reder. I 2019 blev der fjernet 45 reder uden æg og 456 reder med æg. Der blev skudt 190 voksne sølvmåger og 20 unger.

Kilde: Horsens Kommune

Annonce

Æder småfugle

Ifølge ham hører krager og skader til under betegnelsen "skadevoldende vildt", der især er hårde ved småfugle.

- Og da der er jagttid på både sølvmåger, krager og skader nu, er der ikke noget odiøst i, at vi skyder dem. Det er ikke arter, der på nogen måde er truet, påpeger Erling Nielsen.

Han tilføjer, at det især er omkring lossepladsen og forbrændingen, at krager og skader holder til, men at de er svære at skyde.

- Det er et yderst begrænset antal, vi har skudt, fordi det er sky fugle, der er svære at komme i nærheden af.

Annonce

Ingen borgere har klaget

I plan og miljø på rådhuset fortæller ingeniør Ulla Nygård Hansen, at hun ikke var klar over, at antallet af krager og skader på havnen var et problem.

- Det er ikke noget, borgerne har klaget over. Men jægerne havde observeret store mængder af fuglene. Vi fik forklaret, at det var skadevoldende vildt som sølvmåger, og at bestanden var så stor, at den skulle reguleres, fortæller Ulla Nygård Hansen.

Derfor valgte forvaltningen at sige o.k. til, at jægerne kan udvide paletten af fugle. de kan jage på havnen, så længe der er jagtsæson.

- Men havnen er egentlig ikke et sted, vi vil have, at der skal drives jagt. Vi ønsker ikke, at der bliver skudt mere end højest nødvendigt, siger Ulla Nygård Hansen, der ikke forventer, at hun vil søge Naturstyrelsen om tilladelse til yderligere regulering, når jagtsæsonen på krager og skader udløber 31. oktober 2020.

- Som sagt har jeg ikke fået nogen klager fra borgerne, så det ser jeg ingen grund til.

- Ænderne til højre er til juleaften. Tegning: Jens Julius
Annonce

Naturens skraldemænd

Hos lokalafdelingen af Dansk Ornitologisk Forening ryster formand Hans Pindstrup på hovedet over tiltaget.

- Hvis man bare tænker sig lidt om, så er krager og skader ikke skadedyr. De spiser affald, og de spiser masser af insekter og larver. De er bare opryddere, siger Hans Pindstrup.

Og, tilføjer han:

- Når man nu gerne vil regulere måger, så tager kragerne mågeæg, hvis de kan komme afsted med det. Det er naturens måde at hjælpe til på, så jægerne ikke skal rende og plaffe mågerne.

Hans Pindstrup giver jægerne ret i, at krager og skader tager småfugle. Men det er i begrænset mængde:

- De tager ikke gråspurve og småfugle på havnen, for de kan ikke fange dem. Det, de tager, er døde fugle. De er naturens skraldemænd, påpeger han.

- Jeg synes ikke om det. Det er decideret tåbeligt. Og det undrer mig lidt, at kommunen har sagt ja, fordi nogle jægere siger det og ikke befolkningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Personbil brød i brand

Horsens

Er mundbind falsk sikkerhed?

Horsens

Så er det nu, det gælder

Annonce