Annonce
Horsens

Kommunen vil undersøge om private skal klare ældres vasketøj

Der kan spares penge ved at lade private leverandører overtage tøjvasken for de borgere, der er visiteret til hjælp til tøjvask. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Forventningen er, at der kan spares op til 1,5 millioner kroner, hvis private leverandører overtager tøjvasken for borgere, der i dag får hjælp fra hjemmeplejen til at klare vasketøjet.

Horsens: I dag er det medarbejdere i hjemmeplejen, der klarer vasketøjet for de 849 borgere i Horsens Kommune, der bor i egen bolig og er visiteret til hjælpen, fordi de ikke selv kan klare opgaven.

Det bliver der muligvis lavet om på. Udvalget for velfærd og sundhed har på sit seneste møde drøftet muligheden for at få private leverandører til at klare opgaven; det kan der spares op til 1,5 millioner kroner ved.

Enden blev, at forvaltningen skal arbejde videre med opgaven.

Hos 551 borgere, som har en vaskemaskine i deres bolig, klares tøjvasken i dag i borgerens egen vaskemaskine. Hos 298, som ikke har en vaskemaskine, bliver tøjet vasket på et fælles vaskeri. I begge tilfælde er der som hovedregel tøjvask hver anden uge.

Annonce

Fravalg giver besparelse

- Når medarbejderne vasker tøjet i borgerens hjem, sker det over flere besøg. Tøjet skal i maskinen, senere skal det hænges op og tages ned igen. Mange andre kommuner vælger at lade en privat leverandør stå for den opgave, forklarer Ellen T. Schmidt (S), der er formand for det politiske udvalg.

Tøjvask kræver således flere besøg, når den foregår i borgerens hjem.

Erfaringer fra andre kommuner viser, at ændringen har udløst en besparelse. Erfaringen er også, at besparelsen hentes ved en nedgang i antallet af borgere, der gør brug af den private løsning. Det fremgår af indstillingen til udvalget.

- Nu har vi ikke valgt en model, så det er jo ikke sikkert, det bliver tilfældet her, men vi har bedt forvaltningen udarbejde et konkret forslag, siger Ellen T. Schmidt.

Og med et budget på velfærd og sundhed, der lige nu er på vej mod en stor overskridelse, er der behov for at tænke nyt, ligesom der er behov for at tænke i nye baner for at frigive tid hos medarbejderne.

Brugerbetaling i Hedensted

Niels Rasmussen, formand for det folkevalgte Ældreråd i Horsens Kommune, er grundlæggende positiv over for, at man bliver nødt til at tænke nyt i en tid, hvor der bliver flere ældre, er mangel på social- og sundhedshjælpere, og økonomien er trængt.

- Vi har ikke vendt emnet i ældrerådet endnu, men når kommunen fattes penge, er det godt at undersøge, om en opgave kan laves med samme kvalitet for færre penge. Det kan også betyde, at flere bliver afhængige af hjælpen fra familie og venner - og måske vil nogen investere i deres egen vaskemaskine, funderer Niels Rasmussen.

Han har fulgt situationen i Hedensted Kommune, hvor tøjvask i dag klares af en privat leverandør, ligesom der blev indført brugerbetaling på cirka 130 kroner om måneden.

- Nu skal vi se udspillet fra Horsens Kommune og så drøfte det i ældrerådet, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Stillads-ballade er kørt helt af sporet

Det er noget af en sag, Horsens-firmaet Dansk Boligbyg A/S er blevet en del af på Nørrebro i København. Et stort stillads blev væltet af arrige stilladsarbejdere i forbindelse med et byggeri på Lundtoftegade for et par dage siden, og ved samme lejlighed blev biler tippet på hovedet. Noget nær chokerende scener på dansk grund. Stilladsarbejderne påstår, at DS Byggeri, som er underentreprenør, ikke lever op til danske overenskomster. Dansk Boligbyg A/S har hovedentreprisen og valgte tirsdag at sende DS Byggeri-arbejderne hjem - med besked om, at de ikke vender tilbage. Det lyder som en klog beslutning, uanset hvad der er op og ned i en sag, der mest ligner aktioner fra "de gule veste" i Frankrig. De kommende dage må afgøre, om der rent faktisk er begået brud på overenskomsten, og om sikkerheden på arbejdspladsen har været utilstrækkelig, som 3F og de danske stilladsarbejdere anfører. Hvis målet for stilladsarbejderne var at skabe opmærksomhed, er de lykkedes til et 12-tal. Men metoderne er helt ude i hampen, også selv om der ligger mere principielle spørgsmål til grund. Konflikten har kørt i uger. Kønt var det heller ikke - på TV 2 tirsdag aften - at se en delvist anonym mand, som angiveligt var den ene af de to, der søndag aften blev overfaldet ved byggeriet. De ville med en videooptagelse dokumentere arbejdsforholdene på byggepladsen på Nørrebro. Hvis det er sandt, at de har fået bank for det, er det - også - helt utilstedeligt. Bliver voldsepisoderne så en sag for politiet? Næh, de overfaldne tør ikke anmelde sagen af frygt for repressalier - og fik på tv fagforenings-opbakning til at droppe en anmeldelse. Man må respektere beslutningen, men trist er den, for sammenkoblet med, at vrede stilladsarbejdere råber: "Når I angriber én af os, angriber I os alle", er vi ude i noget, vi hører fra rockere og andre, der har sat sig ud over det danske retssystem og selv handler konflikter af. Balladen skal hurtigst muligt nedtrappes - på dansk manér.

Annonce