Annonce
Horsens

Kommunen skruer op for genoptræning på nye vilkår

Terapeuterne, der står for genoptræning i Horsens Kommune, er i gang med at kontakte henviste borgere, så de kan komme videre med en ny, justeret plan for deres træning. Arkivfoto: Morten Pape
Vital Horsens, som står for genoptræning i kommunalt regi, er i fuld gang med at gentænke genoptræning af borgerne, så aktiviteten kan øges på betryggende vis.
Annonce

Horsens: Den kommunale genoptræning, som Vital Horsens står for, skal gentænkes i forbindelse med, at der nu skrues op for aktiviteten. Den har været på lavt blus, efter coronavirussen lukkede for al træning, der kunne udskydes uden varige mén for borgeren.

Den gradvise genåbning sker i tråd med de seneste udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen og betyder, at afstand, god håndhygiejne, vand, sæbe og afspritning bliver en præmis for genoptræningen. Det betyder blandt andet, at al holdtræning er aflyst indtil videre, og i taxakørslen til genoptræningen vil der kun være én borger ad gangen i bilen.

Det fortæller sundhedscenterleder Anne Sloth-Egholm, der står i spidsen for opgaven, hvor medarbejderne løbende vurderer, hvordan der mest hensigtsmæssigt og sikkert kan tilbydes genoptræning til den enkelte borger.

Vi kommer umiddelbart ikke tilbage til de tilstande, der var normale før. Vi skal i lang tid fremover indstille os på nye vilkår med skrappe krav til hygiejnen.

Anne Sloth-Egholm, sundhedscenterleder

Annonce

Nye vilkår fremover

Noget træning kan foregå ved hjælp af instruktion over telefonen eller via videoopkald. Noget træning kan foregå udenfor. I andre tilfælde vil terapeuterne komme hjem til borgeren i stedet for omvendt. Det gælder for eksempel en del af den genoptræning, der tilbydes børn.

Varmvandsbassinet på Langmarksvej er der udsigt til, at nogle få kan få fornøjelse af.

- Her er meldingen, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt både i forhold til omklædning og bassinstørrelse, at der er fire i vandet ad gangen, fordi kloren slår virus ihjel, siger Anne Sloth-Egholm.

Samtidig vil ledig plads på Dronning Ingrids Hjem, Præsthøjgården og Ceres Centret komme i brug sammen med den midlertidige træningssal på Langmarkskolen. Og hos Vital Horsens på Langmarksvej, hvor de to træningssale er blevet indrettet til nødberedskabssenge, er sengene flyttet sammen i den ene sal, så der også er begrænset træningsplads på Langmarksvej. I hvert fald så længe sengene ikke skal tages i brug.

Annonce

Nye vilkår fremover

Hospitalerne er også ved at sætte gang i den normale aktivitet, og det giver en ny tilgang af patienter, der skal genoptrænes efter en operation.

Hvornår omfanget af genoptræning er på samme aktivitetsniveau som før coronavirussens indtog, har Anne Sloth-Egholm ikke et bud på.

- Vi kommer umiddelbart ikke tilbage til de tilstande, der var normale før. Vi skal i lang tid fremover indstille os på nye vilkår med skrappe krav til hygiejnen.

Det gælder både i venteområdet, hvor man skal opholde sig kortest muligt, og til selve genoptræningen.

Annonce

Også et forsigtighedsprincip

De to meters afstand kan terapeuterne i sagens natur ikke altid efterkomme, når de skal undersøge og behandle en borger.

- Vi følger Sundhedsstyrelsen retningslinjer, og samtidig har vi et forsigtighedsprincip. Det betyder, at terapeuterne som udgangspunkt kun skal bruge værnemidler, hvis de skal være i kontakt med en borger, der er smittet med coronavirus - eller hvor der er mistanke om smitte. Men der vil også blive anvendt værnemidler i situationer, hvor medarbejderen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at bruge handsker, visir eller mundbind. Det kan for eksempel være, når arbejdet kræver tæt kontakt i forbindelse med genoptræning af en borgers synkefunktion, siger Anne Sloth-Egholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Corona-epicenter på Aarhus Ø: 18 sejlere smittet efter træningslejr i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce