Annonce
Horsens

Kommunen sender en halv million kr. til klovne-pleje for demente

- Vi tror på projektet ?En mærkbar forskel? - klovne i demensplejen, lød det bl.a. fra Torben Busk, som på vegne af Trygfonden overrakte Tanja Marcher og Arendse Lillesø en halv mio. til klovne-projektet, der laves i samarbejde med Horsens Kommune og Stormsalen. Donationen er givet som led i Trygfondens samlede arbejde for at støtte udsatte og sårbare grupper. Foto: Lars Juul
horsens - I det kommende år vil beboerne på kommunens syv afdelinger for borgere med demens få besøg af makkerparret Tut & Tut.

Det har Trygfonden sikret med en donation på 540.597 kr., som Torben Busk på fondens vegne overrakte til projektets involverede - Tut & Tut, Horsens Kommune og Stormsalen.

Tut & Tut er en særlig slags klovne, som har erfaring med at skabe kontakt til beboere på plejcentre. I projektet skal deres indsats og udbyttet af den måles og vejes på systematisk vis.

- Jeg synes hele tiden, vi skal udvikle vores tilgang til borgere med demens i arbejdet med at sikre livskvalitet og finde ind til det enkelte menneske. Vi skal være på landkortet med nye tiltag, fortæller Susanne Rasmussen, der er funktionsleder for demensområdet i Horsens Kommune.

Hun er ikke bange for at "måle" bløde værdier, som når Tut & Tut i deres klovneudgave møder et menneske med demens.

- Man kan f.eks. kigge på smil, genkendelse og ord. Vi bør blive klogere på de bløde værdier, det er målet med projektet, siger Susanne Rasmussen.

Et møde i nuet

Hovedpersonerne Tut & Tut, alias Tanja Marcher og Arendse Lillesø, er begejstrede for donationen, som bl.a. betyder, at de i løbet af det næste år besøger hver af kommunens syv demensafdelinger fire gange.

Ikke med falden-på-halen klovnerier, men med et nærværende møde.

- Indpakningen er sjov, men vi gør det ikke for sjov. Det er nuet, det handler om. Nærværet og mødet med et andet menneske, dér, hvor det er.

Og her sker det med klovnens naive og fordomsfri tilgang til andre mennesker.

I projektet foregår det med Stormsalens medarbejdere, der som fluen på væggen registrerer, hvad der sker.
Annonce

Forbi det subjektive

Bagefter samles Tut & Tuts oplevelser med Stormsalens registreringer og fagpersonernes viden. Ud af det skal der gerne komme en konkret viden om Tut & Tuts møde med borgere med demens. Hvad det er der virker i mødet?

- Noget kan måske gøres uden at være klovn. Noget kan medarbejderne bruge i deres møde med beboerne. Det kan være en lykkelig sidegevinst ved projektet, som kvinderne bag Tut & Tut figurerne forklarer.

Der findes andre klovne-projekter på plejehjem.

- Det, der adskiller vores projekt fra andre, er den systematisk indsamling af data, som Stormsalen står for. Med projektet vil vi gerne forbi den subjektive oplevelse, som Arendse Lillesø siger.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce