Annonce
Horsens

Kommunen nødt til at skære i tilbud til rygere, der vil stoppe

Der er færre penge til rygestopkurser, men ingen kommer til at gå forgæves, lover udvalgsformand. Arkivfoto: Louise Koustrup
Puljemidler, som forsvinder, betyder, at deltagere på kommunens gratis rygestopkurser fremover selv skal betale for nikotinprodukterne. Socialt udsatte er dog undtaget.
Annonce

Horsens: Deltagere på kommunale rygestopkurser skal fremover selv betale for de nikotinpræparater, de skal bruge til at stoppe. Til gengæld får socialt udsatte nu deres eget tilbud.

- Alle kan få gratis hjælp til rygestop. De kan gå via deres læge og få en henvisning, og skal vi tilbyde en samtale inden for syv dage. Men i og med at vi ikke har så mange penge i 2020, bliver det nye, at folk selv skal betale for nikotinprodukterne, fortæller formanden for velfærds- og sundhedsudvalget i Horsens Kommune, Ellen T. Schmidt (S).

Baggrunden er, at Horsens kommune mister 130.000 kroner fra SATS-puljen til rygestopkurser, og budgettet kommer derfor til at lyde på 122.000 kroner i 2020. Det betyder, at der kun bliver råd til cirka 132 borgerforløb, mod 317 borgerforløb i 2019.

- Vi forventer, at det nok vil betyde, at der kommer ventelister. Men der er ikke nogen, som kommer til at gå forgæves. Det er vigtigt, at vi kan træde til, når der er nogen, som melder sig. Og nu går de til den i forhold til indsatsen for rygestop på ungdomsuddannelserne, og det vil forhåbentlig betyde mange unge, som melder sig, og de skal endelig komme, understreger Ellen T. Schmidt og fortsætter:

- Hvis der kommer flere, end vi regner med, så tager vi den derfra. Vi har set før set, at der er ekstra run på på ét tidspunkt, og så er der et andet kvartal, hvor vi skal bruge færre midler. Og hvis det økonomisk ikke går op, så må vi drøfte, hvad vi så gør, forklarer hun.

Alle kan få gratis hjælp til rygestop. De kan gå via deres læge og få en henvisning, og skal vi tilbyde en samtale inden for syv dage. Men i og med at vi ikke har så mange penge i 2020, bliver det nye, at folk selv skal betale for nikotinprodukterne.

Ellen T. Schmidt (S), formand for velfærds- og sundhedsudvalget

Annonce

Socialt udsatte får engen pulje

Hvor der i 2020 bliver skåret i tilskuddet til rygestopkurser for nogle, er der til gengæld andre, som får en hjælpende hånd.

I finanslovsaftalen for 2020 er der nemlig afsat en pulje til rygestoptilbud og medicin til særligt udsatte, og selvom det endnu er uvist, præcis hvordan puljen udmøntes, regner Ellen T. Schmidt med, at fordelingen sker efter de gældende principper, og at Horsens Kommune derfor vil modtage omkring 150.000 kroner til formålet.

- På den måde fjerner vi en del af presset på de almene rygestopkurser, og de 150.000 kroner sikrer også, at socialt udsatte på kurserne stadig vil blive tilbudt gratis nikotinprodukter, lyder det fra Ellen T. Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce