Annonce
Horsens

Kommunen nødt til at skære i tilbud til rygere, der vil stoppe

Der er færre penge til rygestopkurser, men ingen kommer til at gå forgæves, lover udvalgsformand. Arkivfoto: Louise Koustrup
Puljemidler, som forsvinder, betyder, at deltagere på kommunens gratis rygestopkurser fremover selv skal betale for nikotinprodukterne. Socialt udsatte er dog undtaget.

Horsens: Deltagere på kommunale rygestopkurser skal fremover selv betale for de nikotinpræparater, de skal bruge til at stoppe. Til gengæld får socialt udsatte nu deres eget tilbud.

- Alle kan få gratis hjælp til rygestop. De kan gå via deres læge og få en henvisning, og skal vi tilbyde en samtale inden for syv dage. Men i og med at vi ikke har så mange penge i 2020, bliver det nye, at folk selv skal betale for nikotinprodukterne, fortæller formanden for velfærds- og sundhedsudvalget i Horsens Kommune, Ellen T. Schmidt (S).

Baggrunden er, at Horsens kommune mister 130.000 kroner fra SATS-puljen til rygestopkurser, og budgettet kommer derfor til at lyde på 122.000 kroner i 2020. Det betyder, at der kun bliver råd til cirka 132 borgerforløb, mod 317 borgerforløb i 2019.

- Vi forventer, at det nok vil betyde, at der kommer ventelister. Men der er ikke nogen, som kommer til at gå forgæves. Det er vigtigt, at vi kan træde til, når der er nogen, som melder sig. Og nu går de til den i forhold til indsatsen for rygestop på ungdomsuddannelserne, og det vil forhåbentlig betyde mange unge, som melder sig, og de skal endelig komme, understreger Ellen T. Schmidt og fortsætter:

- Hvis der kommer flere, end vi regner med, så tager vi den derfra. Vi har set før set, at der er ekstra run på på ét tidspunkt, og så er der et andet kvartal, hvor vi skal bruge færre midler. Og hvis det økonomisk ikke går op, så må vi drøfte, hvad vi så gør, forklarer hun.

Annonce

Alle kan få gratis hjælp til rygestop. De kan gå via deres læge og få en henvisning, og skal vi tilbyde en samtale inden for syv dage. Men i og med at vi ikke har så mange penge i 2020, bliver det nye, at folk selv skal betale for nikotinprodukterne.

Ellen T. Schmidt (S), formand for velfærds- og sundhedsudvalget

Socialt udsatte får engen pulje

Hvor der i 2020 bliver skåret i tilskuddet til rygestopkurser for nogle, er der til gengæld andre, som får en hjælpende hånd.

I finanslovsaftalen for 2020 er der nemlig afsat en pulje til rygestoptilbud og medicin til særligt udsatte, og selvom det endnu er uvist, præcis hvordan puljen udmøntes, regner Ellen T. Schmidt med, at fordelingen sker efter de gældende principper, og at Horsens Kommune derfor vil modtage omkring 150.000 kroner til formålet.

- På den måde fjerner vi en del af presset på de almene rygestopkurser, og de 150.000 kroner sikrer også, at socialt udsatte på kurserne stadig vil blive tilbudt gratis nikotinprodukter, lyder det fra Ellen T. Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Når lærerne må holde fri - så må børnene vel også?

Avisen har de seneste dage skrevet om tendensen til, at forældre tager deres børn ud af skolerne uden for de normale ferieperioder. Det er et forkert signal, mener både politikere og skoleledere. Det er bedst, når alle i skole. Det kan ingen være i tvivl om, men det gælder så sandelig også lærerne, for ingen taler om, at det selvfølgelig også går ud over kvaliteten i undervisningen og styrken i fællesskabet, når læreren holder fri. Lad os slå fast med det samme, at det er alle læreres ret at holde ferie uden for skolernes traditionelle ferie. Det siger deres overenskomst, så ingen skal skyde efter folkeskolelærere, når de en uge om året holder fri uden for de traditionelle ferieuger hen over skoleåret. Men det betyder også, at det klinger en anelse hult, når skoleledere og politikere taler om det forkerte i, at børnene tages ud af undervisningen, når de ansatte har muligheden for at gøre det samme. Det kommer til at lyde som mig selv, når børneopdragelsen har været til diskussionen derhjemme, og jeg har trukket trumfkortet og slået fast, at de skal gøre, som jeg siger, og ikke som jeg selv gør..... Det var noget andet i gamle dage, vil nogle nok mene, men dengang måtte lærerne heller ikke holde fri ud over de almindelige ferieuger. Dengang gav det god mening at slå fast, at eleverne ikke bare kunne få fri uden særlig grund. Nu er tiden en anden, og selv om det går ud over fællesskabet og kvaliteten i undervisningen, når enten elever eller lærere mangler, så er det sådan, virkeligheden ser ud. Vi må alle bestræbe os på at holde fraværet på et minimum og gøre det så attraktivt at gå i skole, at der skal noget ekstraordinært til, hvis man vil gå glip af en uges undervisning. Det er en kamp, vi alle kan bidrage positivt til at vinde. Kampen for at undgå fravær er desværre tabt.

Annonce