Annonce
Horsens

Kommunen laver byttehandel: Nu skal kæmpe skov udvides

Naturstyrelsen har overtaget det markerede 38 hektar store område fra Horsens Kommune. Her, syd for Åbjergskoven og nord og øst for virksomheden Amcor Flexibles, skal der plantes ny skov. Øverst på kortet kan ses Bygholm Sø, og længst til højre anes Scandic Hotel Bygholm. Kort: Horsens Kommune

Naturstyrelsen overtager et 38 hektar stort areal syd for Åbjergskoven, hvor der skal rejses ny skov til glæde for borgerne og grundvandet. Til gengæld overtager kommunen Rugballegård med tilhørende jord. - En win-win for alle parter, lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Horsens: Horsens Kommune har indgået en byttehandel med Naturstyrelsen, der betyder, at Åbjergskoven udvides mod syd. Horsensianerne får 38 hektar ny bynær skov, svarende til 53 fodboldbaner.

Til gengæld overtager kommunen gården Rugballegård længere mod øst og den tilhørende 15 hektar jord fra Naturstyrelsen.

Skovrejsningen nord og øst for virksomheden Amcor Flexibles tjener to formål: Den sikrer grundvandet og giver flere rekreative muligheder for byens borgere.

- Det er fantastisk, at vi får udvidet Åbjergskoven med hele 38 hektar, og det giver mening for alle parter set i forhold til den dagsorden, at vi også gerne vil have rent drikkevand om 100 år. Det er samtidig et skridt mod at realisere den blå og grønne struktur omkring Horsens, som er en del af kommuneplan 2017, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Jorden syd for Åbjergskoven er i dag dyrket areal og forpagtet ud til en landmand, men den aftale vil blive opsagt, fortæller skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen Søhøjlandet.

- Vi går i gang med skovrejsningen, så hurtigt vi kan, men det er nok ikke realistisk, at vi kommer i gang før 2020. Det skal planlægges ordentligt, og med en så bynær beliggenhed vil der helt sikkert være mange, der har interesse i, hvordan skoven skal se ud, siger han.

Annonce

Det er fantastisk, at vi får udvidet Åbjergskoven med hele 38 hektar, og det giver mening for alle parter set i forhold til den dagsorden, at vi også gerne vil have rent drikkevand om 100 år.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens
Horsens Kommune har som led i byttehandlen overtaget gården Rugballegård med tilhørende 15 hektar jord (det markerede område). Gården ligger syd for den vestlige ende af Bygholm Sø og tæt på E45, der ses øverst til venstre i billedet. Kort: Horsens Kommune

Vigtig kildeplads for Horsens Vand

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) glæder sig over byttehandlen, som han kalder en "win-win situation for både lokalområdet og naturen."

- Det er en fornøjelse, at vi kan samarbejde med Horsens Kommune og Horsens Vand om at rejse ny skov tæt på byen, der gør det nemt at komme ud i naturen. At skoven samtidig beskytter drikkevandet hos horsensianerne gør kun handlen endnu bedre, siger han i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Horsens Vand A/S har fire drikkevandsboringer, hvoraf den ene og meget centrale ligger i området, hvor der nu skal rejses skov.

- Som forsyningsselskab er det yderst vigtigt for os at være med til at sikre kvaliteten af vores drikkevand - ikke kun nu, men også fremadrettet. Vores boring i området er en meget vigtig kildeplads, som nu bliver beskyttet, fordi området bliver omdannet fra et landbrugsareal til et naturareal med statslig skov, siger Andreas Boesen (S), bestyrelsesformand i Horsens Vand A/S.

Ingen konkrete planer for Rugballegård

Mens der er store planer for det ene område i byttehandlen, er der ikke meget konkret nyt at fortælle om den anden del, Rugballegård, som kommunen overtager fra Naturstyrelsen.

Matriklen, der har en fortid som økologisk forsøgsstation under Aarhus Universitet, blev sat til salg af statens ejendomsselskab Freja og købt af Naturstyrelsen i 2012. I 2014 blev der plantet 80 hektar skov på det i alt 105 hektar store areal.

15 hektar af den resterende jord, som kommunen nu overtager, er i dag græsningsareal, mens bygningerne står ubenyttet hen. Senest var der planer om, at Horsens Rideklub skulle overtage matriklen, men drømmen om et nyt ridesportscenter på stedet led skibbrud i starten af 2018.

Området er lokalplanlagt til ridesports-formål, men hvad der skal ske med matriklen fremadrettet, er endnu uvist, fortæller Jens Heslop, teknisk direktør i Horsens Kommune.

- Lige nu er der ingen, der står på spring for at udnytte bygningerne, og det må kommunen tage bestik af i de kommende år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

City manager om Tøjeksperten: - Vi skal være ekstra kreative når butikker lukker

Annonce