Annonce
Hedensted

Kommunen jagter testkapacitet til kommende genåbning

Kommunerne skal være klar til at kunne teste eleverne i grundskolen to gange om ugen, hvis flere klassetrin skal tilbage i klasselokalerne, lyder udmeldingen fra regeringen. Arkivoto: Mads Dalegaard
Hedensted Kommune gør klar til finde flere hænder, der kan coronateste kommunens skoleelever og lærere to gange om ugen hen mod en større genåbning af folkeskolen.

Hedensted: I Hedensted Kommune er man i fuld gang med at planlægge, hvad der skal til for at kommunen kan leve op til den massive opgradering af coronatestkapaciteten, der er en forudsætning for yderligere genåbning af folkeskolen.

Det fortæller Hedensted Kommunes borgmester Kasper Glyngø (S), efter mandagens møde som regeringen afholdt for landets 98 borgmestre.

Kommunerne skal være klar til at kunne teste eleverne og lærerne i grundskolen fra på mandag, hvis sundhedsmyndighederne giver grønt lys til, at de kan komme tilbage, lyder udmeldingen fra regeringen.

Annonce

Tester jævnligt

Som det er nu, har det podeteam, der står for at teste personalet i hjemmeplejen i Hedensted Kommune, også skullet teste lærerne, siden genåbningen af folkeskolerne for de yngste klassetrin. Fra kommunens side bestræber man sig på at teste lærerne jævnligt, men testningen skal sættes endnu mere i system i forbindelse med en yderligere åbning af skolerne.

Eleverne fra 0. til 4. klasse testes på nuværende tidspunkt ikke i Hedensted Kommune, hvilket er i overenstemmelse med de landsdækkende retningslinjer, som de ser ud nu.


Humlen i det her er tiden, og hvorvidt vi kan være klar til at at teste alle elever to gange om ugen, når regeringen åbner op. På mødet var der også en kraftig henstilling til regeringen om ikke at gå ud og love genåbning, før kommunerne er klar.

Kasper Glyngø (S), borgmester, Hedensted Kommune


Annonce

Umuligt at vide hvor mange

- Vi skal nu finde ud af, hvordan vi fremadrettet sørger for testbemanding på kommunens 21 skoler. Lige nu er det umuligt at sige, hvor mange vi skal ansætte, siger Kasper Glyngø, der endnu ikke ved, om det primært kun er de ældste elever, der skal testes to gange om ugen, samt hvor aldersgrænsen for testning i så fald vil komme til at ligge.

Mandag eftermiddag blev der afholdt et kommunalt ledelsesmøde, hvor drøftelserne blandt andet gik på, om nogle af kommunens mindre skoler eventuelt kan deles om et testteam, fortæller borgmesteren.

- Humlen i det her er tiden, og hvorvidt vi kan være klar til at at teste alle elever to gange om ugen, når regeringen åbner op. På mødet var der også en kraftig henstilling til regeringen om ikke at gå ud og love genåbning, før kommunerne er klar, siger Kasper Glyngø.

Det er kommunerne, der skal sørge for testkapaciteten i forhold til folkeskoler, friskoler og privatskoler. Mens det er en regional og statslig opgave at sørge for den rette testkapacitet på efterskoler og ungdomsuddannelser.

Annonce

Alle klassetrin?

Lige nu arbejdes der ud fra en forudsætning om, at alle klassetrin skal kunne komme tilbage i klasseværelserne. Men det kan være, at man er nødt til at tilpasse genåbningen efter testkapaciteten og eksempelvis starte med de ældste elever, fortæller borgmesteren.

Det er tidligere blevet diskuteret, hvorvidt skolelærerne og pædagogerne kan være med til at coronateste eleverne. Efter mødet med regeringen siger Kasper Glyngø således:

- Der blev ikke sagt, at det ikke kunne være lærerne, der skal teste. På mødet blev der lagt op til at kigge bredt på mulighederne for at opnå den rette testkapacitet, og så bliver udmeldingerne mere specifikke, efter at folketinget er trådt sammen tirsdag.

Annonce

To-sporet genåbning

Generelt blev der på mødet også lagt op til en to-sporet genåbning, hvor dele af genåbningen kan blive landsdækkende, og andre dele kan blive regionale, fortæller borgmesteren.

Temaet for mødet med de 98 borgmestre var dog kun skoleområdet, selvom der også blev spurgt ind til, hvorvidt flere dele af detailhandlen kan åbne regionalt eller lokalt.

Incidenstallet i Hedensted Kommune er faldet til 36 mandag, og der er konstateret 17 coronatilfælde de seneste syv dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce