Annonce
Ikast-Brande

Kommunen er klar med udkast til placering af solcelleanlæg

Områder skraveret med rødt er såkaldte negativzoner, hvor opstilling af solcelleanlæg ikke er en mulighed, mens de grønne områder er neutralzoner, hvor der skal foretages en individuel vurdering. Der er tale om et udkast, som ikke er politisk godkendt endnu. Oversigtskort: Ikast-Brande Kommune
Udvalg arbejder med at udpege områder til solcelleanlæg.

Ikast/Brande: Det tværgående §17.4-udvalg, som i løbet af første halvdel af 2021 har arbejdet med principperne for opsætning af solcelleanlæg i Ikast-Brande Kommune, har nu fået udarbejdet et udkast til et kort over, hvor anlæggene eventuelt kan placeres – og hvor de omvendt ikke kan placeres - de såkaldte negativzoner.

I december sidste år vedtog byrådet at nedsætte §17.4-udvalget, der skulle se nærmere på principperne for opsætning af større solcelleanlæg i det åbne land i Ikast-Brande Kommune.

Et §17.4-udvalg er et ad hoc-udvalg, der arbejder på tværs af de traditionelle, stående udvalg, og samtlige byrådsmedlemmer har haft mulighed for at koble sig på udvalget.

Annonce

Det er der 14 af de nuværende 23 byrådsmedlemmer, der har benyttet sig af, og samtlige fem partier og lister i byrådet har været repræsenteret i udvalget.

Negativzoner friholdes

I forlængelse af udvalgets seneste møde 27. maj er der blevet udarbejdet et udkast til et kort over neutral- og negativzoner. I negativzoner er opstilling af solcelleanlæg af forskellige årsager ikke er en mulighed, mens der i de områder, der udpeges som neutralzoner, skal foretages en grundig individuel vurdering af et eventuelt projekt – ikke meget ulig proceduren for opsætning af vindmøller.

At områder er udpeget som negativzoner kan blandt andet skyldes, at der er tale om §3-beskyttede områder, Natura 2000-områder eller fredskov, at der er tale om fredede områder, bevaringsværdigt landskab eller bevaringsværdige kulturmiljøer, at området ligger indenfor en sø- og åbeskyttelseslinje eller en fortidsmindebeskyttelseslinje. By- og sommerhuszoner er ligeledes at betragte som negativzoner.

I vurderingszoner, som også betegnes neutralzoner, vurderes eventuelle projekter i forhold til blandt andet skovbyggelinjer, områder med geologiske værdier, kirker, arealer, hvor afskærmende beplantning har begrænset eller ingen effekt, og spredningsveje for dyr og planter.

Forventningen er, at udkastet vil blive fremlagt med henblik på godkendelse på byrådsmødet den 13. september.

Annonce

Erfaringer fra Ejstrupholm

Aktuelt står det største solfangeranlæg i Ikast-Brande Kommune syd for Brandevej ved Ejstrupholm. Her opførte Ejstrupholm Varmeværk i 2011 et anlæg på et areal på 3,5 hektar cirka 300 meter fra varmeværket som supplement til varmeforsyningen. Anlægget, som oprindeligt bestod af 454 solvarmepaneler med et samlet solfangerareal på 6243 kvadratmeter, blev i februar 2015 udvidet med yderligere 57 solfangere, hvilket bragte det samlede solfangerareal op på 7026 kvadratmeter.

Den årlige produktion fra anlægget dækker cirka en femtedel af årsforbruget.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

S kridter banen op til valgkamp: Flere penge og nyt slagkraftigt politisk udvalg skal sætte turbo på den grønne dagsorden

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Anne-Marie Rindom på en suveræn førsteplads ved OL

Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce