Annonce
Horsens

Kommunen er fortrøstningsfuld: Vi er godt rustet til at sortere mere i Horsens

Horsens Kommune var hurtigt ude med sortering af husholdningsaffaldet i flere fraktioner. Det kommer os til gode nu, mener Marie Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug, Horsens Kommune. Arkivfoto
Fra 1. juli næste år skal borgerne i alle landets kommuner sortere husholdningsaffald i 10 fraktioner. Horsens er langt fremme på det område, understreger afdelingsleder i Horsens Kommune.
Annonce

Horsens: Der er nok at tage fat på, men Horsens Kommune står ganske godt rustet til at implementere den nye politiske aftale om, at vi nu skal til at sortere vores affald i 10 fraktioner.

Sådan lyder det fra Marie Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug, Horsens Kommune.

- Det er en stor aftale, og selv om noget af det var sevet ud på forhånd, er der også ny læsning og detaljer, vi skal have styr på. Men umiddelbart er udspillet fra Christiansborg fint i tråd med byrådets ambitioner i vores ressourceplan om, at vi skal genbruge og genanvende mere affald, siger Marie Tefre.

Ifølge forligspartiernes klimaudspil på affaldsområdet skal kommunerne som udgangspunkt fra 1. juli 2021 være klar til, at borgerne kan sortere i 10 fraktioner.

Aftalen er få dage gammel, så hvordan det præcist skal udmøntes i Horsens, har forvaltningen endnu ingen svar på, men i processen frem mod målet er det en fordel for Horsens Kommune, at vi tidligt begyndte at sortere i flere affaldstyper, understreger Marie Tefre.

- Horsens var lidt en frontløberkommune i 2013, og det kommer os til gode nu. Borgerne er vant til at sortere. Vi er godt på vej, og allerede i dag har vi en flot genanvendelsesprocent, siger hun.

Nu bliver der så lagt nogle flere lag på, og implementeringen af den opgave vil i høj grad ske i dialog med andre kommuner, siger Marie Tefre.

- Det er jo en fælles opgave for alle kommuner, og dialogen er allerede i gang på tværs, siger Marie Tefre.

Annonce

Mangler tre-fire fraktioner

Af de 10 fraktioner er der i dag sortering af de syv i Horsens.

- Det, vi mangler i dag, er sortering af fødevarekartoner, som for eksempel mælkekartoner, tekstilaffald, pap og blød plast, fortæller Marie Tefre.

Sortering i 10 fraktioner

Ifølge den netop indgåede politiske aftale om en ny organisering af affaldssektoren skal indsamlingen af vores affald strømlines og øges ved at indføre krav til kommunerne om ens indsamling af 10 forskellige slags affald.

Det drejer sig om mad, papir, pap, metal, glas, plast, tekstiler, drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald. 

Sorteringskravet skal implementeres fra 1. juli 2021, på nær tekstilaffald, som skal være på plads senest 1. januar 2022.

Eksisterende aftaler kan få lov til at udløbe, dog skal ordninger med kombineret indsamling af metal, glas og plast ifølge aftalen udfases senest 1. januar 2025.

Metal, glas og plast må fremover ikke blandes sammen. I dag sorteres det i samme beholder, og det fungerer godt i Horsens, vurderer hun.

- Det er måske et af de områder, hvor jeg godt kan være lidt ærgerlig og tænke, at sorteringen af metal, glas og plast også fremover med fordel kunne sorteres centralt. Men vi skal løse opgaven og helst på en måde, der ikke er mere besværlig for borgerne, siger hun.

De nedgravede stationer til affald er et kapitel for sig. Hvordan sorteringen skal foregå her, og om der eventuelt skal suppleres med en ekstra nedgravet station, har Marie Tefre i dag ikke et svar på.

Hvordan med økonomien? Bliver det her dyrt for horsensianerne?

- Det er et spørgsmål, jeg simpelthen ikke kan svare på nu. Det er alt for usikkert at sige noget om økonomien på nuværende tidspunkt, siger Marie Tefre.

Regeringen har selv lagt op til, at den nye ordning ikke skal koste forbrugerne ekstra på sigt. Forventningen er blandt andet, at området kan effektiviseres, og at kommunerne kan opnå gode priser ved fælles udbud af indsamling og afsætning af affaldet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Annonce