Annonce
Erhverv

Kommunen afviser godsejers krav om 39 millioner i erstatning

Odder Kommune har sendt sit var på stævningen fra Aakær Gods til retten i Aarhus. Arkivfoto: Lars Juul

Retssag mellem Aakær Gods og Odder Kommune bør vente på en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, mener kommunen. Godset har nemlig klaget over kommunens vedligeholdelse af vandløb til nævnet.

Odder: Åen ved Aakær Gods er blevet vedligeholdt efter alle regler og har ikke medført skader og dårligere forhold. Derfor har godset ikke krav på en erstatning på ca. 39. mio. kr.

Sådan lyder svaret fra Odder Kommune på den stævning, som godset sendte midt i april. Men det er den korte version af svaret, som advokatfirmaet Westergaard i Esbjerg har sendt på vegne af kommunen. Svarskrivelsen fylder 31 sider, og dertil kommer en række bilag.

Stævningen er rettet mod både kommunen og Slots- og Kulturstyrelsen, og Odder Kommune afviser de påstande, der er rettet mod kommunen.

Godset vil have erstatning, fordi kommunen efter godsets opfattelse ikke har vedligeholdt vandløb, dræn mv. ordentligt. Odder Kommune mener dog ikke, den har pligt til at vedligeholde private dræn.

En anden del af sagen handler om en helhedsplan fra 1996. Ifølge godset har planen, der er en aftale mellem godset og Århus Amt, forret overfor andre påbud og regler, men det bestrider Odder Kommune.

- Helhedsplanen erstattede ikke - og kunne heller ikke lovligt erstatte - de nødvendige tilladelser efter lovgivningen, står der bl.a. i kommunens svarskrift.

Det må forventes, at Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse om manglende vedligeholdelse af åen kan få væsentligt indflydelse på denne sags udfald, hvorfor retssagen bør afvente fremkomsten af en afgørelse fra nævnet.

Odder Kommune i svarskriftet

Vil vente på afgørelse fra nævn

Kommunen har i 2012 og 2014 konsulteret miljøretsadvokat Mads Kobberø for at få vurderet, hvad helhedsplanen betyder for sagsbehandlingen. Han oplyste, at helhedsplanen var af meget begrænset betydning for nye og ændrede forhold, samt at den ikke var afgørende i forhold til vandløbsvedligeholdelse.

Godset har flere gange tidligere klaget over manglende vedligeholdelse af Åkær Å, senest i januar 2017. I december fik godset et svar tilbage fra kommunen: Vedligeholdelsen er i orden.

Den afgørelse klagede godset over til Miljø- og Fødevarenævnet, og ifølge Odder Kommune kan nævnets afgørelse få væsentlig betydning for retssagen. Derfor bør man vente på den afgørelse, førend sagen ender i retten.

Afgørelsen fra Miljø- og Fødevarenævnet forventes i løbet af første halvdel af 2019.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce