Annonce
Odder

Kommune vil dyreplage til livs: Sætter fælder op

Således ser de nye fælder ud. Man forsøger at camouflere dem, så godt som muligt. Foto: TV2 Østjylland

Antallet af mårhunde stiger med en kraftig hastighed i Jylland. Nu opsætter Odder Kommune tre fælder, som skal fange mårhundene i byområdet

Annonce

De er altædende, og antallet bliver ved med at stige i Jylland. Mårhundene er skadelig mod den danske natur, og derfor skal antallet reguleres.

Derfor har Odder Jægerforbund sat tre fælder op rundt omkring i Odder Kommune.

- Det gør vi, fordi mårhundene er blevet et stigende problem. Derfor bliver vi nødt til at gøre en større indsats inden, de gør for stor skade, fortæller Bjarne Rasmussen fra Odder Jægerforbund til TV2 Østjylland.

Årsagen til, at antallet af mårhunde gerne skal reguleres, er, at der er tale om en invasiv art, som egentlig ikke hører til i den danske natur.

Forbundet har derfor sat fælder op ved Stampmøllen, rensningsanlægget og containerpladsen. Alle tre fælder er videoovervåget døgnet rundt, og jægernes telefoner er koblet til, så de modtager en sms, hvis der er aktivitet i fælden.

- Fælder skal som udgangspunkt tjekkes morgen og aften, men her har vi vildtkamera på, som kan bruges som supplement, fortæller Bjarne Rasmussen.

Normalt reguleres uønskede bestande bedst ved, at man skyder dem på såkaldte baitpladser, som er foderpladser, som er skabt til at lokke dyrene til.

- Men herinde i byen, der kan vi ikke skyde dem, og vi ved, at mårhunde er herinde tæt på bymæssig bebyggelse. Det betyder, at nogle af stederne er vi nødt til at sætte fælder op, fortæller Bjarne Rasmussen.

Mårhunden ser måske nuttet ud, men den er en trussel for dyr i danske natur. Arkivfoto
Annonce

Svære at lokke til

Odder Kommune har dog gjort brug af baitpladser i deres forsøg på at nedbringe antallet af mårhunde. Blandt andet har Tobias Nørmark fra Odder Jægerråd selv anlagt en baitplads. Her lokker han mårhundene med rester fra dådyr og krondyr. Desuden er der en foderautomat med hundepiller, og der bliver kørt fire-fem kilo ost ud på pladsen to gange om ugen

- Der har ikke været nogen mårhunde her siden 22. oktober. Men lad os nu se, når vinteren kommer, siger Tobias Nørmark.

De seneste tal fra Miljøstyrelsen anslår, at antallet af mårhunde er steget fra 250 i 2015 til 3000 i 2018. Tobias Nørmark har skudt tre af dem.

- Udrydde, det er måske et stort ord, men vi kan da i hvert fald få nedbragt antallet i bestanden, og det må vi så gøre med de midler, vi har, udtaler han til TV2 Østjylland.

Bjarne Rasmussen fremviser en af de fælder, som er taget i brug, og man skal være påpasselig for at lokke mårhunden til. Den må hverken kunne gennemskue, at der er tale om en fælde eller dufte, at der har været mennesker.

Men han tror på, at det nok skal virke.

- Vi ved, at mårhundene gerne vil grave, og de opsøger noget at spise. Herinde i byen har vi erfaringer med, at fælderne virker. Det er ikke den mest effektive måde, men det er en af mulighederne, fortæller Bjarne Rasmussen.

Annonce

Hedensted er foregangskommune

Odder Kommune har hentet inspiration fra Hedensted Kommune. Her begyndte man for første gang i 2010 at se på, hvordan man kunne nedbringe bestanden af mårhunde. Her er de også positive omkring, at man kan skabe mere balance i naturen igen.

- Jeg har selvfølgelig svært ved at se, at man kan udrydde dem, men man kan presse dem så meget, så naturen kan komme tilbage, de steder, hvor den er presset. Og det er stort set i hele Jylland, siger Peder Jensen, mårhundekoordinator, Jægerrådet Hedensted til TV2 Østjylland.

Peder Jensen fortæller, at der i 2018 er blevet nedlagt 122 mårhunde. Og i Odder Kommune håber man på, at det samme kan gøre sig gældende.

- Der er altså mange niveauer, som vi arbejder på. Og ved at folde det ud nu, så håber vi på at gøre det så effektivt som muligt. Så vores andet dyreliv ikke tager mere skade end højest nødvendigt, fortæller Bjarne Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce