Annonce
Hedensted

Kommune med nyt våben mod rotter: Intelligente smækfælder erstatter gift

De batteridrevne smækfælder sender et signal til en portal, som man kan se på computer eller smartphone. De registrerer fangster og også falske alarmer, når fælden smækker uden fangst. Foto: Hedensted Kommune
Smækfælder, der giver besked, når de klapper, skal spare kommunen tid og gavne miljøet. Udsætningen af de nye fælder begyndte på Hjarnø i denne uge.
Annonce

Hjarnø: På Hjarnø har Hedensted Kommune i den uge opstillet flere hundrede kasser med rottefælder.

Øen har tidligere haft store rotteproblemer, og den er derfor udvalgt som stedet, hvor nyindkøbte, intelligente klapfælder skal tages i brug først.

Fældernes intelligens består i, at de er elektroniske, rummer en gps og via medfølgende software giver besked på computer eller telefon, så snart de klapper.

Det er en stor hjælp for kommunen, fortæller biolog Maria Sørensen, teknisk forvaltning, Hedensted Kommune.

- Vi kører tit ud og kigger til fælder, som viser sig at være tomme. Vi bruger mange ressourcer på det. Med de nye målretter og effektiviserer vi arbejdet. Og vi får fælderne hurtigere klar igen, når de er smækket. I dag kan der gå en uge eller 14 dage, siger hun.

Vi kører tit ud og kigger til fælder, som viser sig at være tomme. Vi bruger mange ressourcer på det. Med de nye målretter og effektiviserer vi arbejdet. Og vi får fælderne hurtigere klar igen, når de er smækket. I dag kan der gå en uge eller 14 dage.

Maria Sørensen, biolog, teknisk forvaltning, Hedensted Kommune.

Annonce

Har købt 1000 styk

Kommunen har givet 600.000 kroner for i alt 1000 fælder med dertilhørende software.

- Det har kørt som et pilotprojekt i Aarhus med gode erfaringer. Derfor prøver vi dem på Hjarnø nu, og vi kommer til at bruge dem i resten af kommunen også, siger Maria Sørensen.

Kommunen forventer, investeringen i løbet af få år er tjent hjem igen.

Annonce

Tager gift hjem

Satsningen på fælderne, der smækker, betyder, at brugen af gift som middel til at bekæmpe rotter minimeres. Det er et lovkrav, at brugen af gift skal ned, og på Hjarnø fjernes al rottegift.

- Hjarnø har et stort fuglereservat og er kategoriseret som Natura 2000-område, så der er særlig grund til at være opmærksom på, at gift ikke ophober sig i fødekæden, siger Maria Sørensen.

Andre steder i kommunen vil der være frister for, hvor lang tid giften må stå de pågældende steder.

Udover de intelligente smækfælder vil brugen af rottehunde stige.

Som Folkebladet tidligere har skrevet, har byrådet vedtaget en handlingsplan for rottebekæmpelsen, og i 2018 var der fremskridt på området, fordi antallet af rotteanmeldelser ikke steg for første gang i en årrække.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce