Annonce
Odder

Kommunalt smøl får konsekvenser: Varmefusion bliver dyrere

Der var udsigt til store besparelser for forbrugerne, når Gylling-Ørting-Falling Kraftvarmeværk fusionerede med Odder Varme, men kommunens langsomme sagsbehandling koster dyrt. Arkivfoto
Det kommer til at koste en ellers stor besparelse, at Gylling-Ørting-Falling Kraftvarmeværk ikke kunne fusionere med Odder Varmeværk inden nytår, men de to varmeværker prøver alligevel.

Gylling: Den gennemsnitlige varmeforbruger i Gylling-Ørting-Falling Kraftvarmeværk (GØF) havde udsigt til en årlig besparelse på 2500 kroner efter en planlagt fusion med Odder Varmeværk. Men den besparelse kan forbrugerne muligvis godt skyde en hvid pind efter.

Odder Kommune fik nemlig ikke godkendt et projektforslag med forbliverpligt inden nytår, hvor nye regler mod forbliverpligt blev indført.

- Det er noget rod, siger John Pedersen, der er formand for GØF.

For uden forbliverpligt kan Odder Varmeværk ikke være sikker på, at de nuværende 480 medlemmer af GØF følger med ind i det nye selskab. Derfor vil Odder Varme nu have flere penge af GØFs forbrugere.

- De har følt sig nødsaget til at ændre i kontrakten, så Odders varmeforbrugere ikke risikerer at blive straffet for fusionen, forklarer John Pedersen.

Annonce
Jeg er ikke imponeret. Vi er blevet voldsomt handicappede af kommunens fejl, men den kan jo ikke gøre noget nu.

John Pedersen, fmd. GØF

Varmepumpe frem for rør

Det betyder dog ikke, at fusionen er opgivet.

På onsdag har GØF indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, hvor der skal stemmes for en fusion under de nye vilkår, der vil betyde en nogenlunde status quo på varmeregningens størrelse.

- Måske lidt billigere, men det kan vi desværre ikke helt garantere, siger John Pedersen.

Han håber dog alligevel, at forbruger stemmer for, fordi varmepriserne vil stige uden en fusion, da vilkårene for små kraftvarmeværker har ændret sig, og tilskud gradvist skæres væk.

Om fusionen betyder, at der skal føres rør fra Odder til Gylling, Ørting og Falling er endnu ikke helt sikkert. I hvert fald ikke i første omgang.

- Vi er ved at undersøge om en varmepumpeløsning vil være bedre og billigere en rørløsningen i et fusioneret selskab, men fordelene i forhold til at kunne udnytte medarbejdere, revisorer og andre rådgiverressourcer bedre betyder stadig, at bestyrelsen indstiller til fusion, understreger formanden.

Mulig erstatningssag

- Men vi kommer til at kigge på, hvad det her har kostet os, og så vil der jo være tale om en almindelig erstatningssag, hvis en advokat vurderer, at der er noget at komme efter, siger John Pedersen.

Det var blandt andet en sygemelding i forvaltningen, kommunen angav som årsag til, at man ikke fik afsluttet sagsbehandlingen af ansøgning i løbet af det halve år, fra den blev indsendt 14. juni 2018 og frem til årsskiftet.

Odder Varmeværk har allerede godkendt betingelserne i den nye aftale på deres ordinære generalforsamling 22. maj, så det er nu op til GØFs andelshavere at bestemme, om fusionen skal blive en realitet.

Den ekstraordinære generalforsamling finder sted i Gylling Forsamlingshus onsdag kl. 19.30.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Annonce