Annonce
Østjylland

Kommunale sygeplejersker i overenskomststridig arbejdsnedlæggelse: - Det er simpelthen for surt

Kommunalt ansatte sygeplejersker i Aarhus deltager nu også i de overenskomststridige arbejdenedlæggelser. Foto: Jens Thaysen
En bølge af strejker og aktioner breder sig fra sygehus til sygehus, og rammer nu også Aarhus Kommune.

TRANBJERG: 20 kommunalt ansatte sygeplejersker nedlagde tirsdag morgen overenskomststridigt arbejdet for at vise, at de også er en del af den - protestbølge kan man næsten kalde det - der i form af kortvarige arbejdsnedlæggelser, har bredt sig fra Aarhus Universitetshospital, til en række andre sygehuse; Horsens, Roskilde, Rigshospitalet og Aalborg Universitetshospital.

I stedet for at passe deres arbejde hjemme hos borgerne, havde de århusianske sygeplejersker taget opstilling ved Tranbjerg Lokalcenter i en time fra klokken 9 til 10.

- Vi er udkørende sygeplejersker fra hele Aarhus Kommune - men primært fra Aarhus Syd. Det er sårpleje, kateter skift, udskrivelser, udredninger, medicindispensering, IV-behandling, kontakt til egen læge, forklarer Lotte, der er en af sygeplejerskerne.

Annonce

Styrke og svaghed

Går det ikke ud over patienterne, at I står her?

- Der er borgere, der får rykket deres besøg i dag. Vi tager der ud bagefter, så det kommer ikke til at gå ud over vores borgere, siger hun.

Sygeplejerskerne er bekymrede for deres fags fremtid - og deres egen. Foto: Jens Thaysen

Så det er ikke en rigtig strejke?

- Vi holder et fagligt møde i protest mod regeringsindgrebet, men borgerne vil mærke, at vi arbejder under et andet tidspres i dag, siger Katrine, der også er sygeplejerske.

Men virker det, når I ikke for alvor rammer borgerne?

- Vi er sygeplejersker og vil aldrig lade nogen i stikken. Det er vores styrke, men også vores svaghed, siger hun.

Annonce

Bekymrede for fremtiden

De unge vælger sygeplejerskeuddannelsen fra. I år søgte kun 4.703 ind på uddannelsen - otte procent færre end sidste år.

Den er skudt i sænk, strejkevåbnet er ikke noget værd for os, for regeringen griber ind, når de syntes det er nok. Det gjorde de også ved lærerkonflikten i 2013

Strejkende sygeplejersker

Det er ikke kun den lave løn, der er problemet.

- Da jeg gik på sommerferie, var der 124 udækkede vagter. Og der er 32 vakante stillinger i Aarhus Kommune. Jeg er glad for og stolt af at være sygeplejerske, men jeg vil ikke anbefale det til de unge i dag - det er simpelthen for surt, siger Nicole.

En prognose, som Center for Regional-og Turismeforskning har udarbejdet for Dansk Sygeplejeråd viser, at der vil mangle mere end 6.000 sygeplejersker i 2025.

- Jeg er super bekymret for min egen og mine kollegers fremtid. Ikke kun på arbejdet, vi bliver jo også gamle, siger Kathrine.

Annonce

Løntræk og bod

Arbejdsgiverne i Danske Regioner kalder sygehus sygeplejerskernes arbejdsnedlæggelser for systematisk aktioner, og kan og vil derfor trække sygeplejerskeren i løn og pålægge dem en bod på 56 kroner i timen. Tager de sagen i Arbejdsretten kan den forhøje boden til 86 kroner i timen. Derfor optræder sygeplejerskerne i denne artikel kun med deres fornavne.

- Det risikerer vi også, men det er vi også villige til, for at vise, at vi også er uenige i alt det, der er foregået. På sygehuset har de været gode til at vise utilfredsheden ved at nedlægge arbejdet.  Det vil vi også bakke op om. Vi er sygeplejersker, lige som de er det på hospitalet, fortæller de.

Og sygeplejerskerne må nok regne med, at den overenskomstmæssige arbejdsnedlæggelse kommer til at koste dem penge.

Hvad siger kommunen til, at sygeplejerskerne ikke har været på arbejde - og hvad er konsekvensen?

- Arbejdsgiver og tillidsrepræsentanten har orienteret sygeplejerskerne om, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse og opfordret sygeplejerskerne til at genoptage arbejde. Konsekvensen af arbejdsnedlæggelsen er, at sygeplejerskerne vil blive trukket i løn for det tidsrum, hvor de har strejket. Kommunernes Landsforening vil efterfølgende vurdere om sagen skal rejses i Arbejdsretten, siger HR-chef i Sundhed og Omsorg, Steen Lee Mortensen.

Og hvad siger kommunen til de borgere, der ikke har fået hjælp i den time, de strejkede?

- Under arbejdsnedlæggelsen var der etableret et nødberedskab, der skulle sikre, at borgerne fik den nødvendige hjælp. Akuttelefonen var bemandet under arbejdsnedlæggelsen, siger han.

Annonce

Den danske model skudt i sænk

10 ugers strejke har drænet sygeplejerskernes strejkekasse. Den skal de selv fylde igen, via ekstraordinært såkaldt konfliktkontingent. Sygeplejerskerne ved lokalcenteret i Tranbjerg føler ikke, at den danske model virker.

- Den er skudt i sænk, strejkevåbnet er ikke noget værd for os, for regeringen griber ind, når de syntes det er nok. Det gjorde de også ved lærerkonflikten i 2013, siger de.

Derfor nedlagde sygeplejerskerne tirsdag morgen arbejdet.

- Hvis ikke vi står her i dag, erkender vi, at vi ikke fik noget ud af konflikten. Det vil vi vise, at vi er utilfredse med, siger Katrine.

Artiklen er opdateret tirsdag kl. 15.55 med kommentarer fra Aarhus Kommune.

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce