Annonce
Horsens

Kommunal p-plads på Mælketorvet solgt: Casa vil bygge p-hus

Det er på arealet ud mod Mælketorvet/Rædersgade, at Ejendomsselskabet Casa vil bygge et p-hus. Endnu er der ikke taget stilling til størrelse og udseende, siger direktør Per Hansen. Arkivfoto: Thomas Schütt

S, LA og SF stemte for et salg, mens V, K, DF og EL stemte nej. Grunden er solgt for billigt, mener de fire partier. Bl.a. DF undrer sig over, at kommunen indgik en lejeaftale med ejendomsselskabet Casa umiddelbart før, grunden blev sat til salg.

Horsens: Ejendomsselskabet Casa har købt den kommunale parkeringsplads på Mælketorvet, også kaldet Anna Blochs Plads. Casa vil bygge et parkeringshus på arealet over for Horsens Ny Teater.

Salget af den 1631 kvm store grund blev sat i udbud 5. januar i år, og på den lukkede afdeling af byrådsmødet mandag aften valgte et lille flertal bestående af Socialdemokraterne, Liberal Alliance og SF, 15 ud af 27, at stemme for et salg til Casa. Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte imod.

- Det flugter perfekt med midtbystrategien at bygge et parkeringshus på Mælketorvet. Vi vil gerne have flere p-huse i midtbyen. Det er svært at få investorer til at bygge et p-hus, så jeg er glad for, at det er lykkedes, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Venstres gruppeformand, Martin Ravn (V), siger, at det bl.a. er salgsprisen, der fik Venstre til at stemme nej.

- Der er flere årsager, men da det var et lukket punkt, kan jeg ikke sige så meget andet, end at en af årsagerne er, at vi synes, at grunden er solgt for billigt. Når salget er tinglyst, og prisen dermed er offentlig, vil vi fire partier, der stemte nej, holde et fælles pressemøde og forklare os, siger han.

Debatten om salget af Mælketorvet foregik bag lukkede døre i byrådssalen, men bølgerne er formentlig gået højt, for helt usædvanligt tog det over halvanden time at diskutere sagen færdig.

Annonce

Vi vil gerne have flere p-huse i midtbyen. Det er svært at få investorer til at bygge et p-hus, så jeg er glad for, at det er lykkedes.

Peter Sørensen (S), borgmester
Ejendomsselskabet Casa har købt arealet, der her er markeret. På pladsen, der i dag rummer 32 kommunale p-pladser, skal der bygges et p-hus. Illustration: Horsens Kommune

Lejeaftale forringer værdi

Claus Kvist Hansen (DF) hæfter sig ved, at kommunen, kort tid før grunden kom i udbud, indgik en skriftlig aftale med Casa A/S om, at virksomheden kunne leje 20 ud af de 32 kommunale p-pladser på området i fem år. Det er aktuelt, fordi Jørgensens Hotel, som ejes af Casa, mister 20 p-pladser i forbindelse med den kommende renovering af Søndergade.

Det fremgår derfor af udbuddet, at en køber skal tage hensyn til lejemålet, der er uopsigeligt frem til 1. april 2023.

- Jeg er enig i, at grunden er solgt for billigt. Jeg fatter ikke, hvorfor man laver en lejeaftale, kort tid før grunden bliver sat til salg. Lejeaftalen gør det jo uattraktivt for alle andre end Casa A/S at købe den og forringer dermed grundens værdi. Det svarer til, at jeg sælger en bil, og så siger, at den for resten er lejet ud til en anden i fem år. Det er et mærkværdigt forløb, konstaterer Claus Kvist Hansen.

Peter Sørensen afviser kritikken fra Claus Kvist Hansen.

- Administrationen har lavet et udbud, der har været åbent for offentligheden. Der er så lavet en købskontrakt, og sagen er lagt frem til byrådet, hvor et flertal har tiltrådt salget. Der er intet hokus pokus i det. Hvis man i øvrigt ønsker detaljer omkring udbuddet, så må man spørge administrationen, der har lavet udbuddet, siger han.

Peter Sørensen oplyser, at lejeaftalen er blevet annulleret efter Casas køb af grunden.

Artiklen fortsætter under kortet.

Casa: Ingen kommentarer

Casa har fået en såkaldt købsoption på arealet, der gælder i to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år. Realiserer virksomheden ikke planerne inden for den tidsperiode, går arealet retur til kommunen, fortæller Peter Sørensen, der understreger, at p-forholdene på den eksisterende p-plads vil være som i dag, indtil byggeriet af et p-hus bliver sat i gang.

Per Hansen, direktør i Casa, glæder sig over, at handlen er gennemført, men ønsker ikke at kommentere på forløbet.

- Vi har lavet en lejeaftale og derefter budt på grunden. Det er vores side af sagen, og jeg er ikke politiker, så det har jeg ingen kommentarer til, siger han.

Per Hansen kan heller ikke levere detaljer om udformningen af det kommende p-hus.

- Det er det for tidligt at sige noget om. Jeg har ikke engang en skitse at vise frem. Der skal først laves økonomiberegninger og en ny lokalplan. Men jeg kan sige, at det vil gå så hurtigt som muligt. Det er ikke en sag, der får lov til at ligge længe, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce