Annonce
Rejser

Kommentar: Planlægning er stærkt overvurderet

Foto: Colourbox
Annonce

Nååhh, hvad skal du så i ferien? Spørgsmålet fra familie, venner, kolleger, bekendte og omliggende personer er helt legitimt op til feriesæsonerne. Og mine svar ender ofte i nogle ikke helt gennemtænkte hensigtserklæringer.

Ferie, som er planlagt lang tid i forvejen, siger mig ikke rigtigt noget, må jeg erkende. I mit hoved er planlægning egentlig blot et afsæt til at kunne improvisere, hvilket en del hårdtprøvede kolleger helt sikkert kan bekræfte. Feriemæssigt betyder planlægning fire ting: At have husket at få indgivet ferieønsker på arbejdspladsen, at have lidt penge på kontoen, et gyldigt pas og at bilen er nyserviceret. Resten af planlægningen kan fint vente til få uger inden afgang. Inklusiv bestilling af rejseforsikring.

Den tilgang til ferie kan godt vække en del undren i omgangskredsen, men de har vænnet sig til det. Og jo, det kan godt være, det i sidste ende bliver lidt dyrere, og at mange steder er optaget, når man kommer tæt på afrejsedato. Et ofte hørt argument fra folk, som bestiller all-inclusive ferieresortet et halvt år i forvejen. Mindst!

Jeg har det lidt med ferie som med fester. Hvis det er gennemplanlagt halve år i forvejen, bliver begivenheden ofte lidt fesen. Det lever ikke helt op til de forventninger, der er bygget op i den lange ventetid. I stedet er det, man husker og taler om, ofte opstået spontant. Jeg holder meget af at tage på bilferie. Og hotelportalernes ankomst på markedet er en gave til folk som mig. Det giver mulighed for at blive klogere på rejsen og tage til byer, man ikke lige havde tænkt på. Uden at skulle rakke rundt til en masse hoteller og spørge, om de har et ledigt værelse.

Det er en god følelse at være i Sydtyskland og overveje, om det ikke kunne være rart med nogle dage i Norditalien. Motorvejen over Brennerpasset og ned mod Garda er fantastisk. Lad bilen strække ud, og pludselig sidder man på torvet i Cortona med en velfortjent Bistecca alla Fiorentina. Skåret, så man har mørbraden på den ene side og fileten på den anden.

Eller måske suse til Frankrig og kigge lidt. Jeg har siddet i Freiburg i det sydvestlige Tyskland og overvejet, om det skulle være Schweiz eller Frankrig. Det blev denne gang Frankrig med Beaune i Bourgogne, som vandt. Og så Schweiz på vejen hjemad med et besøg i hovedstaden Bern.

Det kommer selvfølgelig an på, hvilken type ferie man er til. Er formålet med ferie at stirre livløst ud over en strand, kan man sagtens bestille lang tid i forvejen. Er man mere til at besøge nye steder, er det fedt at kunne improvisere. Så lad os mere rastløst rejsende håbe, at vi snart får styr på covid-19, så det igen bliver muligt at improvisere og rejse frit.

Men ingen regler uden undtagelser. Skulle jeg i et anfald af vildelse få den idé at tage på skiferie, ville jeg nok rykke på det i god tid. Det siger skiferie-entusiaster er klogt. Og vinterferie i uge syv er lige om lidt.

Jeg har det lidt med ferie som med fester. Hvis det er gennemplanlagt halve år i forvejen, bliver begivenheden ofte lidt fesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Annonce