Annonce
Horsens

Komediehuset på Middelalderfestivalen: Stort, støjende og underholdende

En tyv er endt i gabestokken. Kravet fra tilskuerne går fra pisk til dødsstraf og radbrækning. Foto: Chr. Rimestad

Den unge er 10 år, den ældste 67. Et halvt hundrede spiller med, når Komediehuset på Middelalderfestivalen givet sit bud på "Liv og død bag portene".

Horsens: Komediehuset og Middelalderfestivalen i Horsens hænger uløseligt sammen.

Sådan har det været i årevis - og sådan bliver det på den kommende festival fredag den 24. og lørdag den 25. august.

"Liv og død bag portene" hedder det aktuelle projekt, som sender et halvt hundrede frivillige ud i "et stort, støjende og underholdende udendørsteater", som det udtrykkes.

Onsdag og torsdag aftener blev der øvet på livet løs i at indfange den brogede middelalder. Dramatiske optrin skal veksle med dagligdag i Middelalderfestivalens "by".

- Vi har mødt en fantastisk opbakning, siger Sabrina Koch fra Komediehuset.

Nogle er i forvejen gode venner af huset, andre nye ansigter. Den yngste har rundet 10 år, den ældste er 67. Alle glæder de sig til, at der kommer publikum på aktiviteterne, som er koncentreret omkring arealet fra Fussingsvej op til Fængslets portbygning.

Vi skal hugge flis til at fylde alle hullerne i vejen - og vi får ikke mad, før vi er færdige.

Fire trætte middelalder-piger
Bjørk Harboe-Møller hugger brænde, mens hans kone i skikkelse af Ida Vang Petersen holder øje med ham. For han er en doven rad... Foto: Chr. Rimestad

Den dovne brændehugger

Blandt de nye ansigter er Ida Vang Petersen og Bjørk Havboe-Møller.

De har fået tildelt roller som et ægtepar, der lever af at sælge brænde. Det er nu mest hende, der styrer det hele, for han er en doven rad, der sover eller går til mjødhuset, når han kan se sit snit til det.

- Vi har været til festivalen et par gange i hverdagstøj og tænkte, at det kunne være fedt at opleve det hele indefra, siger Bjørk Havboe-Møller om, hvorfor de to reagerede på et Facebook-opslag om "Liv og død bag portene".

Nu hugger de så brænde og spiller med i de mange større og mindre optrin, der indgår i middelalder-livet.

De voksne har selskab af mange børn, bl.a. (fra venstre) Laura Mørdal Jørgensen, Begga Bodvarsdottir, Astrid Sennels og Dicte Dyreberg Fredsted. De har alle deres gang i Komediehuset og følger kurserne dér. At tage med på Middelalderfestivalen var derfor oplagt. Så de sidder ved at bord og banker små stykker træ til flis. Eller de spiller med i de små og store optrin. Foto: Chr. Rimestad

Superfedt at være med

Det samme gør Therese Elliot, som tager fra Randers til Horsens for at lege middelalder.

En stor interesse for historie betyder, at hun gennem flere år har været en del af den gruppe frivillige, som Horsens Kommune trækker på. Nu er hun sprunget over til Komediehuset, fordi "jeg elsker teater", som hun siger.

- Og det er superfedt at være med. Man får middelalderlivet ind på en helt anden måde, end når man er "almindelig" frivillig, konstaterer hun, inden hun griber en kost og haster af sted til et opgør mellem to af byens klaner.

Der er drama i luften, da to klaner geråder i skænderi om et stykke jord. Knivene kommer frem... Foto: Chr. Rimestad
Så går det løs! Foto: Chr. Rimestad
Kampen mellem klanerne har sine uskyldige ofre, bl.a. en lille pige, som kommer i vejen for en kniv. Foto: Chr. Rimestad
Therese Elliot er bevæbnet med en kost, da en spedalsk skal jages ud af byen. Foto: Chr. Rimestad
En lang række optrin har de 50 frivillige øvet ind, nogle med få agerende, andre med det meste af holdet i aktion. Foto: Chr. Rimestad
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce