Annonce
Horsens

Komediehuset på Middelalderfestivalen: Stort, støjende og underholdende

En tyv er endt i gabestokken. Kravet fra tilskuerne går fra pisk til dødsstraf og radbrækning. Foto: Chr. Rimestad

Den unge er 10 år, den ældste 67. Et halvt hundrede spiller med, når Komediehuset på Middelalderfestivalen givet sit bud på "Liv og død bag portene".

Horsens: Komediehuset og Middelalderfestivalen i Horsens hænger uløseligt sammen.

Sådan har det været i årevis - og sådan bliver det på den kommende festival fredag den 24. og lørdag den 25. august.

"Liv og død bag portene" hedder det aktuelle projekt, som sender et halvt hundrede frivillige ud i "et stort, støjende og underholdende udendørsteater", som det udtrykkes.

Onsdag og torsdag aftener blev der øvet på livet løs i at indfange den brogede middelalder. Dramatiske optrin skal veksle med dagligdag i Middelalderfestivalens "by".

- Vi har mødt en fantastisk opbakning, siger Sabrina Koch fra Komediehuset.

Nogle er i forvejen gode venner af huset, andre nye ansigter. Den yngste har rundet 10 år, den ældste er 67. Alle glæder de sig til, at der kommer publikum på aktiviteterne, som er koncentreret omkring arealet fra Fussingsvej op til Fængslets portbygning.

Annonce

Vi skal hugge flis til at fylde alle hullerne i vejen - og vi får ikke mad, før vi er færdige.

Fire trætte middelalder-piger
Bjørk Harboe-Møller hugger brænde, mens hans kone i skikkelse af Ida Vang Petersen holder øje med ham. For han er en doven rad... Foto: Chr. Rimestad

Den dovne brændehugger

Blandt de nye ansigter er Ida Vang Petersen og Bjørk Havboe-Møller.

De har fået tildelt roller som et ægtepar, der lever af at sælge brænde. Det er nu mest hende, der styrer det hele, for han er en doven rad, der sover eller går til mjødhuset, når han kan se sit snit til det.

- Vi har været til festivalen et par gange i hverdagstøj og tænkte, at det kunne være fedt at opleve det hele indefra, siger Bjørk Havboe-Møller om, hvorfor de to reagerede på et Facebook-opslag om "Liv og død bag portene".

Nu hugger de så brænde og spiller med i de mange større og mindre optrin, der indgår i middelalder-livet.

De voksne har selskab af mange børn, bl.a. (fra venstre) Laura Mørdal Jørgensen, Begga Bodvarsdottir, Astrid Sennels og Dicte Dyreberg Fredsted. De har alle deres gang i Komediehuset og følger kurserne dér. At tage med på Middelalderfestivalen var derfor oplagt. Så de sidder ved at bord og banker små stykker træ til flis. Eller de spiller med i de små og store optrin. Foto: Chr. Rimestad

Superfedt at være med

Det samme gør Therese Elliot, som tager fra Randers til Horsens for at lege middelalder.

En stor interesse for historie betyder, at hun gennem flere år har været en del af den gruppe frivillige, som Horsens Kommune trækker på. Nu er hun sprunget over til Komediehuset, fordi "jeg elsker teater", som hun siger.

- Og det er superfedt at være med. Man får middelalderlivet ind på en helt anden måde, end når man er "almindelig" frivillig, konstaterer hun, inden hun griber en kost og haster af sted til et opgør mellem to af byens klaner.

Der er drama i luften, da to klaner geråder i skænderi om et stykke jord. Knivene kommer frem... Foto: Chr. Rimestad
Så går det løs! Foto: Chr. Rimestad
Kampen mellem klanerne har sine uskyldige ofre, bl.a. en lille pige, som kommer i vejen for en kniv. Foto: Chr. Rimestad
Therese Elliot er bevæbnet med en kost, da en spedalsk skal jages ud af byen. Foto: Chr. Rimestad
En lang række optrin har de 50 frivillige øvet ind, nogle med få agerende, andre med det meste af holdet i aktion. Foto: Chr. Rimestad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce