Annonce
Kultur

Kom og tænd lys: Kirke kalder til lokal modstand mod anti-jødisk hærværk

Lørdag aften - på samme dato som nazisterne i Tyskland i 1938 angreb jødiske kirkegårde og butikker i Krystalnatten - blev jødiske gravsteder skændet på en kirkegård i Randers. Foto: Annelene Petersen
Arrangement skal fredag eftermiddag vise, at heller ikke Horsens stiltiende accepterer formodet nazi-angreb på kirkegård i Randers.

Horsens: Vi skal turde se ondskaben i øjnene.

Sådan lyder baggrunden kort og kontant for et arrangement i Klosterkirken i Horsens, der fredag eftermiddag skal være med til at markere, at heller ikke horsensianerne stiltiende accepterer det formentlig nazistiske hærværk, der forleden skete på en kirkegård i Randers.

Her blev 80 jødiske gravsten lørdag aften skændet på Østre Kirkegård - på 9. november. Samme dato som tyske nazister i 1938 angreb jødiske kirkegårde og butikker i det, der er blevet kaldt Krystalnatten.

Ud over angrebet på kirkegården i Randers har borgere i blandt andet Silkeborg oplevet at få klistret Davidsstjerner på deres hus eller postkasse ledsaget af det tyske ord for jøde "Jude".

Situationen er uacceptabel, konstaterer sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard, som er en af initiativtagerne bag det lokale tiltag.

- Det her er noget, der er sket i byer, som ligger mindre end en times kørsel fra Horsens, så det er tæt på. Når vi gør det, er det også for at fremme det kærlighedsbudskab, vi har op mod jul, og at vi skal turde se ondskaben i øjnene og stå sammen mod den, siger præsten om arrangementet, der finder sted i Klosterkirken kl. 16-17.

Annonce
Det her er noget, der er sket i byer, som ligger mindre end en times kørsel fra Horsens, så det er tæt på.

Ane Helgestad Bjerregaard

Lys i mørket

I kirken kan alle komme og tænde lys og være sammen, og undervejs vil der være en andagt, som Ane Helgestad Bjerregaard og hendes kollega Peter Stentoft står for.

Lystændingen skal markere, at der er modstand og håb i det mørke, aktioner som den i Randers er udtryk for. Med andagten vil præsterne - med Ane Helgestad Bjerregaards ord - også gerne tage Davidsstjernen tilbage som et symbol på forbindelsen mellem himmel og ord i stedet for et symbol på nogle menneskers had mod andre.

- Det ligger i det kristne budskab, at vi forsager djævelen, al hans gerning og al hans væsen, siger præsten om den forpligtelse, kirken føler for at samle folk efter hærværket i Randers.

Sognepræst Ane Helgestad Bjerregaard og hendes kollega Peter Stentoft står for arrangementet i Klosterkirken. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Læge har gjort det før: Opdagede tegn på kræft hos fremmed i Bilka-kø

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Hedensted

Jørgen leder efter sin ukendte helt fra Bilka-køen: - Han kiggede mig direkte i øjnene

Annonce