Annonce
Debat

Kom nu Jeppe og Mette - hvad vil Danmark med Europa?

Annonce

Ovenstående spørgsmål lader til at være svært for regeringen at besvare. Hvor coronakrisen kalder på øget samarbejde mellem EU-landene for at reagere resolut på ikke mindst den økonomiske trussel, har Danmark nølet og rystet på hovedet, når det kom at styrke samarbejdet. Der var den pinlige sag om udenrigsministeren, der efter lang tids venten sendte en stak ubrugelige respiratorer afsted til Italien. Samme minister har afvist at lade EU stå for at opkøbe lagre af medicin og medicinsk udstyr, så man kunne forberede sig til fremtidige pandemier. Og endelig er der det økonomiske, hvor regeringen afviser at øge EU’s budget og optage fælles lån, som de 27 EU-lande hæfter for i fællesskab.

For få dage siden blev det imidlertid tydeligt, at det danske synspunkt er i mindretal i Europa. Frankrig og Tyskland lagde en stor plan frem for, hvordan vi skal genoprette den europæiske økonomi, og har vi de fælles lån – såkaldte eurobonds – en af grundpillerne. Planen vil formentlig flugte med den, EU-kommissionen præsenterer om få dage. Hele 75 pct. af Europa-Parlamentet har også netop stemt for en resolution, der kalder på de samme tiltag. Desværre så vi, at 75 pct. af de danske MEP’ere stemte imod – altså helt omvendt af resten af Europa.

Det rejser i den grad spørgsmålet om, hvad Danmark vil med Europa? Hvis ikke vi vil være med til at holde hånden under det indre marked, der er truet af nationale støtteordninger, hvad vil vi så? Jeg synes, vi bør diskutere det åbent, og der er oven i købet en anledning i og med at konferencen "Conference on the Future of Europe" finder sted i år.

Lad os få en stor demokratisk debat om det europæiske projekt. Om reformer og prioriteter. Muligheden er her nu. Vi står over for en enorm genopretning, hvad enten vi vil det eller ej, og klimakrisen er bestemt ikke gået væk på grund af covid-19. Lad os samarbejde om en grøn og stærk genopretning af Europa- i stedet for at sidde og ryste på hovedet.

Morten Helveg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce