Annonce
Horsens

Kom med indenfor på Boller Slot: Marie og Lennarth faldt pladask for deres unikke lejlighed

Køkkenet er holdt i en hvid farve med sort bordplade og fylder kun den ene del af rummet op. Det gør det muligt at have både spiseplads og små afslapningsoaser i rummet. Faktisk bruger parret så meget tid i det her rum, at de nærmest ikke behøver de andre, fortæller Marie.

Det er de færreste, der er så privilegerede at bo på et gammelt slot med gode naboer, kig til voldgraven og smukke stuer med højt til loftet - men så heldige er Marie og Lennarth. De bor i en af de omdannede lejligheder på Boller Slot og elsker hver en krog af deres elegante og historiske hjem.

Boller: Her er mageløst. Selv på en dag, hvor regnen pibler ned og kun lejlighedsvis afbrydes af solskin, er her smukt, fascinerende og interessant. Stedets historie betyder selvsagt en del for charmen, men det er mere end det - det gamle slot står roligt mellem vand, græs, ænder og andre lavere cottage-huse. Her er simpelthen idyllisk og rart at være.

Den gamle bygning, som er kendt i Horsens, blev omdannet til luksuriøse lejligheder i år 2015, her er 10 af slagsen.

Slottet blev bygget mellem 1537 og 1588, og frem til 1931 boede her folk fra det øverste lag af samfundet. Senere var det plejehjem, og nu bor her alt fra ældre til enlige og familier med børn. Det liv, de nye beboere tilfører stedet, ses tydeligt.

Der er lys i vinduerne, skygger fra mennesker, en cykel i gården og en enkel bænk til afslapning. Det ses, at her bor mange mennesker i mange aldre, og i en af boligerne bor Text PreviewMarie Büchler Frederiksen (29) og Lennarth Højgaard (36).

- Vi elsker at bo i lejligheden af tre primære grunde. Først og fremmest på grund af de unikke omgivelser med den smukke, naturskønne park, som er utrolig velholdt af en flok frivillige i Horsens; voldgraven, stilheden og dyrelivet. Derudover er de originale rum utrolig charmerede, og der er højt til loftet samt et fantastisk lysindfald. Der er noget unikt over at bo et gammelt og historiske sted, som i høj grad bærer præg af, at man dengang gik op i de små detaljer så som stuk, høje paneler m.v. Sidst, men ikke mindst har vi et fantastisk naboskab både på slottet og med dem rundt på slottet. Vi holder jævnligt fællesarrangementer eller mødes til grill i haven, siger Marie Büchler Frederiksen om livet på slottet.

Annonce

Vi faldt pladask for stedet, og selvom vi før boede i byen, passer den her beliggenhed utrolig godt til os.

Marie Büchler Frederiksen

Her bor

Marie Büchler Frederiksen på 29 med Lennarth på 36 år i en lejelejlighed på Boller Slot, som de flyttede ind i december 2017.

Her bor de med Lennarts datter Lica og deres fælles kommende barn på 130 kvm.

Marie arbejder som juniorkonsulent hos LMO, hvor hun sidder med økonomisk rådgivning inden for landbruget, og Lennarth er selvstændig og arbejder som eventkoordinator i Vejle kommune.

Klassisk og meget gennemført indgang til parrets lejlighed, hvor flere af elementerne stammer helt tilbage fra dengang, da denne del af slottet blev opført.

Første beboere på slottet

Parret bor i en af slottets lejligheder på første sal. Det er som alle andre boliger på slottet en lejelejlighed og med en størrelse på 130 kvm er der rigeligt plads til Marie Büchler Frederiksen, Lennarth Højgaard og Lennarths datter, Lica, og den lille ny, som parret venter i det nye år.

De flyttede ind i december 2017 og var de første på hele slottet. Marie fortæller, at bedst som de rykkede ind, skulle Lennarth arbejde som dørmand den første nat, så hun var alene:

- Vi boede her alene i de første måneder, og den første nat var jeg helt alene. Her blæste, og jeg skulle virkelig gøre mig umage for ikke at føle mig meget alene eller blive bange, fortæller Marie Büchler Frederiksen smilende og siger, at hun ellers aldrig er nervøs for at bo her, selvom det siges, at der spøger.

Marie Büchler Frederiksen hilser på ved lejlighedens indgang. Kigget ned igennem lejligheden er det første, der møder gæsterne, når de ankommer.

De høje paneler giver udfordringer

Selvom parret kun har boet i lejligheden i et år, føler de efterhånden, at de har fundet en god tråd i deres indretning, men det har taget lidt tid at komme på plads. Rummene er ualmindelig smukke med højt til loftet, gamle vinduer og høje paneler. Noget parret elsker, men det kan også være en udfordring at bo i:

- Jeg er glad for de høje paneler, men man skal passe på med at stille for meget foran dem, fordi de er en dekoration i sig selv, og gulv og vægge er skæve, så det kan være en udfordring. Her er meget smukt i sig selv, og derfor går vi også efter klassiske ting, fordi det passer godt ind stort set alle steder, siger Marie Büchler Frederiksen og fortæller videre, at både hun og Lennarth går op i indretning og altid diskuterer, hvis de skal købe nye, større ting.

- Vi har faktisk ret ens stil, Lennart og jeg, så vi kan sagtens købe små ting til hjemmet hver især, uden at det skaber ballade. Jeg kigger selv meget på Instagram og andre sociale medier for at finde inspiration, og så hygger vi os med at gå på loppemarkeder ind imellem, for her kan vi finde ting, som ingen andre har.

Marie fortæller, at selvom hun og Lennarth Højgaard foretrækker godt design og en klassisk indretning, mikser de det med loppefund og rejseminder, som gør dem glade, når de kigger på dem efterfølgende.

Skønne omgivelser og fantastiske lysindfald

Rummene i den store lejlighed er på mange måder den perfekte kulisse for en, der interesserer sig for indretning, som Marie gør. Men faktisk var det alt det udenom, som parret faldt for i første omgang - vandet og den åbne himmel udenfor byen - og det spiller også en stor rolle for miljøet indenfor.

- Vi faldt pladask for stedet, og selvom vi før boede i byen, passer den her beliggenhed utrolig godt til os. Vi er tæt på centrum, kan cykle dertil, men faktisk bruger vi ikke byen speciel meget. Til gengæld bruger vi gerne den store park omkring os til gåture og grill, og så elsker vi at sidde i det åbne vindue i køkkenet og kigge ned på vandet og ænderne og fiskene i det - på en varm sommerdag er det skønt at sidde lige her med et glas vin i hånden. Og jeg tror, at køkkenet er vores yndlingsrum af den grund, og fordi det er så stort og rart at være i.

Køkkenet er rart, stort og lyst, så det er nemt at forestille sig, hvorfor parret foretrækker at opholde sig i netop det rum. Lysindfaldet er også genialt, det flyder ind fra begge sider og skaber en ret god grobund for planterne i lejligheden, fortæller Marie Büchler Frederiksen - aldrig har planterne vokset så godt, som de gør nu.

- Planterne er lige så begejstrede for deres nye bolig, som vi er.

Den store gren med lamper har parret fundet i skoven nær ved og omdannet til lysekrone i køkkenet for at give de hvide elementer et naturligt modspil.
Ved vinduet i køkkenet holder Marie meget af at sidde og kigge ud på den park, som omkranser slottet. Der er stadig de gamle vinduer i lejlighedenm og der er derfor forsatsvinduer i. De tilfører en charmerende stemning til rummene.
Køkkenet er indrettet som et hyggeligt og rart opholdsrum, hvor der er plads til at slappe af og snakke, i mens der laves mad.
En god blanding af natur og kunst pryder væggene på det gamle slot.
Den gamle lædersofa er en, Marie har overtaget fra nogle bekendte, Hun elsker den sofa, fordi den er lidt slidt, klassisk og virkelig god at ligge i. Den står i køkkenet, og Marie kunne sove i den hele natten uden problemer, så god er den at dase i, fortæller hun.
I den gamle sættekasse samler Marie og Lennarth små rejsefund, og det er en af de ting, som betyder mest for Marie i boligen, fortæller hun.
Planterne gror godt i den lyse lejlighed, og vindueskarmene er brede, så der er plads til at stille en del nips i vinduerne - her stiller parret en blanding af lamper, design, planter og sjove fund.
Et kig fra køkkenet ind i stuen, hvor de mørke toner på interiøret spiller godt sammen med lejlighedens højde og de lysegrå vægge og hvide lofter.
Selvom slottet er sat i stand, findes der stadig en masse originale dele, som giver karakter til de forskellige boliger. Hos Marie og Lennarth er hullet til en gammel kakkelovn bevaret og det samme er dele af et vægmaleri.
De store kampesten i gulvet og hullet til en kakkelovn er bevaret fra gammel tid. Ovnen er i dag væk, men Marie synes, det er hyggeligt, at mange af de originale finurligheder er bevaret, selvom det har været svært at indrettet det lille indhak.
I stuen er der indrettet til hygge, og her dominerer sofasættet og den hjemmelavede bar, der med deres mørke toner skaber en god kontrast til de grå vægge og hvide paneler og loft.
Et smukt gammelt dørgreb.
I den modsatte ende af entréen efter en lille mellemgang med skabe til tøj ligger parrets soveværelse, der er lys og roligt indrettet.
Et enkelt og tidløst badeværelse er placeret praktisk i forlængelse af soveværelset.
Boller Slot set udefra.
Boller Slot set udefra.
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nu burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler

Læserbrev: Når man har fået en læreplads og klaret prøvetiden, får man en uddannelse, hvis man da ikke dummer sig gevaldigt undervejs eller dumper til svendeprøven. Sådan var det altid i de gode gamle dage, da en mester var en mester og tog ansvar for, at unge mennesker blev uddannet i byggefagene. Den slags mestre findes der heldigvis stadig en stor del af. Men der er altså også mange af de andre. Det er især dem med de større og større biler, der råber op om, at lærlinge er alt for dyre. Det er de samme mestre, der klynker over, at de ikke kan få folk nok og derfor må sige nej til opgaver. At de to synspunkter i den grad strider mod hinanden, er åbenbart ikke gået op for dem. Men uden nye svende i fremtiden bliver det jo endnu sværere at skaffe arbejdskraft nok. Alligevel er det den slags mestre, der tager en lærling på en kort lærekontrakt for så at skifte ham/hende ud med en anden, når praktikperioden er gået. Det kan være forståeligt i perioder med lav beskæftigelse, at mestre kan føle sig presset til at tage en lærling, som der måske ikke rigtig er plads til i virksomheden. Men lige nu, midt i en højkonjunktur med noget nær fuld beskæftigelse, gang i alle hjul og sorte tal på langt de fleste bundlinjer, burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut har påvist, at de korte praktikaftaler skaber usikkerhed hos lærlingen og kan betyde en noget diffus uddannelse, fordi det langtfra er altid, praktiksted nummer to helt ved, hvad praktiksted nummer et har uddannet det unge menneske i. Selv i de tilfælde, hvor en kort praktikaftale virker som en forlænget prøvetid, og praktikken udvides til at omfatte hele forløbet i samme virksomhed, kan den korte uddannelsesaftale have negative følger, fordi den skaber usikkerhed. Nogle gange så stor, at lærlingen helt opgiver uddannelsen, når det nu er så svært at få en rigtig læreplads. Også derfor mener vi, de korte uddannelsesaftaler bør afskaffes. Tre måneders prøvetid må være nok til at finde ud af, om et ansættelsesforhold er rigtigt eller forkert. Indfør til gengæld gerne en uddannelsesbonus i vores næste overenskomst - altså en præmie til mestre for at uddanne til faget. Men kun for et helt og fuldt uddannelsesforløb. Vel vidende at en bonus måske ikke er nok, kunne det være fint, om man på alle uddannelser siger, som det allerede nu er tilfældet inden for malerfaget: En enkelt kort praktikaftale er maksimum - derefter er det fast arbejde resten af uddannelsen. For en uddannelse stykket sammen udelukkende af korte uddannelsesaftaler har sjældent samme kvalitet som et helt sammenhængende uddannelsesforløb.

Annonce