Annonce
Hedensted

Kom med bag linsen - og se hvad fotografen tænker

Et industrianlæg i Ørum var lukket og stod og forfaldt. For at vise det "kaos, som, jeg synes, opstår, når noget ikke længere er i brug, har jeg taget billedet som en dobbelteksponering. Fotograf: Ritha Lautrup, Løsning, har fotograferet i 12 år.

Hedensted Fotoklub fejrer 40 års jubilæum. Medlemmerne har hver især givet os deres bud på det bedste foto, de har taget i Hedensted Kommune.

Hedensted: Fotografens øjne, tanker og sjæl laver billedet - kameraet bruges blot til registrering.

Sådan kunne mottoet ifølge formand Lars Jeppesen lyde for Hedensted Fotoklub, der i år har 40 års jubiluæum.

Avisen har i den forbindelse bedt medlemmerne indsende deres bedste foto taget i Hedensted Kommune - og samtidig skrive lidt om, hvad fotografen har tænkt, da fotoet blev taget.

I klubben er der både professionelle fotografer og amatører, men fælles er en stor interesse for at fotografere og for at blive ved med at lære. Som en af klubbens mangeårige medlemmer Kurt Stæhr siger:

- Jeg fotograferer, fordi jeg endnu mangler at skabe mit bedste billede - det laver jeg i morgen - måske...

Annonce

Det vigtigste for os er, at vi alle kan lære af hinanden, ligegyldigt om man er begynder eller mere erfaren.

Lars Jeppesen
Skoven ved "As Hoved" i maj måned sidste år, på en kold og blæsende søndags gåtur. Trælinjen og stendiget i venstre side samt grusvejen gør, at man bliver trukket stille og roligt gennem billedet. Fotograf: Mogens Christensen, Jelling, har fotograferet i mere end 40 år.

Godmodigt drilleri

Medlemmerne i Hedensted Fotoklub mødes hver torsdag, hvor de holder konkurrencer, snakker om teknik og fotoudstyr, hører foredrag, fotograferer i felten og giver hinanden konstruktiv kritik.

Der er en høj mødeprocent, og det skyldes ifølge formand Lars Jeppesen blandt andet det gode sociale miljø, hvor alle kan lære af hinanden, uanset erfaring.

Selv har han fotograferet i 30 år, men havde det ikke været for fotoklubben, var han måske holdt.

- En blodprop i hjernen var lige ved at tage foto-hobbyen fra mig, men klubbens store støtte og engagement fik mig igen til at se gennem objektivet, siger han.

Lars Jeppesen brugte de første mange år af sin tid bag kameraet på dokumentation af sine meritter med fiskestangen, men han har fået sin horisont udvidet i klubben med dybere tanker bag hvert foto: historie, vinkler, beskæringer, redigering.

- Det er altid interessant at høre, hvordan de andre oplever mine fotos. Jeg nyder, at Hedensted Fotoklub er en "gentleman klub", hvor selv den mest sønderrivende kritik er velment. Klubaftenerne emmer af godmodig drilleri, samtidig med vi holder et rimeligt højt niveau, siger han.

Fakkegrav Badehotel en aften, hvor Hedensted Fotoklub havde "fotorally". Jeg kan godt lide linjerne, der leder beskueren ind i billedet, og spejlingerne af stolper og himmel. Den dystre himmel og lidt leg med farverne gør billedet spændende. Fotograf: Mogens Bøggild Kristensen, Horsens, har fotograferet i ca. 35 år med spejlreflekskamera, de sidste ni år med digitalkamera.

Slut med mørkekammer

Det er imidlertid ikke kun fotograferne, men også teknologien, der har udviklet sig gennem de seneste 40 år.

Da fotohandler Knud Erik Ulstrup tog initiativ til at stifte Hedensted Fotoklub i 1977, fotograferede man analogt, dvs. man brugte film i kameraet, og filmen skulle gennem en fremkaldertank og en tur i mørkekammeret, før man kunne se billederne.

I begyndelsen af år det nye årtusinde begyndte de første medlemmer af klubben med at bruge digitale kameraer i stedet for film, og den digitale kvalitet er i dag så god, at det ville være utænkeligt at gå tilbage til det analoge.

Enkelheden i fem blade - eller er der ti? Ved Bjerre Engsø er der plads til fordybelse. At finde den indre ro og nyde naturen når den tager sig ud fra sit smukkeste. En våd sko var hele billedet værd. Fotograf: Lars K. Jeppesen, Horsens, har fotograferet i 30 år, de sidste 10 år i Hedensted Fotoklub.
Trapperne fra tunnelen under jernbanen i Daugård Stationsby en septemberaften i 2015. Jeg synes om det symbolske i, at der altid findes en vej op, når man er nede, og man kan komme op trin for trin. Fotograf: Jørgen Løkke Madsen, Daugård, har været medlem af Hedensted Fotoklub i alle 40 år.
Tøvejrsdag i Daugård, hvor der er mange bakker og dermed en masse gode fotomotiver. Sneen var lige ved at smelte efter årets første snevejr, og det gav et fint mønster på de bakkede marker. Billedet er i sort/hvid for at understrege det grafiske mønster. Fotograf: Kurt Stæhr, Stouby, har konfirmeret siden konfirmationsalderen og har især fået tid til at fordybe sig efter sin pension.
Uldum Gademusik Festival 2016. Et meget hyggeligt arrangement, der år efter år fylder hele byen med glad musik og mennesker - dog synes harmonikaspilleren ikke at have opdaget det... Fotoklubben troppede op for at tage de bedste billeder og nyde stemningen i fællesskab. Fotograf: Helmuth Petersen, har fotograferet siden dengang, man selv fremkaldte sine billeder.
Daugård Strand er nok et af de steder i kommunen, der er blevet fotograferet mest af Hedensted Fotoklub. Vi har haft mange ture til stranden på mange forskellige årstider, og bådebroen er taget fra mange vinkler og med forskellig baggrund. Motivet er velegnet til konvertering til sort/hvid. Fotograf: Steen Kruse, Horsens, har fotograferet i omkring 50 år og været med i fotoklubben fra start.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce