Annonce
Horsens

Kobber-tagrender stjålet fra Sønderbro Kirke

Tre kobber-tagrender blev natten til onsdag stjålet fra Sønderbro Kirke. Arkivfoto
Med en vinkelsliber har ukendte tyve natten til onsdag fjernet tre tagrender i kobber fra klokketårnet ved Sønderbro Kirke. På gaden vil de indbringe 1000-2000 kr. For kirken er det uvurderligt håndværk, der er stjålet.

Horsens: Tre kobbertagrender blev natten til onsdag stjålet fra klokketårnet ved Sønderbro Kirke, og tyveriet piner kirkens præst, Ebbe Elm.

- Det er arkitekten Poul Niepoorts, der selv tegnede de små bitte tagrender omkring klokketårnet. Nu har nogen været der med en vinkelsliber og skåret det fantastisk smukke håndværk ned. Det er deprimerende, siger Ebbe Elm, der undrer sig over tyveriet.

- Jeg tror, det er under 2000 kr., man kan få for det kobber. Det kan slet ikke stå mål med den skade, der er forvoldt. Det er et stykke fin, fin håndværkskunst, der går til, og det er så trist og afstumpet, siger præsten.

Annonce

Brug for nabohjælp

Det var kirketjener Rolf Vagndorf, der onsdag morgen konstaterede, at tyve i nattens mulm og mørke havde skåret tagrender i samlet fem meters længde over med en vinkelsliber.

Han fik det meldt til Sydøstjyllands Politi, der bekræfter anmeldelsen.

- Det er drønirriterende, når det sker. Derfor vil vi også gerne appellere til naboerne og folk, der bor her omkring, om at hjælpe med at holde lidt øje, siger Rolf Vagndorf.

Opfordringen deles af præsten, der vægrer sig mod at få videoovervågning.

- Vi vil gerne have, at folk føler sig velkomne, når de kommer her. De skal ikke føle sig overvåget. Det er det dilemma, vi står i, og derfor håber vi på nabohjælp, siger Ebbe Elm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

Annonce