Annonce
Rejser

Knysna er Sydafrikas lille paradis

En på alle måder fantastisk runde slutter med et svært par 5-hul og denne green, som man næsten uungåeligt slår for kort af, fordi man fra den højereliggende fairway har fornemmelsen af at slå bolden i havet. Men der er mere plads, end man tror. Indspillet til green kan følges fra klubhusets terrasse. Foto: Pinnacle Point Beach & Golf Resort
Vejret, den afslappede stemning, østers og masser af aktiviteter gør Knysna til en af Sydafrikas mest populære byer at besøge. Til en golfferie er byen også perfekt.
Annonce

Om rejsen

Greenfee var betalt af de i artiklen omtalte klubber.

Knysna (udtales nice-nah) er i skarp konkurrence med Cape Town om at være alles darling, når vi taler om rejsemål i Sydafrika.

Selve byen med cirka 40.000 indbyggere ligger ualmindelig smukt mellem Det Indiske Ocean og Outeniqua-bjergene knap 500 kilometers kørsel øst for Cape Town, vejret er godt året rundt - om vinteren (dansk sommer) er gennemsnitstemperaturen 19 grader i dagtimerne - på restauranterne skal man virkelig flotte sig, hvis en hovedret skal overstige 60-70 kroner, en flaske vin får man let til 75 kroner, og lagunen med en af verdens farligste indsejlinger ligger bogstavelig talt lige uden for døren, når man træder ud af en af restauranterne på Waterfront.

Knysna omtales ofte som en af Sydafrikas venligste byer, og vi oplevede ikke noget, der kunne trække i modsat retning. Kunstnere har i årtier været tiltrukket af den afslappede stemning og naturen omkring byen, mens pensionister fra andre dele af landet - og udlandet - søger hertil på grund af klimaet. Sydafrikas svar på Florida.

Byen ligger på Garden Route, som i sig selv er en af landets største turistattraktion. Men interessant nok er der ikke, som man kunne forvente, store hoteller. Derimod mange guesthouses. Det hænger sammen med, at man ikke må bygge højere end otte meter, og så er det uinteressant for mange hotelejere, forklarer Erik Ekkelkamp, som driver Knysna Country House.

Annonce

Delikate østers

Knysna er særlig kendt for sine delikate østers - hvert år i juli afvikles en østersfestival - og til en vis grad for at huse Sydafrikas største rastafari-samfund, men først og fremmest er den byen, som inden for gå- eller kort køreafstand tilbyder et hav af muligheder for turister, der ønsker en aktiv ferie kombineret med naturoplevelser. Meget lig Queenstown i New Zealand.

Kan De li’ østers? Så er Knysna det helt rigtige sted at tilbringe nogle dage. Foto: Visit Knysna

Mountainbike-ruterne regnes som nogle af de bedste i Sydafrika. Og ellers nævnt i flæng: vandring i Tsitsikamma National Park, kano- og kajaksejlads, klatring, dykning og snorkling, paddleboarding og - for de vilde - verdens højeste kommercielle bungeejump (216 meter).

Og uden for Knysna ligger en række lækre strande, hvor man kan svømme lige så tosset, man vil.

Og så er der golf, som året rundt tiltrækker turister til ikke mindst Garden Route. Der er baner nok til mange ferier, uden at man behøver at spille den samme to gange. Sydafrika har i mange år været kendt som en af verdens bedste golfdestinationer, når man ser på banernes kvalitet holdt op mod prisen for at spille. Det gælder ikke mindst, hvis man bor på et golfresort. Så slipper man i nogle tilfælde med halv greenfee. Hold også øje med tilbud til seniorer (kan være fra 60 år) og dage, hvor gæster spiller til en særlig lav greenfee.

Lige uden for Knysna ligger tre fortrinlige og meget forskellige baner. Simola Golf & Country Estate er resortet, hvor det danske fodboldlandshold boede under VM i 2010. Fra mange huller er der udsigter, som tager pusten fra én - blandt andet ud over Knysna-lagunen.

De første ni huller er da også blevet kåret som Sydafrikas smukkeste nihullers sløjfe. Designeren er Jack Nicklaus, hvis firma gjorde sit indtog i Danmark ved at tegne Great Northern i Kerteminde.

Men denne gang kastede vi os over Knysnas to andre baner og en lidt fjernereliggende, jeg bare måtte spille, når vi var på de kanter: Pinnacle Point.

Annonce

Knysna Golf Club

Knysna Golf Club åbnede i 1909 og er en af Sydafrikas ældste. Her føler man fra første minut, at man er kommet til en golfklub, ikke en resortbane. Klubhuset er nyt - det gamle brændte i 2010 - og faciliteterne er på et niveau, som kun få klubber i Danmark kan matche.

Knysna Golf Club har nyt og lækkert klubhus. Og her føler man virkelig, at man er kommet til en ”rigtig” klub og ikke et resort. Klubben er en af Sydafrikas ældste, og banen er hele vejen rundt lige så flad, som billedet antyder. Foto: Knysna Golf Club

Hvis man ankommer til Sydafrika med et rustent sving, et dette banen at starte på. Den er helt flad, men med hævede greens, kort (5750 meter fra bagerste teested) og uden voldsomme forhindringer i form af raviner og andet snavs. Banen ligger ned til Knysna-lagunen med en del vand og gamle træer i spil.

Som runden skrider frem, presser en tanke sig mere og mere på: Hvis jeg flyttede til Knysna, kunne dette sagtens blive min hjemmebane. Eneste problem er tilsyneladende en til tider stor mængde myg. I hvert fald har starteren flere dåser myggespray stående til dem, der ikke selv har medbragt, og til overflod bliver vi også tilbudt spray senere på runden.

Vil man prøve at spille med caddie, er dette måske stedet at gøre det. Prisen er knap 100 kroner, og læg dertil cirka 25 kroner i drikkepenge.

Tilsvarende er priserne i restauranten forbløffende lave. Dyreste ret på menukortet er en stor kyllingesalat med blandt andet fetaost, oliven og salat til 19 kroner, men alle vælger den lille udgave til 15 kroner, fordi det er rigeligt. En halv liter øl koster 12,50 kroner.

Annonce

Pezula

Pezula Champinship Course er en del af det resort, hvor det franske fodboldlandshold boede under VM i fodbold i 2010. Meget eksklusivt og lækkert, men man har også fornemmelsen af at ankomme til netop et resort og ikke en golfklub.

Straks ved ankomsten tager personale sig af golfudstyret, som anbringes på en buggy. Nej, det er ikke muligt at gå banen rundt, og forklaringen kommer ude på banen: Der er langt mellem nogle af hullerne, og banen er meget kuperet med mange svære boldlejer til følge. En runde forventes at tage 4 timer og 50 minutter inklusive det obligatoriske stop på 10 minutter efter de første ni huller. Golfbilerne er i øvrigt udstyret med nyeste GPS-udstyr, hvor man på skærmen kan se den nøjagtige afstand til flaget, som det er placeret i dag.

Pezula Championship Course byder først og fremmest på meget varieret golf, og omtanke ved stort set hvert eneste slag er nødvendigt. Flere steder er der udsigt over både Knysna-lagunen og Det Indiske Ocean. Foto: Pezula Hotel Resort & Spa

De færreste klubber/resorter ønsker at ekskludere spillere, men en advarsel: Det er en svær bane med slag over blandt andet slugter, men den skal alligevel spilles alene på grund af det flotte layout, store, ondulerede greens, fairways og bunkere - og så er der også nogle betagende udsigter over både Knysna-lagunen og Det Indiske Ocean.

Der er heldigvis fem teesteder at vælge imellem, således at banens længde kan variere fra 4629 til 6393 meter. Et eksotisk - nogle vil sige skræmmende - indslag er, at der i roughen kan være giftige slanger, så starteren advarer mod at lede efter bolde. Advarslen popper også op på skærmen i buggyen, så de må mene det alvorligt.

Annonce

Pinnacle Point

Pinnacle Point Beach & Golf Resort nær Mossel Bay på Garden Route er flere gange kåret som Sydafrikas bedste golfbane ved den årlige World Golf Awards, og blandt de godt 500, jeg har spillet verden over, tøver jeg ikke med at kalde banen den mest spektakulære, jeg har set. Ord kommer til kort over for fotos og videoer, så gå ind på Pinnacle Point Estates hjemmeside og se videoen. Så ved du, hvad jeg mener. Banearkitekten Peter Matkowich har selv udtalt: ”Pinnacle Point er uden tvivl den mest spektakulære golfbane, jeg nogensinde har haft mulighed for at designe.”

Næsten alle huller på Pinnacle Point er dramatiske. Her 18., par 5, hvis green liger ude på spidsen af klippen foran klubhuset. Foto: Pinnacle Point Beach & Golf Resort

Også her skal man køre banen rundt. Hele anlægget ligger højt hævet over Det Indiske Ocean, som man under hele runden har 180 graders udsigt over. ”Pebble Beach (berømt bane i Californien med huller ud til Stillehavet) forekommer pludselig ordinær,” skrev en spiller efter sin runde. Syv af hullerne ligger helt ud til klipperne med oceanet brusende under os, og flere steder skal man slå over vandet. Der er 80 bunkere og én vandhazard: Det Indiske Ocean.

I disse omgivelser kan det være svært at koncentrere sig om spillet. De første huller er ret ordinære, men fra hul 4 er det et rent festfyrværkeri, og gang på gang må kameraet frem for at forevige det, der alligevel ikke kan foreviges på billeder, fordi det uundgåeligt bliver et lille udsnit af en imponerende scene.

Selv på en dag med let vind er banen svær, men fair, at spille. Der er kløfter og store områder med buske at slå over, så ligesom på Pezula gælder det om ikke at gabe over for meget. Ryk et eller to teesteder frem i forhold til de banelængder, du normalt spiller, og få en sjovere dag.

Greenfee

Knysna Golf Club:

I højsæsonen: 520 rand (cirka 235 kroner). 180 rand (cirka 81 kroner) ved spil skumringen.

Se mere på knysnagolfclub.com.

Pezula Championship Course:

I højsæsonen: 1400 rand (cirka 630 kroner) + 80 rand (cirka 36 kroner) for delt buggy.

Hvis man køber en pakke med hotel og golf, får man i nogle tilfælde opholdet næsten gratis. Vi så et tilbud (to overnatninger i golfsuite) inklusive morgenmad og to runder golf og buggy til knap 700 kroner pr. person pr. dag.

Pinnacle Point Estate:

I højsæsonen 1400 rand (cirka 630 kroner) inklusive delt buggy. I lavsæsonen 910 rand (cirka 410 kroner) inklusive buggy. Desuden specialtilbud, for eksempel dette gældende fra 1. april til 30. september: 799 rand (cirka 360 kroner) for en runde golf inklusive delt buggy, en flaske vin samt snacks og drikkevarer efter ni huller.

Se mere på pinnaclepointestate.co.za.

Video med golfbanen: https://www.youtube.com/watch?v=-6jk7FmlLFY

På en blæsende dag tør jeg slet ikke tænke på, hvilket monster banen så udvikler sig til. Under alle omstændigheder: Spil mindst to runder her, for første runde er så overvældende, at i hvert fald jeg følte, at jeg havde en masse til gode. Golfhullerne er i sig selv fantastiske, men når man dertil lægger sceneriet, bliver det næsten for voldsomt - på den gode måde.

På Pinnacle Point ligger der hundredvis af private boliger, hvoraf nogle kan lejes gennem resortet. De er meget luksuriøse og fås i størrelser med op til fire soveværelser. Man kan vælge selv at lave mad, men i klubhuset findes også en fortrinlig restaurant, hvor man spiser billigt - det gælder også morgenmad. Når man bor på resortet, spiller man golf til reduceret pris.

Pukkelhval fotograferet sidste år uden for Knysna. Hvalture afgår fra blandt andet byens Waterfront. Foto: Lisa Leslie/Visit Knysna
Syv af hullerne på Pinnacle Point ligger helt ud til Det Indiske Ocean, og fra alle 18 er der udsigt over havet. Foto: Pinnacle Point Beach & Golf Resort
Fra klubhuset er der 360 graders panoramaudsigt, men terrassen ud mod 18. green (billedet) er det bedste sted at nyde en frokost eller drink. Foto: Pinnacle Point Beach & Golf Resort
Pezula Championship Course byder først og fremmest på meget varieret golf, og omtanke ved stort set hvert eneste slag er nødvendigt. Flere steder er der udsigt over både Knysna-lagunen og Det Indiske Ocean. Foto: Søren Thorup
Pezula Championship Course byder først og fremmest på meget varieret golf, og omtanke ved stort set hvert eneste slag er nødvendigt. Flere steder er der udsigt over både Knysna-lagunen og Det Indiske Ocean. Foto: Søren Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Horsens

Tirsdagens coronatal i Horsens: Laveste antal nye smittede i over to måneder

Annonce