Annonce
Hedensted

Knuste flasker og skodder i massevis: Unge blæser på oprydning efter sommerfester

SSP-konsulenterne i Hedensted Kommune, René Rørvig, Lone Toft og Birgit Fisker (fra venstre) diskuterer med lokalbetjent René Krejlgaard, hvordan de kan komme problemerne i bålhytten til livs. Her mødes mange af Hedensteds unge spontant og fester - og de "glemmer" ofte at rydde op efter sig. Foto: Camilla Bo Krefeld
En stor gruppe unge har de sidste mange fredage festet i bålhytten ved Hedensted Skole og efterladt området med rod og knuste flasker. SSP beder forældrene om hjælp.
Annonce

Hedensted: Knuste flasker, brugte snusposer, slatne pizzabakker og udtrådte cigaretskodder er blevet et kendt billede dagen derpå, når unge har festet en lun sommeraften i det offentlige rum.

De seneste måneder har det desværre også været det scenarie, hundeluftere og skolebørn har mødt, når de er gået tur eller ankommet til Hedensted Skole efter weekenden, og det vil SSP gerne have sat en stopper for.

- Det er ikke et problem, at de unge mødes og har det sjovt, men de skal opføre sig ordentligt. Det betyder, at de ikke skal spille for høj musik, og at de skal rydde op efter sig selv, siger SSP-koordinator i Hedensted-området, Birgit Fisker.

Unge har altid gerne ville mødes og feste, og jeg tror ikke, de er blevet værre. Men omgivelserne er nok blevet lidt mere sarte, og de unges højttalere kan nok larme lidt mere i dag.

Birgit Fisker

Annonce

Ok at hygge sig

Problemet med unge, der fester uden at rydde op efter sig selv, dukker op hvert eneste forår og sommer på forskellige lokationer i kommunen. Tidligere på året har der været problemer i Rask Mølle og Løsning, men det er stilnet af, efter en indsats fra SSP, lokalsamfundet samt de unge selv og deres forældre.

Selvom SSP-koordinatorerne har skrevet breve til forældre i Hedensted-området og også har haft fat i de unge, så er der imidlertid ikke kommet bugt med problemet ved Hedensted Skole.

- Vi skrev det første brev til forældrene på Stjernevejskolen og Hedensted Skole for en måned siden, men det har desværre ikke haft den ønskede effekt, og det har vores egne rundture i området heller ikke, siger Birgit Fisker.

Annonce

Forældre skal være opmærksomme

SSP-koordinatorerne har en fornemmelse af, at mange af forældrene slet ikke ved, at det er "deres" unge, der er tale om.

- Derfor forsøger vi os gennem pressen. Vi vil gerne opfordre forældre til at tage en snak med deres unge om, hvor de tager hen på weekend-aftenerne, og hvad de laver. Det er også en god idé at gå forbi og hilse på. De sidste mange fredage har der været mellem 40 og 65 unge samlet ved bålhytten ved Hedensted Skole, siger Birgit Fisker.

Selvom det i begyndelsen mest var 7.-8.-klasses-unge fra skolerne i Hedensted, så er feltet nu udvidet. Det er SSP-koordinatorernes opfattelse, at der også er kommet lidt ældre unge til, og at der også kommer unge ind fra fx Løsning, Lindved og Rask Mølle.

- Der kommer flere og flere til, og vi ved, at der også er nogen, der ryger hash ved sammenkomsterne. Vi frygter selvfølgelig, at det er en trend, der kan sprede sig, siger Birgit Fisker.

Sådan ser efterladenskabenerne ud efter en typisk ungdomsfest - desværre er det ikke altid, de unge er så gode til at ramme skraldespanden. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

Politi lukkede festen

Politiet har også været forbi bålhytten ved et par lejligheder, og en enkelt gang resulterede det i, at de - efter lidt tumult - måtte lukke festen. Hvis problemerne fortsætter, kan de unge forvente at se meget mere til dem.

Lokalbetjent i Hedensted, René Kreilgaard, fortæller, at Sydøstjyllands Politi har igangsat et nyt projekt, der går ud på at skabe mere tryghed.

- Det er et forebyggende arbejde, som især er målrettet de unge. Vi sætter noget ekstra patruljering ind hen over sommeren på nogle udvalgte steder. Bålhytten er et af vores "hotspots", men det kan selvfølgelig rykke sig, hvis de unge finder et nyt sted at være. Vi vil gerne have de unge i tale - også inden situationerne kan skærpe til, siger René Kreilgaard.

Lokalbetjent i Hedensted René Krejlgaard fortæller, at politiet vil øge patruljeringen hen over sommeren i forbindelse med et forebyggelses-projekt. Bålhytten ved Hedensted Skole er et af de steder, politiet har øje på. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce

Sociale medier gør det nemmere

SSP-koordinatorerne fortæller, at der ikke er noget nyt i, at unge gerne vil mødes spontant i større grupper - men at de sociale medier har gjort det nemmere.

- Nu kan de jo hurtigt skrive til hinanden på messenger eller et andet medie, hvor de tager hen. Det breder sig som en steppebrand, siger Birgit Fisker.

Samme oplevelse har hendes to kolleger, René Rørvig og Lone Toft, der er SSP-koordinatorer i hhv. den gamle Tørring-Uldum Kommune, område vest, og den gamle Juelsminde Kommune, område øst.

- De unge vil gerne mødes med andre unge, som de ikke kender i forvejen, og det er blevet nemmere med de mange sociale medier. Netop fordi de gerne vil mødes i store grupper, kan man ikke løse det ved at holde en klassefest eller noget lignende. Og de færreste har energi eller plads til at få 40-50 unge på besøg en fredag aften, siger René Rørvig.

Birgit Fisker, Lone Toft, René Krejlgaard og René Rørvig er mødtes på det fortiden foretrukne fest-sted for Hedensteds unge, nemlig bålhytten ved Hedensted Skole. De opfordrer forældre og andre voksne til at gå en tur forbi hytten fredag aften og hilse på de unge. Foto: Camilla Bo Krefeld
Annonce

Spidser til i sommerferien

Selvom problemet med fester i det fri lige for tiden er størst i Hedensted, er de andre SSP-koordinatorer også ekstra opmærksomme, når sommerferien nærmer sig.

- Vi forsøger at forebygge ved at snakke om problemet allerede nu. Vi håber, at mange forældre vil tage det seriøst og hjælpe deres unge med at skabe en ordentlig og hensynsfuld festkultur, hvor man ikke skruer musikken op på max, og hvor man rydder op efter sig selv, siger Lone Toft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce