Annonce
Østjylland

Smittetrykket stiger i Aarhus: - Der er ingen tvivl om, at vores adfærd har ændret sig

Anbefalingerne om at holde en meters afstand til andre mennesker gælder stadigvæk. To meter hvis man er i risikogruppen - eller hvis man synger. Foto: Jens Thaysen
Der er ikke ret mange corona-smittede i Aarhus, men tallet er stigende og derfor skal man ikke bare lade hånt om myndighedernes anbefalinger. Læge og epidemiolog ved Aarhus Universitetshospital maner til alvor og forsigtighed.

SKEJBY: Smittetallet stiger i Aarhus. Det seneste døgn er der registreret 12 flere smittede i Aarhus kommune end døgnet før.

Det er første gang, at Aarhus er oppe i den såkaldte gule kategori med 10-19 smittede per 100.000 indbyggere.

-  Det er stadigvæk forholdsvis få personer, og der er kun én indlagt på Aarhus Universitetshospital. Men der er tale om en klar stigning i antallet af smittede med covid-19. Ikke mindst når man tænker på, at der i en kommune med 350.000 indbyggere, totalt set skal en del flere smittede til end i en mindre kommune, siger Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital.

Annonce

En af årsagerne kan være en ændring i århusianernes adfærd.

For ganske få uger siden var vi gode til at overholde corona-afstanden. På søndagens gåture gik folk i store buer uden om hinanden, og der var ingen problemer med at holde den rigtige afstand i butikkerne. Søren Brostrøms grønne kurve udviklede sig fladt som den skulle – der var styr på coronasmitten.

Håndtryk og krammer

Hvis man i dag går en tur ned ad strøget i Aarhus, så kan man ved selvsyn konstatere, at mange af os har glemt det med at holde en meters afstand til hinanden.

- Der er ingen tvivl om, at vores adfærd har ændret sig. Jeg kan se det hos mig selv. Der er nogen mennesker, vi ser så tit, at vi giver hånd til dem, og nogle af dem får også en krammer, siger Christian Wejse.

Christian Wejse fortæller at håndhygiejne og afstand er de to af de vigtigste våben i kampen mod corona. Foto: Jens Thaysen

I forbindelse med et forskningsprojekt på Aarhus Universitet har man spurgt danskerne, hvor mange, de har været i tæt kontakt med i længere tid end 15 minutter.

- Det tal er steget fra juni til juli. Fra fem til 10 personer. Der er ikke ændret på anbefalingerne med hensyn til at holde afstand, og om ikke at møde syg på arbejde og så videre. Jo færre der efterlever de anbefalinger, jo større potentiale vil der være for, at virus kan sprede sig, siger han.

Annonce

Meget lille risiko

En gåtur på strøget viser også, at især mange unge har glemt at holde afstand. Der bliver delt krammere, kindkys og håndtryk ud, når venner mødes tilfældigt.

Knus og kram. I Aarhus skal være uheldig, hvis lige præcis den person man giver hånden eller et knus er smittet med covid-19. Foto: Jens Thaysen

Er der grund til at være bekymret?

- Antallet af smittede i Aarhus er virkelig lavt. Vi har indtil nu ikke været over 10 smittede per 100.000 indbyggere – det er det samme som 0,1 promille. Så sandsynligheden, selv med de nye tal, for at blive smittet ved at kramme en i vores nærmeste omgangskreds er utrolig lav. Det betyder ikke, at man lade være med at overholde retningslinjen, men man behøver ikke være panisk angst, siger Christian Wejse.

Sundhedsstyrelsens fem corona råd

1: Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

2: Host eller nys i dit ærme, glemmer du det, så sprit eller vask dine hænder

3: Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiske kontakt, også selv om man ikke har symptomer på covid-19

4: Vær opmærksom på rengøring - hjemme og på arbejde. Særlig kontaktpunkter

5: Hold afstand og bed andre om at tage hensyn. Mindst 1 meter i det offentlige rum. Og 2 meter i en række andre situationer.

Selv hvis man skulle være så uheldig at give hånd til en coronasmittet, er det langt fra sikkert, man selv bliver syg.

- Covid-19 er mere smitsom end influenza, men det er kun en lille andel af dem, der har været udsat for smitte, der selv bliver smittede efter en kortvarig kontakt. Husstandssmitten er kun på 10 til 15 procent – 30 blandt ægtefæller, fortæller han.

Annonce

Rammer skævt

Selv om vi måske ikke ligefrem sidder på en krudttønde, så er der en potentiel risiko for at en virus lige pludselig kan sprede sig meget hurtigt. Som i Melbourne i Australien, hvor de på trods af, at de har haft samfundet lukket langt mere ned end i Danmark, pludselig ser en meget voldsom stigning i antallet af covid-19 patienter.


Hvis man skal til familiefester eller konfirmationer her i efteråret, er det god stil at lade sig teste først. Lige som man skal lade sig teste, hvis man har været uforsigtig – for eksempel til AGF-fejringen på Rådhuspladsen i Aarhus

Christian Wejse


- Jeg har selv været i Melbourne. De har en stor befolkningsgruppe, der er meget fattige og bor tæt. I Danmark ser vi også en skævhed, fordi den etniske befolkningsgruppe typisk arbejder ”i frontlinjen” med megen menneskekontakt, hvor det er svært at holde afstand, forklarer han.

Torsdag eftermiddag på gågaden i Aarhus, var det svært at holde afstand. Foto: Jens Thaysen

Aarhus er foreløbigt sluppet let, men sådan er det ikke alle steder i landet.

Der er i følge epidemiologen kommuner i Danmark, vi ikke måtte rejse til, hvis de havde ligget i udlandet.

- Der er steder, Ringsted for eksempel, hvor der er flere smittede end i de lande, vi fraråder rejser til, fortæller Christian Wejse.

Annonce

Lad dig teste

Så selv om smittetallet her i byen er lavt, og mange af os måske ligefrem har glemt, hvad det helt præcis er, forholdsreglerne foreskriver, skal vi stadigvæk tage corona alvorligt.

Han har et gode råd.

- Hvis man skal til familiefester eller konfirmationer her i efteråret, er det god stil at lade sig teste først. Lige som man skal lade sig teste, hvis man har været uforsigtig – for eksempel til AGF-fejringen på Rådhuspladsen i Aarhus, siger han og forsætter:

- Vi skal være opmærksomme på, at hver af de fester kan være en potentiel superspreder-begivenhed, og så kan det desværre lige pludselig gå rigtig stærkt. Der er smittespredning i Danmark – også i Aarhus, selv om det er lavt. Det er vi simpelthen nødt til at tage alvorligt. Det bedste man kan gøre er at overholde afstandskravene, god håndhygiejne og de andre anbefalinger.

Annonce

Kontaktsmitte

Når lægen fremhæver håndhygiejnen, er det fordi kontaktsmitte er den primære smittekilde.

- Masker kan være en falsk tryghed. Hvis vi ikke overholder god håndhygiejne, kan man komme til at smitte sig selv, når man tager den af og på. Det er de store dråber, der er mest virus i. Hvis man er i et lille, lukket rum uden ventilation, kan de små dråber betyde noget, men de store dråber, der er fyldt med virus, kan sidde på den kaffeautomat, din kollega har hostet og hakket på, så er det en større risiko end hvis du havde stået en meter fra ham, da han hostede, siger Christian Wejse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce