Annonce
Livsstil

Klumme: Sådan gør du dit udeliv bæredygtigt

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Foråret er over os. UV-indekset har langt om længe passeret 0. Trangen til at bruge tiden udendørs er nærmest altoverdøvende. De solrige eftermiddage og lyse aftner bugner af potentiale for gåture, hygge på fortovscaféer og havefester.

Hvis du har planer om at anskaffe dig nye havemøbler eller udbygge dine muligheder for udeliv med en udestue eller et orangeri, er der flere overvejelser, du burde gøre dig, for at sikre den mest bæredygtige løsning. Danske husstande har nemlig EU's femtestørste CO2 aftryk, og det kan vi kun ændre, hvis vi alle sammen genovervejer vores forbrugsvaner.

Annonce

Havemøbler med ren samvittighed

Ofte er rige lande - trods grøn energi og cykelstier - de største klimasyndere grundet et unødvendigt højt forbrug.

Er vi ikke alle skyldige i at udskifte for eksempel møbler, fordi vi ønsker en ny stil og ikke, fordi de faktisk ikke kunne bruges mere?

Denne slags vaner er skadelige for miljøet, men det er stadig muligt at udskifte havemøblerne uden dårlig samvittighed. Hvis du søger på DBA, har du straks 4521 private annoncer under havemøbler i Danmark, hvor du tilmed har mulighed for at spare mange penge. Genbrug er en stigende trend i hele landet, så det burde heller ikke være noget problem at finde en fysisk genbrugsbutik tæt på dig.

Og mon ikke der også findes nogle derude et sted, der kunne blive glade for dine brugte havemøbler?

Denne cirkulære tankegang er til gavn for både samfund og miljø, og er en nem måde at sikre ansvarligt forbrug.

Men genbrug er ikke den eneste mulighed. Din splinternye træterrasse eller havemøbler, der er lavet af træ, behøver heller ikke at være på bekostning af regnskoven, hvis blot du sørger for, at træet er FSC-certificeret. I en FSC-skov bliver der nemlig ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere, så produkter med dette mærke kan købes med ren samvittighed. Du kan også kigge efter PEFC-certifikatet, som garanterer produkter fra bæredygtigt skovbrug. Når du forbruger ansvarligt ved for eksempel at købe træmøbler med disse certificeringer, medvirker du til udbredelsen af ansvarlig produktion.

Varme somre giver solenergi

Verdens energiforbrug er steget over 50 procent de seneste 20 år, og det stigende energiforbrug er roden til mange af klodens problemer. Derfor er bæredygtig energi et vigtigt verdensmål.

DMI spår om en varm og solrig sommer igen i år og i takt med, at verden bliver varmere, vil chancen for denne slags somre fortsat være høj i de kommende år.

Dette giver muligheder for at arbejde mod verdensmål 7 ved at bruge solceller i dit hjem.

Vi er generelt gode til grøn energi i Danmark, men du kan stadig gøre en forskel ved at forsyne dig selv med grøn energi. Det har IKEA for eksempel gjort ved at producere strøm via solceller, hvilket betyder, at alle fem IKEA-varehuse i Danmark er selvforsynende med grøn energi.

Du kan nemt hente inspiration fra dette og forsyne dig selv med grøn energi. Solceller er verdens hurtigst voksende energiteknologi, og der bliver udviklet både tagsten, vinduer og mursten, der fungerer som solceller og kan bruges i private hjem. Cellerne kan nemt forsyne en hel husstand med energi, faktisk kan det bedst betale sig for dig som har en husstand med et relativt højt elforbrug. Så hvis du har planer om at forsøde tilværelsen med en udestue eller et orangeri dette forår, kan du med fordel overveje mulighederne for at integrere solceller – for en mere bæredygtig løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce