Annonce
Ikast-Brande

Klovborg vil etablere "generations-stier"

Storegade i Klovborg kender de fleste. Men der går også mere trafiksikre ruter parallelt med Storegade, og det vil blive udgangspunkt for de nye generationsstier, som en arbejdsgruppe nu tager fat på. Med i projektet er blandt andre Hanne Pedersen (til venstre) og Kate Howalt Rasmussen, der her ses i Storegade. Foto: Peter Hald
Alternativ byforskønnelse og trafiksikkerhed med lokalhistoriske og kreative bidrag er på trapperne i Klovborg
Annonce

Klovborg: Byudvikling kan ske på mange måder, og i Klovborg griber man det utraditionelt an og satser på projekter, hvor unge og gamle kan mødes.

Klovborg har nemlig en mission om ar blive en mere børnevenlig og demensvenlig by, og det kommer også til at afspejle sig i gadebilledet.

- Vi har taget hul på et projekt, vi kan kalde "generations-stier". Det er sti-forløb eller snarere alternative ruter, som især børn og ældre kan få glæde af, siger Hanne Pedersen, der er formand for Klovborgs lokal- og udviklingsråd.

Projektet med stierne ledes af styregruppe, en gruppe folk, som har tilknytning til Klovborg eller bor der, og kommunens frivillighedskoordinator for sundhed og ældre er også med.

"Generations-stierne" hænger også sammen med, at man i Klovborg gerne vil have gjort noget ved Storegade... hovedgaden, der skærer sig tværs gennem byen. Der bliver ofte kørt meget stærkt på Storegade, og det kan gøre både børn og ældre utrygge.

Men nu pusler nogle arbejdsgrupper med at få skabt "generations-stierne", så fodgængere i alle aldre bliver inspireret til at gå alternative ruter bagom eller parallelt med Storegade.

Annonce

Ruter fra Børnehuset

En af disse ruter vil starte ved daginstitutionen Børnehuset på Fredensgade, hvor man så krydser Storegade, passerer mejeriet og købmanden og går ned på Grønnevænget, der går parallelt med Storegade. Her går man så videre ad Skadevej og Lupinmarken, og man ender i Dalen, hvor der er et rekreativt naturområde.

En anden rute vil ligeledes begynde ved børnehaven, men så går man ad Banestien hen til klubhuset og forbi Kernehuset. Det udsprang af, at KUF (Klovborg Ungdoms Forening) også vil være med i projektet.

Flere steder på disse ruter skal der etableres såkaldte "hot spots". Det vil være steder, hvor der placeres en figur, udsmykning eller skilte og QR-koder med information, så man naturligt stopper op.

- Ved mejeriet for eksempel kunne man placere en stor ko-figur, som børnene kan klatre på, eller det kan være dekorationer på fortovet eller bænke og borde med billeder, som kan inspirere de ældre til at fortælle historier, forklarer Hanne Pedersen.


Ved mejeriet for eksempel kunne man placere en stor ko-figur, som børnene kan klatre på.

Hanne Pedersen


Ideen er så, at man stopper op, får noget nyt at vide og kan indlede samtaler. Det kan for eksempel være, at ældre møder yngre mennesker og kan fortælle dem, at børnehaven har til huse i en gammel stationsbygning. Eller beretninger om mejeriet og andre kendte steder i byen.

I Dalen overvejes det også at etablere en lille sansehave med blomster og bærbuske, så området bliver endnu mere attraktivt og ældrevenligt.

Annonce

Vil søge fond

Sådanne projekter koster naturligvis penge, men her vil lokalrådet søge midler fra Nordea-fonden, der har placeret 60 millioner kroner i en pulje kaldet "Her bor vi", der yder støtte til landsbyer. Desuden vil man søge om penge fra den kommunal landsbypulje.

Sideløbende med sti-projektet skal der stadig arbejdes med ideer, der kan gøre Storegade mere trafiksikker, dæmpe farten og få den langstrakte gade til at tage sig pænere ud. I lokalrådet drøfter man ideer om blandt andet små helleanlæg med beplantning, træ-plantning og lignende.

- Men det bliver et langt sejt træk med Storegade - det ved vi godt. Og derfor går vi nu i gang med generations-stierne. Det kan vi tage hul på ret hurtigt, siger Hanne Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce