Annonce
Hedensted

Klimavenlig mad kom på skemaet: Grøntsager er slet ikke så slemme

Eleverne fra 6. a på Glud Skole elsker at være i køkkenet. Lige nu er de i gang med et forløb med klimavenlig mad, og her laver Ellen Baden Jensen, Anna Buhl-Christensen og Julia Skytt Bendixen (fra venstre) kikærte-kyskager. Foto: Michael Svenningsen
Eleverne på mange af kommunens skoler lærer i disse dage at lave kikærte-kyskager og bønne-burger. Det er til gavn for klimaet, og smager faktisk slet ikke så dårligt, lyder det fra 6.a på Glud Skole.
Annonce

Glud: Små hvide toppe breder sig på en plade med bagepapir i skolekøkkenet i Glud og ligner grangiveligt den form for marengs, der smager godt med is og jordbær.

Det er ikke helt det, der er tale om, men alligevel næsten.

Kyskagerne, som en gruppe piger fra 6. a er i gang med at lave, består af flormelis og sukker, men i stedet for æggehvide er der brugt overskydende vand fra en brik kikærter.

Og hvorfor så det?

- Det er for at undgå madspild, og det smager faktisk ligeså godt, siger pigerne, Ellen Baden Jensen, Julia Skytt Bendixen og Anna Buhl-Christenen, der sammen med resten af klassen - og en håndfuld andre skoler i Hedensted Kommune - har meldt sig til Coops GoCook projekt, der i år handler om klimavenlig mad.

Det er vigtigt at tænke på klimaet, for det er vores fremtid. Derfor er jeg glad for, at jeg har lært nogle nye klimavenlige opskrifter, vi kan bruge derhjemme.

Andrea Viola Küster Jensen

Annonce

Skal prøves derhjemme

Eleverne lærer udover kyskagerne at lave bønne-burger, hummus og bagte kikærter, der kan bruges som snack i stedet for fx popcorn.

Frederik Haugaard og Andrea Viola Küster Jensen har netop smagt på de bagte kikærter, hvor det overskydende vand til kyskagerne kom fra. Dommen er god.

- Det kunne jeg sagtens finde på at spise i stedet for popcorn eller chips. Det er nemt at lave, tager kun 10 minutter, og det er megalækkert, siger Frederik Haugaard.

Han havde ligesom mange af de andre elever en vis forhåndsskepsis i forhold de "nye" grøntsager, men er blevet positivt overrasket.

- Kikærter er normalt noget, jeg bruger som skyts i pusterør, men de kan sagtens spises. De smager faktisk meget bedre, end jeg havde forestillet mig. Og jeg synes, det er vigtigt at tænke på klimaet, når man laver mad. De voksne gør det for lidt, men nu kan vi måske hjælpe dem til at gøre det mere, siger Frederik Haugaard.

Annonce

1700 lokale elever deltager

Også kyskagerne får positive ord med på vejen, og helt generelt er klimaprojektet i skolekøkkenet en succes. Det kommer ikke som nogen overraskelse for madkundskabslæreren, Line Kamp.

- Grøntsager er måske ikke det, eleverne på forhånd kaster sig mest begejstret over, men når de først får smagt ordentligt på det, så viser det sig som regel, at de alligevel godt kan lide det. Og det er oppe i tiden at tænke på klimaet, så det er også noget, eleverne går op i, siger Line Kamp.

Glud Skole har siden 2013 været med i GoCook, som er et madprojekt, hvor Coop kvit og frit leverer en kasse med råvarer og opskrifter med et tema, der er forskelligt fra år til år.

I år er temaet klimavenlig mad, og næsten 6500 skoler har på landsplan tilmeldt sig. Lokalt deltager i alt 1700 elever fordelt på skoler over hele kommunen.

GoCook Smagekassen

  • GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter. Alle interesserede skoleklasser kan bestille den og hente den i en lokal Coop butik i ugerne 43,44 og 45.
  • I år indeholder kassen opskrifter og råvarer til danske forårsruler og veggiesliders med bøf lavet af limabønner og edamamebønner.
  • 82 procent af alle grundskoler i Danmark er tilmeldt med i alt 6436 skoleklasser.

Frederik Haugaard og Andrea Viola Küster Jensen synes, det er vigtigt at tage hensyn til klimaet - også når der laves mad. De har fået en masse gode idéer i madkundskab. Foto: Michael Svenningsen
Det behøver ikke at være usundt for at smage godt. Her har eleverne i Glud lavet humus og bagte kikærter - og de er vilde med det. Foto: Michael Svenningsen
Kan en burger smage godt, når man skifter bøffen ud med bønner? Det vil de fleste børn sikkert svare nej til. Men på en række skoler, som her på Guld Skole, er det netop det, de gør i disse dage - lærer børnene at lave klimavenlig mad. Foto: Michael Svenningsen
Det kræver en vis snilde at få formet kyskagerne fint. Anna Buhl-Christensen har godt styr på teknikken. Foto: Michael Svenningsen
Julia Skytt Bendixen gør sig umage med de klimavenlige kyskager, som er lavet på restvandet fra en brik kikærter. Foto: Michael Svenningsen
Hjemmelavet humus er en lækker snack. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Tirsdagens coronatal: Laveste antal smittede i måneder - men den britiske mutation spolerer glæden

Annonce