Annonce
Horsens

Klimaet i centrum: Bojsen stiller skarpt i 2019

Hvem gør noget godt for vores allesammens klima? Årets Bojsen 2019 stiller i år skarpt på klimaet. Kom med dit bud på en værdig modtager af en af de tre priser senest mandag 18. marts kl. 8.

Horsens Folkeblad sætter fokus på klimaet, når Bojsen-priserne deles ud for 15. gang.

Horsens: Det gælder for børn, unge, forældre og bedsteforældre: Vi har aldrig bekymret os mere om klimaet end nu - og aldrig tænkt mere over, hvad vi som enkeltpersoner kan gøre derhjemme, i skolen, på jobbet, i supermarkedet, i sportshallen og alle de andre steder, vi færdes.

Derfor er klimaet i centrum, når Horsens Folkeblads Fond i år uddeler Årets Bojsen-priserne for 15. gang. De tre priser er hidtil blevet uddelt til en lang række personer, som alle har gjort noget ganske særligt for byen og egnen.

I år har vi valgt at stille skarpt på dem, der gør noget for klimaet. Hvem fra Horsens og omegn skal hædres for at have gjort en indsats for, at ikke bare vi, men også vores børn og de næste generationer kan leve i bedre balance med naturen?

- Siden Bojsen-priserne blev indstiftet, har vi haft fokus på at hædre personer, der har ydet et større eller mindre bidrag til at gøre det bedre, sjovere og mere interessant at bo og leve på Horsens-egnen. Når man i bagklogskabens lys ser på perlerækken af prismodtagere, kan man ikke undgå at blive lidt stolt over træfsikkerheden i bestyrelsens valg gennem årene, siger formanden for Horsens Folkeblads Fonds bestyrelse, Sven Grønborg.

- Der er stadig mange, der kunne fortjene at blive hædret for deres del i, at Horsens-egnen er blevet en endnu mere attraktiv del af Danmark at bosætte sig og leve i. Alligevel har fondens bestyrelse i år valgt at skifte fokus.

- De menneskeskabte klimaforandringer er rykket højere og højere op på mange menneskers prioriteringsliste i takt med, at klimaet opfører sig mere og mere ekstremt. Det er fint og nødvendigt, at hele verdens ledere og førende forskere mødes til klimatopmøder i København, Paris og Katowice for at aftale at holde stigningen i jordklodens gennemsnitstemperatur på halvanden eller højest to grader, men alle mennesker skal tage del i projektet, hvis det skal ende med succes. Hvis vi kan yde bare et meget lille bidrag ved at fortælle om og hædre lokale, klimavenlige ildsjæle, ville det være dejligt, siger fondsformanden.

Temaet skal forstås bredt - lige fra skoleeleven, der har fået resten af skolen med på at gøre en forskel, ingeniøren, der har opfundet ny og energibesparende teknologi, virksomheden, der går forrest i den grønne omstilling, til den offentlige institution, der har fundet nye klimavenlige måder at klare den daglige drift på. Eller noget helt femte, for nu beder vi jer, kære læsere, om at komme med forslag.

Vi håber, at I ligesom de foregående år vil aflevere en kæmpe stak forslag til, hvem der skal hædres med Bojsen-prisen. Som noget nyt hjælper vi de gode ideer på vej ved i en række artikler at sætte fokus på det lokale miljø, klimabelastninger og mennesker, der ikke nøjes med at bekymre sig, men også handler.

Modtageren af den store Bojsen-pris vil som de seneste år få en bronzeskulptur og en radering af kunstneren Christian Lemmerz. Motivet er en hyæne, der bærer et barn i en stofslynge.

De to mindre Bojsen-priser bliver opgraderet. Hidtil har modtagerne hver fået 5000 kroner og raderingen af Christian Lemmerz, men i 2019 bliver beløbet hævet til 10.000 kroner. Pengene kan modtagerne donere til det formål, som har gjort dem værdige til at modtage prisen.

Læserne har frem til mandag 18. marts kl. 8 til at foreslå kandidater til såvel den store som de små Bojsen-priser. Læsernes forslag offentliggøres løbende på hsfo.dk og i Horsens Folkeblad, indtil bestyrelsen for Horsens Folkeblads Fond har valgt de tre prismodtagere.

Årets Bojsen uddeles ved en reception i mediehuset mellem Nørregade og Søndergade fredag 5. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Annonce