Annonce
Horsens

Klima-hæder modtaget med tre gange tak - og pengedonation i protest

Koncerndirektør Anders Brix (t.h.) modtog den store Årets Bojsen som repræsentant for Palsgaard A/S. Koncernen blev hædret for at ville gøre alle sine fabrikker CO2-neutrale i 2020. I dag er fire ud af fem fabrikker i mål, og kun den i Malaysia mangler. Det er værd af hædre, konstaterede næstformand i Horsens Folkeblads Fond Arild Pedersen, som overrakte bronzeskulpturen af Christian Lemmerz. Foto: Morten Pape
Mod, vilje og viden: Modtagerne af Årets Bojsen-priserne fra Horsens Folkeblads Fond blev fredag hyldet med taler, blomster, kunst og pengegaver.

Horsens: Hvis klapsalver havde nogen vægt i klodens CO2-regnskab, blev verdens klimaproblemer fredag en lille smule mindre. Med hjælp fra godt 80 gæster i Horsens Folkeblads kantine.

Her uddelte Horsens Folkeblads Fond prisen Årets Bojsen 2019. Denne gang var det modtagere, der gør en forskel netop på klimaområdet, der modtog de tre priser: en hovedpris og to mindre priser.

En af dem, der fik stor applaus, var Søren Erbs Poulsen, forsker i energi og miljø på VIA University College.

Han modtog den ene af de mindre priser på 10.000 kr. og en radering af kunstneren Christian Lemmerz.

Redaktionschef på Horsens Folkeblad Jakob Nørgaard motiverede bl.a. hæderen med, at Søren Erbs Poulsen er med til udvikle jordnære klimaløsninger helt lokalt, f.eks. klimavejen i Hedensted.

Og det lokale aspekt fyldte også i prismodtagerens takketale.

Modtagere af Årets Bojsen

Horsens Folkeblads Fond uddelte fredag for 15. gang Årets Bojsen, der hylder personer, som gør en positiv forskel i lokalområdet.

Tre priser blev uddelt: En hovedpris, som består af en skulptur "Hyæne med barn" og en radering af kunstneren Christian Lemmerz, og to mindre priser på hver 10.000 kr. og en Lemmerz-radering.

I år var første gang en virksomhed blev hædret med hovedprisen, da Palsgaard A/S blev hyldet. I år var også første gang, fonden havde lagt et tema ned over prisuddelingen, denne gang temaet klima.

Modtagere af Årets Bojsen gennem årene

2005: Den store Bojsen: Teaterdirektør Frank Panduro. Den lille Bojsen: Tove Hansen, Kirkens Korshær, og Mogens Falk, skoleleder på Søndermarkskolen.

2006: Den store Bojsen: Projektmager Orla Kjeld Bothe. Den lille Bojsen: Eleonora Iversen, Fællesskabet Sind, og Niels O. Nielsen, Hornsyld.

2007: Den store Bojsen: Tidl. borgmester Vagn Ry Nielsen. Den lille Bojsen: Lill Harlung, Café Den Hvide Hest, og Fredagsklubben i Barrit.

2008: Den store Bojsen: Træner Kent Nielsen, AC Horsens. Den lille Bojsen: Erik Nørgaard, Horsens Sejlklub, Jazzhors, og Anne Sophie Thykjær, Spil’opperne, Hovedgård Skoleorkester, Horsens Statsskoles Bigband.

2009: Den store Bojsen: Museumsinspektør Ole Puggaard. Den lille Bojsen: Bente Juul Falkenberg, Boller Slot, og Hans Jakobsen, Horsens Badmintonklub, Horsens Sejlklub.

2010: Den store Bojsen: Børge Jørgensen, Team Danmark og Sportssammenslutningen. Den lille Bojsen: Grete Nymark, fmd. for ældrerådet i Horsens, og Keld Glyngø, fmd. for Juelsminde Hallerne.

2011: Den store Bojsen: Vibeke Johansen, Krimimessen. Den lille Bojsen: Aage Egholm, fængselsmuseet i Horsens, og Per Kristensen, Brædstrup Fjernvarme.

2012: Den store Bojsen: Jens Ole Ambjerg, EU-formandskabet og Hotel Opus. Den lille Bojsen: Børge Hede, Glud Museum og As Sogn, og Flemming Hjortlund, Juelsminde Pigegarde.

2013: Den store Bojsen: Hans Søgaard, Broen Horsens. Den lille Bojsen: Grethe Bjerregaard, Brystkræftcafeen, og Jakob Ravn, frivillig i idrættens verden og arrangør af nytårsløbet.

2014: Den store Bojsen: Michael Kvium, kunstner. Den lille Bojsen: Eigil Holm, biolog og forfatter fra Gedved, og Bjarne Haahr, komponist fra Nim.

2015: Den store Bojsen: Lennart Jensen, formand for HIC. Den lille Bojsen: Henning Jensen, tidl. politiker og formand for ældre- rådet i Horsens, og Agnete Bjerg, aktiv i Palsgaard Sommerspil.

2016: Den store Bojsen: Michael Mortensen, erhvervsmand, grundlægger af Casa m.m. Den lille Bojsen: Henrik Kjær Andersen, frivillig i Hovedgård, og Firebanden fra Juelsminde: Uffe Bruhn Hansen, Knud Skou, Birger Brix og Anders Kjær Jørgensen.

2017: Den store Bojsen: Jan Torp, teatermand. Den lille Bojsen: Tom Pinstrup, formand for udsatterådet, Ole Nees, fitnesspionér.

2018: Den store Bojsen: Bo Henriksen, AC Horsens-manager. Den lille Bojsen: Ib Hoch, stifter af Karisma-koret og mandegruppe for kræftramte, Filip Møller, socialt engageret stenhugger.

2019: Den store Bojsen: Palsgaard A/S, Juelsminde. Den lille Bojsen: Søren Erbs Poulsen, forsker ved VIA University College Horsens, Odder, Donson Üstün, frivillig skraldsamler, Horsens.

Annonce

Træt af nedskæringer

- Det betyder noget særligt at blive anerkendt lokalt for det arbejde, vi gør. For mange mennesker kan det med klimaet og den grønne omstilling måske virke fjernt og som noget ude i fremtiden, men det er vigtigt for os at formidle, at det faktisk er noget, der foregår lige her og nu. At vi i lille Horsens også har problemer med klimaforandringer, sagde Søren Erbs Poulsen, der sluttede sin tale af med et politisk svirp til regeringen.

- Der følger jo penge med den her pris, og jeg har det lidt svært ved, at vi har nogle Christiansborg-politikere, som prøver at spare vores uddannelsessystem væk med de infame omprioriteringsbidrag. Derfor vil jeg gerne give pengene tilbage til uddannelsessystemet, til Horsens Gymnasium. De har et talentforløb inden for naturfagene, som jeg gerne vil give pengene til, sagde Søren Erbs Poulsen om de 10.000 kr., han nu sender til gymnasiet.

Annonce

Det nytter at turde

Vinderen af hovedprisen blev virksomheden Palsgaard A/S ved Juelsminde, der over en 10-årig periode har arbejdet for at gøre sin produktion CO2-neutral i 2020. Virksomheden er næsten i mål med sin globale ambition med undtagelse af sit anlæg i Malaysia.

Koncerndirektør Anders Brix modtog hovedprisen og pointerede i sin tale vigtigheden af at turde tage de nødvendige skridt for at gøre en virksomheds produktion mere miljøvenlig.

- Det har været en investering for os, som vi på langt sigt håber bliver god for os. Men jeg håber også, at når der kommer en lejlighed som denne prisoverrækkelse til at tale om, at hvis man sætter sig langsigtede mål, kan man rent faktisk gøre en meget stor forskel, har det en værdi, sagde han.

Og netop det med at turde, at have viljen, fyldte også, da den anden af de små Bojsen-priser blev uddelt.

Den gik til den lokalt kendte, frivillige skraldsamler Donson Üstün.

En del af prisen til Søren Erbs Poulsen var 10.000 kr. Dem donerede han i protest mod regeringens nedskæringer på uddannelsesområdet til en talentlinje for teknik- og naturfag på Horsens Gymnasium. Foto: Morten Pape
Annonce

Op af sofaen

Horsens Folkeblads chefredaktør Lene Vestergaard roste i sin tale prismodtageren, der som førtidspensionist har besluttet at give noget tilbage til samfundet ved at rydde op efter andre.

- Du får prisen, fordi du ikke nøjes med at tale om og bekymre dig om klimaet. Du gør rent faktisk noget ved det. Vi har i de seneste måneder kunnet følge dig rundt om i Horsens, hvor du har ryddet op efter andre på gader og stræder, konstaterede hun.

- Med din indsats er du blevet et rigtig fint forbillede og et billede på det fælles ansvar, vi alle har for at passe på kloden, sagde hun.

Donson Üstün, som netop har afsløret, at han godt kunne tænke sig at gå ind i politik og stille op for Venstre ved næste kommunalvalg, er vanligvis ikke en mand af få ord, og han er bl.a. kendt for at skrive digte - f.eks. om klimaet.

Han nøjedes dog med takke pænt for Bojsen-prisen og forklare en del af baggrunden for sit arbejde og varsle en hovedrengøring i sit eget liv.

- Jeg er kommet til et punkt i mit liv, hvor jeg mener, at alle skal arbejde. Man kan ikke bare ligge derhjemme, slappe af og tage og tage og tage af statskassen. Så inden for et år har jeg opsagt min førtidspension, og så vil jeg tilbage på arbejdsmarkedet, lød det i talen fra Donson Üstün.

Dermed havde tre meget forskellige modtagere fået den hyldest, andre borgere i de seneste måneder har kunnet nominere dem til i Horsens Folkeblad. Og selv om de er forskellige, er der en ting, prismodtagerne næppe bliver uenige om: Vigtigheden af at gøre noget godt for klodens klima.

Donson Üstün har gjort det til en mission i sit liv at rydde efter skovsvin, som smider deres affald på gader og stræder. Han arbejder med håndkraft og har senest fjernet skrald på en stor skråning på Nattergalevej i Horsens. Han blev hyldet som en fællesnævner for det ansvar, vi alle har for at holde planeten ren. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce