Annonce
Horsens

Klar til pariser-jul på Torvet

Det var ifølge Marianne Christensen fra Tivoliland noget af en udfordring at bugsere den 18 meter lange ladvogn, som pariserhjulet står på, ind mellem juletræ, bygninger og faste elementer på Torvet. - Der var ikke meget plads, konstaterer hun om aktionen, der dog lykkedes, så horsensianerne nu kan komme en tur op i de 22 meters højde, som pariserhjulets gondoler når op i. Foto: Morten Pape

22 meter høj forlystelse har turneret i Danmark og rundet byernes by. Nu skal det spinde Horsens ind i julestemning.

Annonce

Horsens: Om en lille måned er det jul i Danmark. Men allerede fredag er der hjul på Torvet i Horsens - pariserhjul.

Som en "gave" til borgerne har kommunen lejet et pariserhjul, der i december skal rulle lidt ekstra godt decemberhumør ind i horsensianerne.

Hjulet blev stillet op onsdag og torsdag, og det meldes klar til at rotere fra fredag, når byen markerer decembers begyndelse med julemandens ankomst, fakkeltog gennem gaderne og borgmester Peter Sørensens officielle tænding af julebelysningen i centrum.

Pariserhjulet er en nyskabelse i juleudsmykningen af midtbyen, og det er firmaet Tivoliland på Falster, der har lejet den 22 meter høje forlystelse ud til Horsens Kommune, som stiller den gratis til rådighed for alle, der vil op i højderne.

Pariserhjul

Navnet pariserhjul kunne antyde, at det var en opfindelse gjort i den franske hovedstad. Det er dog ikke tilfældet.Ifølge Wikipedia blev pariserhjulet opfundet i USA, hvor George Ferris præsenterede det på verdensudstillingen i Chicago i 1893. Af samme grund hedder det i USA ikke et "Paris wheel" men et "Ferris wheel".

Angiveligt er selve ideen om at spinne et hjul rundt med passagerer ombord dog endnu ældre end George Ferris' opfindelse. Forlystelsen kan spores tilbage til det 17. århundrede i udgaver, der blev trukket rundt ved håndkraft.

Verdens højeste pariserhjul finder man i spillebyen Las Vegas i USA. Det hedder Las Vegas High Roller og er 168 meter højt.

Der er dog et endnu højere hjul på vej: I Dubai arbejder man på Ain Dubai, der strækker sig 210 meter mod himlen.

I New York har man for nylig skrinlagt arbejdet med et ca. 190 meter højt projekt kaldet New York Wheel.

Ansatte fra Tivoliland gør pariserhjulet på Torvet helt klar, så det kan køre fra fredag, når Horsens markerer decembers komme med julemandens ankomst og julelystænding i midtbyen. Foto: Morten Pape
Annonce

Pariserhjulet var i Paris

- Pariserhjulet er blevet brugt mange steder før: Bl.a. på Hillerød Slot, i Silkeborg og i Nakskov. Da det var spritnyt i år 2000, var det også en tur på Champs-Élysées i Paris, da byen markerede årtusind-skiftet ved at samle pariserhjul fra flere lande i Europa og stille dem op på avenuen. Det var en sjov oplevelse, fortæller Marianne Christensen om den vertikale karussel, der tidligere på ugen ankom til Torvet i Horsens på en 18 meter lang ladvogn.

Det var udfordrende at få vognen bugseret ind på den centrale plads mellem juletræ, bygninger og faste installationer, men det lykkedes, konstaterer Marianne Christensen, som spår, at horsensianerne får en god oplevelse.

- De andre steder, det har stået, har folk været glade for det. Der er en del store byer i verden, der har egne pariserhjul, så mange synes, det er spændende, når de også kan opleve det i deres by. Et pariserhjul er jo en lidt anderledes "julepynt", siger hun.

Pariserhjulet får torsdag den sidste finish, så det er skinnende og klar fredag. Det er Tivolilands egne folk, der styrer hjulet, som med 16 gondoler med plads til fire passagerer i hver skal forsøge at stille den lokale efterspørgsel på gratis ture op over Torvet og en del af midtbyens tage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce