Annonce
Horsens

Klar til en Foo-fest: Her fejrer de ”verdens største rockband” en gang om ugen

Stefan Gregersen spiller "Dave Grohl" i Footos og er som sit idol klar til at give vokalen fuld gas, når det gælder. Han stiftede bandet i 2012 blandt andre sammen med trommeslager Michael Bülow, mens leadguitarist Allan Jørgensen og bassist Søren Bregenov kom med senere. Kvartetten er nu så sammentømret, at den gerne vil ud at optræde endnu mere, end den gør i forvejen med 8-10 koncerter om året. På fredag kan man opleve de fire medlemmer på KulisseLageret, og på tirsdag spiller de Foo Fighters-publikummet varmt ved et arrangement på Det Gule Pakhus. Footo: Jakob Hedegaard-Høgh
Horsensianske Footos er Foo Fighters i ånden - og det er ret fedt at have den rareste mand i rock'n'roll som afgud.

Horsens: Hvad er det egentlig, der er så fantastisk ved Foo Fighters?

Et øjebliks stilhed følger, mens spørgsmålet hænger i luften i øvelokale 2 på Musikstedet i Horsens... Har journalisten tabt tænkehatten?

- Det er jo verdens fedeste rockband, lyder svaret så med en selvfølgelighed, der afslører, at vi er i selskab med fire mænd, som har tænkt sig at fyre den af, når Dave Grohl og resten af det legendariske amerikanske band tirsdag i næste uge indtager Horsens.

For Stefan Gregersen, Allan Jørgensen, Søren Bregenov og Michael Bülow - tilsammen det horsensianske Foo Fighters-hyldestband Footos - skal selvfølgelig med, når heltene kommer til byen. Et besøg, der kan ende som et af det danske koncertlandskabs store brag i år, spår og håber kvartetten, som vi møder på den ugentlige øveaften på Musikstedet. Tanken er at få et fingerpeg om, hvad det er for en oplevelse, der venter de mange tusind publikummer på Fængslet, når frontmand Dave Grohl og hans slæng lægger vejen forbi.

- Foo Fighters har den her vilde energi, og Dave Grohl giver sig fuldt ud og kommer igennem med sine budskaber. De er rock-verdensstjerner, men har samtidig benene solidt plantet på jorden og virker mere som nogle, man kunne sætte sig på det lokale værtshus og drikke en øl med, end som store berømtheder med nykker, lyder beskrivelsen blandt andet fra de horsensianske Foo Fighters-disciple.

Anbefalet af Footos: Fem Foo Fighters-numre, du bør kende

Foo Fighters har udgivet ni studiealbums og modtaget adskillige priser for nogle af sangene.

Vi bad Footos anbefale fem numre, som man ifølge coverbandet bør kende eller stifte bekendtskab med op til koncerten på tirsdag i Horsens.

Her er listen:

- "The Pretender" - fra albummet "Echoes, Silence, Patience & Grace" fra 2007. Sangen vandt to Grammy Awards i 2008 for Årets Indspilning og Bedste Rocksang.

- "Times Like These" - en moderne klassiker fra "One By One" fra 2002.

- "Best Of You" - fra "In Your Honor" fra 2005. Sangen vandt i 2006 blandt andet en Grammy for Bedste Rock Sang og en MTV Australia Award for Bedste Rock Video.

- "Everlong" - fra "The Coulour And The Shape" fra 1997. Sangen handler om Dave Grohls brud med en stor kærlighed, og videoen Bedste Rock Video ved MTV Awards i 1998.

"Run" - fra "Concrete & Gold"-albummet fra 2017. Sangen vandt sidste år en Grammy for Bedste Rock Performance.

Opkaldt efter Mentos-humor

Det var Stefan Gregersen, bandets Dave Grohl, der i 2012 fostrede Footos sammen med trommeslager Michael Bülow og to forhenværende medlemmer.

Navnet stammer fra musikvideoen til 90'er-nummeret ”Big Me”, hvor Foo Fighters i videoen gør grin med de dengang kendte Mentos-reklamer. Et vanligt humoristisk tvist i bandets univers.

- Jeg fik ideen til Footos, fordi jeg længe havde haft en fascination af Foo Fighters musik. Samtidig synes jeg, at Dave står for nogle gode værdier, som jeg kan spejle mig i. Han rocker hårdt, men er også familiemenneske. Det inspirerede mig til at prøve min indre rockmand af, husker Stefan Gregersen med et anerkende nik til sin ”hero”, Dave Grohl, der har fået øgenavnet ”den rareste mand i rock’n’roll”.

Dels på grund af sin evne til at fyre bandets koncerter ud over scenekanten i en positiv ånd, dels på grund af sin gavmilde medvirken i et utal af sammenhænge, hvor han som multi-musikalsk indpisker har delt ud af talenterne.

Et nøk op hver gang

Fascinationen af den karismatiske frontfigur rækker også tilbage til den tid, da Dave Grohl måtte grave sig selv ud af den tragiske nedtur, han havnede i med Nirvana, da Kurt Cobain i 1994 dræbte sig selv og dermed trak tæppet væk under et af moderne rocks væsentligste bands.

- Det, der er fedt ved den måde, Foo Fighters startede på, var jo, at Dave, efter Cobain tog livet af sig selv, var nede i et sort hul og egentlig ikke ville have noget med musik at gøre. Alligevel havde han så meget musik i sig, at han ikke kunne lade være med at lave et helt album (debutalbummet ”Foo Fighters”, red.), hvor han spillede alle instrumenter selv. Derefter fik han bandet på, og siden har de sgu’ taget musikken et nøk op, hver gang, de har udgivet nyt, siger Stefan Gregersen.

Fem ting du måske ikke vidste om Foo Fighters

Der er masser af historie at fortælle om bands af Foo Fighters kaliber. Siden debutalbummet kom gaden i 1995 har bandet gået igennem store succeser, men også oplevet intern enighed og udskiftninger i besætningen.

Coverbandet Footos har fundet fem stykker fakta, som du måske ikke kendte.

- Det første instrument, Dave Grohl lærte at spille, var trækbasun.

- Han indspillede selv alle instrumenter på hele debutalbummet, "Foo Fighters".

- Inden Dave Grohl indspillede albummet "Foo Fighters", fik han et tilbud om at blive fast trommeslager i Tom Petty and the Heartbreakers. Han spillede med dem et par gange og overvejede det, men han gik som bekendt i studiet for at indspille sine egne sange i stedet for.

- Foo Fighters er en betegnelse fra Anden Verdenskrig, hvor de allieredes jægerpiloter rapporterede om uidentificerede flyvende objekter som "Foo Fighters". Selv har Dave Grohl udtalt om navnet, at "Foo Fighters is the stupidest fucking band name in the world".

- Foo Fighters var meget tæt på opløsning, da de første gang indspillede albummet "One By One" i 2001. De var langt fra tilfredse med resultatet, og i det hele taget var kemien i bandet dårlig på det tidspunkt. Dave Grohl joinede Queens Of The Stone Age og indspillede trommerne på ”Songs For The Deaf” og var med på albumturnéen. Da Foo Fighters efterfølgende havde en koncert, var de enige om, at hvis det gik dårligt, ville de gå i opløsning, og hvis det gik godt, ville de fortsætte. Heldigvis gik det godt, og Foo Fighters genindspillede "One By One"-pladen på et langt mindre budget og med et langt bedre resultat.

Footos vil gerne spille mere

Footos-drengene har knappet deres øver-øl op og stemt instrumenterne.

Allan Jørgensen skruer op for forstærkeren og lader det karakteristiske riff fra ”Times Like These”, brage ud i det få kvadratmeter store øvelokale 2, hvor de hver uge fejrer ”verdens største rockband”.

De er klar til koncert, men selv om det i sagens natur er begivenheden på Fængslet, der tiltrækker sig opmærksomheden i næste uge, håber Footos, at de også selv kan sole sig lidt i afgudernes nærvær.

Inden det går løs på tirsdag, rykker Footos flere gange ud af øveren for at støtte deres forbilleder: Fredag aften spiller de en opvamningskoncert på KulisseLageret, og på selve koncertdagen skal de sparke gang i publikum med et gig i Det Gule Pakhus. De to optrædener må gerne ende som en kickstart for flere kopiband-koncerter fremover.

- Ja, klart, vi vil gerne ud at spille mere. Vi er af sted 8-10 gange om året, som det er nu, og det er altid fedt at komme ud at spille, siger Stefan Gregersen, da "Times Like These"-riffet fader ud.

- Uanset hvor vi spiller, er der altid nogle, der kan alle teksterne og synger med på det hele. Det har den her totalt rockede energi, siger Søren Bregenov om det Foo Fighters-fodaftryk, Footos gerne vil sætte ude på spillestederne.

Og så afslører kvartetten en lille fantasi om måske at møde heltene på Fængslet. Dave Grohl har en vane med at hive publikummer på scenen og lade dem optræde sammen med bandet, og hvis den rareste mand i rock'n'roll pludselig peger Footos ud i rækkerne...

- Så er vi klar, lyder det i øvelokalet.

Horsens Folkeblad dækker koncerten på Fængslet, hvor publikum ud over Foo Fighters kan opleve The Minds Of 99 og Frank Carter & The Rattlesnakes.

Michael Bülow tager en gang om ugen turen fra Aarhus for at spille med i Footos. Han var med til at stifte bandet, der består af medlemmer, som blandt andet kender hinanden fra musikmiljøet omkring KulisseLageret. Footo: Jakob Hedegaard-Høgh

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce