Annonce
Erhverv

Klagesag tvinger stort bageri til at flytte

Laila Finding, direktør for Nordic Gluten Free Bakery, er sammen med sine kolleger nødt til at tage afsked med bageriets nuværende bygninger på Sandvadvej ved Klovborg. Foto: Peter Hald
Nordic Gluten Free Bakery må flytte fra Klovborg til Ølholm Erhvervspark, fordi bageriet ikke kan få lov til at udvide på grund af klagesag.
Annonce

Klovborg: En klage, der i maj sidste år blev sendt fra Danmark Naturfredningsforenings lokalafdeling i Ikast-Brande Kommune, medfører nu, at Nordic Gluten Free Bakery på Sandvadvej 30 lidt syd for Klovborg bliver nødt til at flytte til en anden kommune.

Bageriet vil købe en grund i Ølholm Erhvervspark i Hedensted Kommune, og ifølge direktør Laila Finding er det planen at opføre et nyt bageri her og flytte i løbet af sommerferien.

Forhistorien er, at Nordic Gluten Free Bakery sidste år søgte Ikast-Brande Kommune om en landzonetilladelse til at udvide med en ny hal på 1260 kvadratmeter. Bageriet manglede i høj grad produktions- og lagerkapacitet, fordi efterspørgslen på virksomhedens glutenfri brød-produkter var steget meget.

Kommunen gav landzonetilladelsen den 24. marts 2020, men byggeriet kom aldrig i gang.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) spændte nemlig ben for projektet ved at indklage landzonetilladelsen for Planklagenævnet - og sådan en klage har opsættende virkning.

Med andre ord: Nordic Gluten Free Bakery kunne ikke gå i gang med at bygge nyt på Sandvadvej 30, før klagesagen var afgjort.

Og sagen er stadig ikke afgjort, selv om der er gået ni måneder.

Nu har ledelsen i Nordic Gluten Free Bakery mistet tålmodigheden, fordi produktionen er hårdt presset af pladsmangel.

Annonce

Sag ligger i en bunke

- Vi har ventet og ventet, og vi har ingen information fået i hele forløbet. Vi har forsøgt at ringe til Planklagenævnet, men dem kan man åbenbart ikke lige ringe til, og fra kommunen har vi fået at vide, at der ikke var noget man kunne gøre - vi kunne ikke få noget at vide. Nu er vi nødsaget til at flytte. Produktionen er maksimalt presset. Efter ni måneder har vi stadig ingen information fået, og vi ved heller ikke, om der kommer en ny lokalplan, siger Laila Finding.

- Vi er dybt skuffede over, at en iværksætter-virksomhed som vores bliver behandlet så dårligt af "systemet", siger Laila Finding, direktør for Nordic Gluten Free Bakery. Foto: Peter Hald

- Vi er dybt skuffede over, at en iværksætter-virksomhed som vores bliver behandlet så dårligt af "systemet". Vores sag har i alle disse måneder ligget i en bunke et eller andet sted. At vi har skabt en masse arbejdspladser herude vægter åbenbart ikke - det er dybt frustrerende, siger Laila Finding.

Nordic Gluten Free Bakery har i øjeblikket 16 medarbejdere, og virksomheden har kunnet køre på fuld kraft trods coronaen

- Vi har endda øget omsætningen pænt. Som levnedsmiddelproducent har vi helt styr på hygiejnen, og vi har taget en lang række forholdsregler med mundbind, afstandsskærme, afspritning og meget andet. Vi kører fuld produktion, men vi er meget pressede af pladsmangel. Planen var jo, at byggeriet herude skulle have været klar i oktober, men nu må vi finde en anden løsning. Det bliver megadyrt for os - men vi har ikke noget valg. Vi kan ikke vente på, at der kommer en ny lokalplan, siger Laila Finding.

Bageriet ville gerne have udvidet de nuværende bygninger med en hal på 1260 kvadratmeter, men det er ikke blevet til noget. Hallen skulle opføres i forlængelse af bygningen bag Laila Finding. Foto: Peter Hald

Bageriet på Sandvadvej 30 blev etableret i starten af 2017, og i første omgang tegnede alt lyst. Nordic Gluten Free Bakery fik succes med sine glutenfri brød og kunne øge produktionen og medarbejderstaben løbende. Men da bageriet ville udvide med en hal på 1260 kvadratmeter samt en større parkeringsplads, blev den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening opmærksom på sagen og satte en bremse for bageriets udvidelsesplaner.

I sin klage dateret den 7. maj 2020 skriver formanden for DN Ikast-Brande, Jens Schiersing Thomsen, blandt andet: "Der er en stigende tendens til, at bygningsmassen i landzonen udvides til formål, der ikke hører til landbrugsformål. DN er bekymret for, at landskabet bliver mere industrialiseret end i dag."

Annonce

Gammel fabrik

Det hører med til historien, at bageriet har til huse i bygninger, hvor der tidligere blev fremstillet fuldautomatiske anlæg til fødevareindustrien. I sin tid lå maskinfabrikken SR Pack her.


Der er ingen miljøproblemer eller trafikproblemer i det her - vi ønskede bare nogle større rammer at arbejde i.

Laila Finding


- Vi har aldrig nogensinde fået klager fra naboerne herude. De nærmeste naboer er landmænd, og der har været en nabohøring, hvor ingen protesterede. Tværtimod undrer naboerne sig over, at vi ikke kan få lov til at bygge. Det er vores egen jord, vi vil bygge på, og der er bare tale om en flad bygmark. Der er ingen miljøproblemer eller trafikproblemer i det her - vi ønskede bare nogle større rammer at arbejde i. Men det er åbenbart en principsag for Danmarks Naturfredningsforening. Vi har prøvet at kontakte naturfredningsforeningen, men vi kom ikke i dialog med dem, da de kategorisk afviste at se på ankesagen igen. Og nu ligger sagen bare i en bunke med mange andre klager - der sker ingenting, og vi er sat af. Hele processen er totalt kritisabel, og det er helt uacceptabelt, at den slags skal tage så lang tid, siger Laila Finding.

Der er langt til de nærmeste naboer, og ingen har klaget, så på Nordic Gluten Free Bakery forstår man ikke, at naturfredningsforeningen klagede over, at bageriet ville udvide. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce