Annonce
Hedensted

Kirkeorgel sendt på pension: Arvtageren koster 7,5 mio. kr.

Med plads til 400 kirkegængere syner Løsning Kirkes orgel oppe på balkonen ikke af meget. Og det er da også så utilstrækkeligt, at der inden længe investeres i et nyt af slagsen. Foto: Peter Leth-Larsen

Gennem godt 10 år har det nuværende orgel i Løsning Kirke været utilstrækkelig. Det rådes der i 2020 bod på med et nyt pibeorgel, der er så stort, at kirkens balkon må bygges om for at finde plads.

Løsning: Når op mod 400 kirkegængere søndag efter søndag valfarter til Løsning Kirke, kan de glæde sig over nybyggede og rummelige omgivelser til forkyndelsen af Guds ord.

Til gengæld må de også stille sig til tåls med, at der ikke er noget synderligt flatterende orgel til at spille op under salmerne. På grund af den daværende økonomi har der siden 2008 i stedet stået en midlertidig løsning på balkonen i form af et næsten transportabelt miniatureorgel - et orgel, menighedsrådsformand Svend Erik Pedersen i årevis har kaldt utilstrækkelig.

Derfor har Løsning Menighedsråd besluttet sig for, at nok er nok. I løbet af 2020 har kirken et nyt pibeorgel til en pris på op mod 7,5 mio. kr. stående. Et orgel, der er så stort, at det bliver nødvendigt også at ombygge den ene ende af balkonen for at finde plads til det.

- Nogen kan måske mene, at et så stort og fint instrument ikke hører sig til i en landsbykirke. Men i forhold til hvor mange mennesker, der kommer til vores gudstjenester, er det bestemt ikke i overkanten. Det giver mulighed for at fylde rummet på en måde, der ikke overmander, men højner alt det, der foregår, siger Svend Erik Pedersen.

Menighedsrådet har haft orglet i internationalt udbud og forventer 4. marts at åbne tilbud fra lande som blandt andre Holland, Frankrig og Canada.

Fire mio. kr. til det nye orgel kommer fra provstiet, mens resten skal søges i diverse fonde.

Annonce

Jeg er vidende om, at nogle mener, orgelmusik ikke er det bedste. Men når der hver søndag kommer 300 mennesker, som er glad for den musikledsagelse, så skylder vi også at give dem den bedst tænkelige oplevelse.

Svend Erik Pedersen, formand, Løsning Menighedsråd
Organist Line Skydstofte Nikolajsen har længe ønsket sig flere tangenter til at akkompagnere salmerne i Løsning Kirke. Foto: Peter Leth-Larsen

Musikalsk maler uden farve

Selv uden skelen til den økonomiske ramme er orglet gerne et instrument, der anno 2019 deler vandene. Mens nogle finder det tungt og gammeldags, sætter andre pris på den storladne og sjælfyldte klang.

Det er dog ikke blot et spørgsmål om ældgamle traditioner, at kirken ønsker det klassiske orgel til at akkompagnere - et orgel udfylder ganske enkelt bare den tiltænkte rolle på bedste vis.

- Der er noget søndagsfest over sådan et instrument, og det skaber en højtidelighed, vi aldrig må glemme at holde liv i. Slidstyrken i klassisk orgelmusik er noget helt andet, og det understøtter de gamle salmer lang bedre. Ordene kommer i højere grad til sin ret, siger organist Line Skydstofte Nikolajsen.

Af samme grund er hun tæt på at gå ud af sit gode skind af ren begejstring over udsigten til den tiltrængte opgradering. Foruden at det i øjeblikket er tæt på umuligt at spille en stuvende fyldt julekirke op, er en af de helt store udfordringer ved det nuværende orgel nemlig, at toneskalaen ganske enkelt er for snæver.

- Det svarer til at have et flyttefirma udelukkende med en 2CV (lille personbil, red.). På samme måde, som sådan et firma må takke nej til mange opgaver, er jeg nødt til at downsize musikken, fordi jeg mangler en masse tangenter. Lige nu har jeg en musikalsk farvepalet med to farver - og jeg vil så gerne male lidt mere, siger Line Skydstofte Nikolajsen.

Lykkes det ikke at få penge nok via fonde, skal menighedsrådet ikke rygte at skulle til lommerne. I så fald bliver det i stedet muligt at skalere orglet ned til at følge økonomien.

Når blandt andre Sune Skarsholm forkynder Guds ord i Løsning Kirke, tropper flere hundrede gerne op. Foto: Peter Leth-Larsen
Selvom det nuværende orgel fint kan stå oppe på balkonen, kommer det til at kræve en mindre ombygning at finde plads til efterfølgeren. Stemmerne er nemlig så høje, at de skal ned på gulvet. Foto: Peter Leth-Larsen
Når blandt andre Sune Skarsholm forkynder Guds ord i Løsning Kirke, tropper flere hundrede gerne op. Foto: Peter Leth-Larsen
Selvom det nuværende orgel fint kan stå oppe på balkonen, kommer det til at kræve en mindre ombygning at finde plads til efterfølgeren. Stemmerne er nemlig så høje, at de skal ned på gulvet. Foto: Peter Leth-Larsen
Den nye kirke i Løsning blev bygget i 2008 - blandt andet fordi der ganske enkelt ikke var plads nok i den gamle. Foto: Peter Leth-Larsen
I baggrunden har Løsning Kirke også et flygel, som jævnligt spilles op. Intet kan dog på samme måde som et orgel bringe liv til salmerne, lyder det. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce