Annonce
Horsens

Kirkens Korshær: Der er stadig mange, der ikke kender varmestuen

Heidi Feldt og Gitte Nielsen gør klar til afgang. De skal ud og stemme dørklokker og samle penge ind til fordel for Kirkens Korshærs varmestue i Horsens. Foto: Morten Pape
Søndag var det Kirkens Korshær, der stod for en landsindsamling. I år har korshæren sat lige så meget fokus på oplysning som indsamling.
Annonce

Horsens: Veninderne Gitte Nielsen og Heidi Feldt sidder ved et bord i Kirkens Korshærs varmestue. Det er første gang, de er her, og anledningen er meget anderledes end for stedets vante gæster. De er kommet for at deltage i søndagens landsdækkende indsamling til fordel for Kirkens Korshær.

- Vi har snakket om det før, når der har været indsamling. Men vi vil ikke samle ind til alt det i udlandet. Vi ser hjemløse her i byen, og det er dem, vi gerne vil hjælpe, fortæller Heidi Feldt.

Og de har en helt særlig indsigt i, at der er mennesker, der har brug for en varmestue.

Gitte Nielsens storebror bror var i sit liv en flittig bruger af varmestuen, da den lå i noget mindre lokaler i Fugholm.

- Min bror Johnny, der var halvandet år ældre end mig, var misbruger. Varmestuen betød meget for ham. Han brugte den meget. Bare det at få en kop kaffe og have nogen at snakke med. Det har han brugt meget.

Selv besøgte hun kun stedet en enkelt gang. Det var inden brorens begravelse i 2006, da hun sammen med sin mor mødtes med præsten i varmestuen. Præsten kendte broren og skulle stå for begravelsen.

Så meget blev der samlet ind

Det er fjerde gang, Kirkens Korshær har en landsindsamling.

Så meget er der tidligere blevet indsamlet i lokalområdet:

2016: 94.420 kroner

2017: 65.623 kroner

2018: 139.825 kroner

Der har været forskellige fordelingsnøgler for beløb betalt via mobilepay, derfor er det svært at sammenligne tallene. Princippet er, at bidrag betalt via mobilepay, fordeles i forhold til indsamlede kontanter.

Annonce

Noget med genbrug...

Sådan er det ikke for de fleste mennesker. Mange ved ikke, hvad Kirkens Korshær står for - ud over at det har noget med genbrugsbutikker at gøre, fortæller korshærsleder Kirstine Madsen.

Det gælder byens borgere i almindelighed, potentielle brugere og kommunalt ansatte.

- Derfor har vi i år valgt at fokusere på oplysning om Kirkens Korshær i hele ugen op til indsamlingen, fortæller Kirstine Madsen.

Helt i tråd med korshærens landsdækkende strategi.

Omdrejningspunktet for Kirkens Korshær er det sociale arbejde. I Horsens med varmestuen på hjørnet af Fugholm og Borgergade. En varmestue, der er åben for byens hjemløse og skæve eksistenser.

Annonce

Bliver mødt med respekt

- Kerneydelsen er et solidt måltid varm mad, lavet med kærlighed og serveret, så det passer til den enkelte.

Her kommer sovsen oven på kartoflerne, hvis man vil have det.

- De mennesker, der kommer her, bliver set skævt til alle steder. Det er så vigtigt, at der er et sted som varmestuen, hvor de er velkomne og bliver mødt med et hej, og hvor er det godt at se dig.

Antallet af gæster svinger mellem 20 og 60 om dagen - gennemsnittet ligger et sted i midten.

Og det koster penge at drive stedet. En tredjedel af budgettet er tilskud fra Horsens Kommune, en tredjedel er penge fra korshærens lokale genbrugsbutikker og en tredjedel er tilskud fra puljer, fonde, private og indsamlingen.

Korshærsleder Kirstine Madsen holdt sammen med varmestuemedarbejder gennem snart 12 år, Helle Bohn Jochumsen, styr på uddeling af indsamlingsbøsser og -ruter. Foto: Morten Pape
Annonce

Vil gerne åbne op

- Hele ugen har været meget lokalt funderet. Vi har taget udgangspunkt i, hvad der giver mening at lave i Horsens, hvor vi rigtig gerne vil åbne op, invitere indenfor og fortælle om stedet og vores arbejde, fortæller Kirstine Madsen.

I Horsens har ugen budt på tændte lys foran det gamle rådhus i Søndergade. Et lys for hver af de 181 hjemløse i Horsens, der blev registreret ved den seneste optælling af hjemløse i Danmark. Onsdag holdt Kristine Madsen foredrag om det sociale arbejde i Horsens, fredag var det lokale like mind-netværk inviteret til morgenkaffe i varmestuen, lørdag var der julemarked i genbrugsland på Spedalsø. Søndag kunne man møde korshærens kreative værksted på Fergusonmuseet, der var landsindsamling, og hele ugen blev afsluttet med en koncert på Horsens Ny Teater, hvor al overskuddet går til den lokale varmestue.

Og man kan stadig nå at bidrage til landsindsamling på 44020.

Omkring 30 havde på forhånd meldt sig til at samle ind for Kirkens Korshær i lokalområdet, men flere dukkede op i løbet af formiddagen. Foto: Morten Pape
Heidi Feldt og Gitte Nielsen fik en kop kaffe og et rundstykke, inden de startede dagens indsamling. Det var første gang, de besøgte varmestuen, som de beskrev som et pænt, lyst og lækkert lokale. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce