Annonce
Østjylland

Kirken blev rød og hvid i protest mod tyskerne

Selv om Frederikskirken kun er 75 år gammel, ligner den en fra 1200-tallet. Her er menighedsrådets formand Jens Holger Geil foran kirklen i Højbjerg. Foto: Michael Svenningsen
Frederikskirken i Skåde ligner en kirke fra 1200-tallet, selv om den "kun" fylder 75 år på søndag.
Annonce

AARHUS: Hvis man ikke vidste bedre, kunne man tro, at Frederikskirken i Højbjerg er ældgammel. Den ligner en kirke fra 1200-tallet. Men det er den ikke. Den er "kun" 75 år gammel. Og netop den fødselsdag kan den hvide og røde kirke fejre på søndag, første søndag i advent.

Forklaringen på udseendet er, at kirken er bygget under anden verdenskrig. Og som et symbol i forhold til tyskerne skulle den ganske enkelt være så dansk som overhovedet muligt. Så den blev både hvid og rød og udformet som en af de helt gamle kirker.

Fødselsdagen fejres ret præcist, for kirken er indviet første søndag i advent i 1944, altså cirka et halvt år før Befrielsen i maj det følgende år.

- Det er meget specielt. Da min kone og jeg første gang kom i kirken for cirka 30 år siden, kunne vi se, at det udendørs udseende ikke stemte helt overens med det indendørs. Og da vi gravede i historien, fandt vi forklaringen, siger Jens Holger Geil, der er formand for kirkens menighedsråd og i øvrigt tidligere postmester i Aarhus.

Han fortæller, at beboerne i Holme Sogn samlede penge ind til den nye kirke. Udviklingen af Aarhus gik i den retning, så borgerne i området kunne se, at der snart ville blive brug for en ny kirke.

Frederikskirken

Frederikskirken ligger i Skåde Sogn i Aarhus-bydelen Højbjerg. Kirken blev indviet første søndag i advent 1944 og er opkaldt efter daværende kronprins Frederik. Arkitekturen ligger tæt op af en middelalderlig kirke og er skabt af den kendte kirkearkitekt og kirkerestaurator Harald Lønborg-Jensen.
Adressen er Hørhavevej 3, 8270 Højbjerg
Annonce

Krigsmonumentet

Private bidrag og fondsmidler blev samlet i 1943 og kirken bygget i 1944.

- Fordi kirken var en protest mod tyskerne, blev den kaldt "Krigsmonumentet i Skåde", forklarer Jens Holger Geil.

- Der var ikke mange huse i området dengang, og kirken blev bygget nærmest på en mark. Men det blev et eftertragtet sted. Efter at de første store villaer blev bygget i Skåde Bakker, gik det hurtigt, og i begyndelsen af 1950'erne tog byggeriet rigtig fart, så Skåde Sogn blev det største sogn i Søndre Provsti, siger Jens Holger Geil. Han fortæller, at forskellen virkelig kan ses på to fotos i sognegården. Kirken og dens omgivelser blev fotograferet fra luften, da den var ny, og et dronefoto fra i år dokumenterer virkelig forskellen på området fra dengang og nu.

I Skåde Sogn bor nu 8600 medlemmer af Folkekirken.

- Vi har meget aktivitet i kirken og derfor fire præster, fortæller Jens Holger Geil.

Der er flere end 100 dåb om året, 120-130 konfirmander og knap så mange bryllupper.

- Mange vil gerne have deres børn døbt her, så vi har flere dåb end gudstjenester, for eksempel er der jævnligt dåb på lørdage, siger menighedsrådets formand.

Annonce

De fire præster

Frederikskirken er opkaldt efter daværende Kronprins Frederik IX - Dronning Margrethes far.

De fire præster er Jette Marie Bundgaard-Nielsen, Lene Juhl Kofod, Lisbeth Lindgaard og Malene Vangsøe Bitsch. Hjælpepræst er Jens Maibom, der er forstander på den nærliggende Diakonhøjskolen. Jette Marie Bundgaard-Nielsen er også provst for hele Søndre Provsti.

Kirken har altid været meget populær og velbesøgt. Søndag efter søndag året rundt er der fuldt hus ved næsten hver højmesse.

For cirka fire år siden blev kirken totalrenoveret for 4,5 millioner kroner og fornemt udsmykket af kirkekunstneren Maja Lisa Engelhardt, blandt andet med vinduesmosaikker, nyt knæfald og nyt, moderne alter, hvorpå der står en 75 cm høj moderne kristusfigur i ægte bladguld. Folk kommer langvejs fra for at se figuren.

Kirken betalte selv hele renoveringen over nogle års budgetter og fik ved samme lejlighed et nyt elektronisk orgel, som for hovedpartens vedkommende blev betalt af Salling Fondene.

Fødselsdagen fejres efter søndagens gudstjeneste med champagne og kage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce