Annonce
Horsens

Kirke blev budt 30 mio. kr. for jord ved Bygholm Sø - nu ender det med 4,8 mio. kr.

En kølig vinterdag signalerer jorden ved Lovbyvej ikke meget om, at en investor engang var parat til at betale 30 mio. kr. for den - hvis altså lige nogle fredningslinjer blev flyttet. Foto: Chr. Rimestad

Mange års diskussioner mellem Vor Frelsers Kirke og Horsens Kommune er afsluttet med det kommunale køb af otte hektar jord ved Lovbyvej.

Horsens: Med 4.767.790 kr. på bordet har Horsens Kommune overtaget otte hektar attraktiv jord nord for Bygholm Sø fra Vor Frelsers Sogn.

Dermed er sat punktum for om ikke et slagsmål, så dog en diskussion, der kørte intenst for en halv snes år siden - og dengang involverede et tilbud på 30 mio. kr. for jorden.

Jorden, der ligger ned til Lovbyvej op ad indkørslen til Nørremarksgården og Horsens Rideskole, har tilhørt kirken i generationer. Frem til midten af 00'erne var de 80.100 kvm ikke omgærdet af speciel opmærksomhed, og kirken forpagtede jorden ud til en lokal landmand.

Men efterhånden, som planerne om masser af boliger på arealerne mellem Silkeborgvej og Bygholm Sø begyndte at tage form, skærpedes interessen for den kirkelige jord.

Annonce

Store planer

Horsens Kommune lagde ikke skjul på sin interesse for jorden og spillede ud med et tilbud på dengang mellem fire og fem mio. kr.

Det daværende menighedsråd mente dog, at med de store planer for området og nærheden til Bygholm Sø måtte de otte hektar være mere værd. Det endte med, at rådet satte jorden i offentligt udbud.

Det var her, tilbuddet på 30 mio. kr. dukkede op fra en privat investor.

Forudsætningen var dog, at såvel skovbyggelinjen som søbyggelinjen, der begge berører området, blev ophævet eller ændret til at omfatte en mindre del af de 80.100 kvm. Et krav, der skal ses i lyset af, at de to linjer kun tillader byggeri på ca. 5000 kvm.

- Efter min mening var buddet ikke realistisk, konstaterer den nuværende formand for menighedsrådet i Vor Frelsers Sogn, Bent Riis.

Sat på standby

Horsens Kommune skred på sin side til ekspropriation, men dette skridt blev efterfølgende kendt ulovligt af Naturklagenævnet, og dermed var hele spørgsmålet om salg sat på standby.

Imens fortsatte udviklingen af hele Bygholm-området, og i forsommeren 2016 henvendte Horsens Kommune sig derfor igen til menighedsrådet om køb af jorden.

Fra kommunal side lød tilbuddet nu på 2,1 mio. kr. - et beløb, Vor Frelsers Sogn sagde nej til.

59 kr. pr. kvm.

Sideløbende kørte en sag om en nabogrund, hvor Overtaksationskommissionen var blevet bedt om at komme med en vurdering.

Kommissionens afgørelse har ligget til grund for, at Horsens Kommune og Vor Frelsers Sogn nu er enedes om en pris på 59 kr. pr. kvm, i alt tæt på 4,8 mio. kr., som menighedsrådet enstemmigt har sagt ja til. Jorden tilhører i dag Horsens Kommune.

- Vi har rådført os med folk, der har forstand på jord og priser, og de har vurderet, at den pris, vi nu har fået, er fair, siger Bent Riis.

Renoverer hjørne-ejendom

Menighedsrådet har allerede besluttet, hvad pengene skal bruges til: en renovering af ejendommen på det østlige hjørne af Kippervig og Nørregade (det tidligere renseri), som sognet har ejet i flere år, uden at der er gjort voldsomt ved bygningen.

- Lige nu er vi ved at undersøge, om det bedst kan betale sig at sætte det nuværende hus i stand, eller om vi skal rive det ned og bygge nyt, fortæller Bent Riis.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Annonce