Annonce
Udland

Kina løslader medarbejder på det britiske konsulat i Hongkong

Willy Kurniawan/Reuters
En ansat på det britiske konsulat i Hongkong er blevet løsladt fra sin varetægt i den kinesiske by Shenzhen.

En ansat på det britiske konsulat i Hongkong er lørdag morgen blevet løsladt fra kinesisk varetægt.

Det oplyser politiet i den kinesiske storby Shenzhen.

I en kort erklæring på sociale medier skriver politiet, at Simon Cheng Man-kit er blevet løsladt som planlagt, og at hans rettigheder er blevet beskyttet "i overensstemmelse med loven".

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Tidligere på ugen udtrykte Storbritannien bekymring over rapporter i hongkongske medier, om at en konsulatmedarbejder var forsvundet på det kinesiske fastland og muligvis tilbageholdt.

Simon Cheng Man-kit arbejder med handel og investeringer på det britiske konsulat i Hongkong.

Han havde været i Kina på forretningsrejse, da han blev meldt savnet af sin familie den 8. august.

Onsdag i denne uge meddelte det kinesiske udenrigsministerium, at Simon Cheng Man-kit var blevet dømt til 15 dages tilbageholdelse i en administrativ detention i Shenzhen for at have medvirket til uroligheder.

- Den pågældende ansatte er indbygger i Hongkong - ikke britisk statsborger, sagde talsmand for det kinesiske udenrigsministerium Geng Shuang ifølge nyhedsbureauet AP.

- Han er med andre ord kinesisk. Dette er et rent internt anliggende, pointerede han.

Sagen har øget Hongkong-indbyggernes frygt for, at Kina vil indføre kinesisk lovgivning og kinesisk retspraksis i den tidligere britiske kronkoloni.

Hongkong blev i 1997 ført tilbage til Kina som særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre under devisen "ét land, to systemer".

Det indebærer, at Hongkong har sit eget retssystem.

Der har den seneste tid været store demonstrationer i Hongkong. De tog for alvor til i begyndelsen af juni, da borgerne protesterede mod et nyt lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har siden erklæret lovforslaget for skrottet.

Men demonstranterne er utilfredse med, at hun ikke formelt har trukket det tilbage. Mange kræver også, at Lam træder tilbage.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce